有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
有冇人玩 stellaris arrrr
海陸師同山地師帶唔帶炮好?定係用中重坦?
另外,唔知做咩日本附近3個海都拎唔到制海權,明明沉哂佢d艦,我有成百艘艦又有制空,派哂去同一個海域都依然情報不足,係咪中bug
玩得137個鐘算唔算有玩過?
個人會帶個artillery support company,彌補返soft attack嘅不足。
有冇screenshot?
編制上只有10、20、40寬三種選項,因為戰寬一般係80,超出的話會中debuff
你拎黎做主力師的話即係整40寬,而加炮就加軟攻破人防

步兵師一係玩14步4炮,但冇乜力
一係用單機萬金油12步5炮1重防空

特唔特種兵唔係最重要
點解你整個隊裝甲師咁勁,有冇個板參考下?

我想問每個國家研發slot係固定?我玩民國,最盡都係3個
一般國家(包括民國)最多有五個research slot,少部分可以有六個。
唔quote廢事變金剛棒
打PVP裝甲師用重坦係基本,都係40寬
打單機唔洗咁貴用中坦就夠

研究slot睇國家有唔同,再用national focus加1-2個
你玩民國得果3個係正常
點樣整到5個?我次次都係3個
垃圾民國
Expand the Academica Sinica
Chemical Research Institute
Rural Schooling
三個focus每個可以攞到一個slot,
基本上唔被日本仔打死就可以慢慢攞到。
科研講得幾好不過最好都係自己試下,唔需要下下都要min max到盡,適當時可以roleplay下國家揀自己鍾意既戰略
我除咗玩法國挖戰壕死守馬奇諾防線外都唔會用放重防空落infantry division,正如古德里安所講,坦克係要集中使用,用裝甲包圍殲滅敵軍爽快度高好多(kd都比10 combat width靚D)
特種部隊唔建議帶裝甲兵,練得spec ops應該用喺forrest/hill/landing?
呢D 地型attrition 高好多,分分鐘係你正常戰鬥損失既10幾倍
正如日本打中國、南亞都唔會用armored battalion 一樣,除非你研究amphibious tank
重防空係利用遊戲機制拎金盾,role唔role play睇個人玩法,我只係基於如何有效率地玩隻game而寫教學
唔通我出教學教人浪漫式咁玩咩
Imperator: Rome 雅典戰記 #20

打完馬其頓之後我就開始著手於組建海軍,最終喺491年9月完成咗100隻船嘅創舉。

造船工人已經努力建造咗一支亮眼嘅海軍,我哋已經按計劃招募槳手嚟填補呢啲新船隻。喺佢哋習慣咗新工作之後,我哋就可以見到過去嗰支大名鼎鼎,
甚至可以威脅到波斯帝國嘅海軍回歸。

做完上一個任務之後終於可以搞掂埋呢個。
我哋終於重奪咗斯特律蒙河邊嘅舊殖民地,色雷斯大地上嘅重要城邦。安菲波利斯回歸之後,我哋就能夠對嗰個地區施加影響,並且開始將嗰個地區嘅其他一啲殖民地重新收入同盟。

繼業者同佢哋嘅王國為咗安納托利亞同希臘嘅霸權而爭鬥,佢哋之間展開咗一場激烈嘅海軍軍備競賽。而家大船越嚟越常見喇,如果我哋跟唔上,就只能夠任由嗰啲海軍強國擺佈。
同朋友玩,玩到中間就開始不停唔同步,好煩
最近忙小小,今日出埋HOI 4小技巧,教學就暫告一段落
所謂既小技巧其實就係透過遊戲機制取巧地做某D野,我自己睇法係有D真係漏洞,有D其實係灰色地帶,可能你會覺得係旁門左道,但總之遊戲允許你做就得
舉個例子1.7版本以前可以用漏洞行雙工業、雙學說、雙國策;1.8版本及以前可以利用計算公式走灰色地帶,用1師訓練拎多好多陸軍exp等等
到底係唔係漏洞、係咪fair我唔會討論,用與唔用由你決定,你覺得係作弊咁睇過下就算

另外以下技巧已confirm 1.9版本仍然work,但留意Paradox隨時有可能修正

一、突破特種兵上限
以前羅馬民亞戰記教過大家,今次重複一次
一個國家可以用幾多特種兵係睇佢有幾多個營,然後再乘以某個%,可以透過研究科技增加比率
由於機制上只會判定有幾多個「營」而唔理會到底有冇咁多兵力又夠唔夠裝備,所以只要創造最多既營eg. 大量25步師,就可以將特種兵限制完全無視

具體方法:
1.用exp分別整1步、25步模版 (係唔係25步唔重要,但1步一定要)
2.大量訓練1步師,直接deploy以節省時間 (訓練到20%時就可以提早部署)

3.將1步師更換為25步師

由於「營」既數量大增,不論實際上有冇士兵、有冇軍備全部都唔重要,直接提高特種兵上限

之後你就可以再將部分既師轉換成特種兵,無視數量限制

另一種方法係先整一個模版(唔包括特種兵)
將部分師group埋,再按「更換部隊編制」揀返果個模版,但係唔好按確定
然後再更換模版內容加晒特種兵先至按確定的話,同樣可以突破特種兵上限
依個操作睇片最直接
https://youtu.be/2ALRoaQffiA
(咁既方法我覺得偏向漏洞)

認真講的話,除左部分國家既參謀有特種兵buff例如英國/羅馬尼亞等,一般國家都用唔著,亦唔係唔用就會打輸,當係識多樣野

二、主力師免訓練直接變熟練度level 3
之前提過軍隊結訓出黎係level 2,戰鬥數值+-0%,如果提早depoly會變level 1 -25%,要訓練一段時間先至上到level 3 +25%戰鬥力
之但係如果你要由0整一個師出黎的話,大概要等幾個月時間,又要訓練成level 3的話,會花費唔少時間同裝備耗損
咁有一種方法,喺轉換編成既同時又唔會降熟練度

1. 先將20/25步師訓練成level 3 (依度一定要比足裝備做訓練)
2. 將上述師團編成直接更改成主力師配置,但唔比任何裝備
例子:將20步師轉換成12步5炮1重防空

3. 將主力師編成複制多一個出黎,今次將所有裝備打返剔
4. 等有齊裝備之後,先至將冇裝備既主力師更換成有裝備既師
咁就可以即刻補滿戰力,同時又唔扣熟練度

具體原理:
一般而言更換師團編成,有理冇理都會扣熟練度,但如果直接改模版,人力需求變少的話就唔會扣熟練度
(睇返上面張圖,20步人力需求2萬,12步5炮1重防空人力需求1萬5千,所以改模版時唔會扣熟練度)
另外,熟練度又會隨住裝備既補充而影響,例如你實戰果時你隊兵受重創死左一半人,重新補充一半人當然會跌熟練度啦
之但係莫名其妙一樣野係,如果你一開始就唔比裝備佢,之後再換成同樣編成而且齊裝的話,佢就會即刻補滿戰力又唔會扣熟練度

用依個方法最大既好處,係你唔需要再等極長既訓練時間先至拎到一隊level 2既主力師,亦唔洗重新等N個月訓練時間練到level 3,而係直接出一隊level 3 +25%戰鬥數值既軍隊,慳時間慳成本,係PVP必學技能之一

缺點的話因為所有過程係單向(每一次改師團編制都要比多一次exp),改完師團之後除非你重新改一次,否則冇得增添更多主力師數量,一係你一早預多D,或者真係比多次exp改編制,反正打大仗之後唔會再缺陸軍exp

一般黎講步兵主力師因為平,唔洗特別用依個方法保留熟練度,但係裝甲師的話因為坦克本身產量少,逐小逐小新訓練出黎會影響戰事(你出得39年坦克都係38年既事,再慢慢訓練的話去到開戰都係得幾個師,唔似得改編成可以隨時齊人出擊,數量上會差好遠)

三、研究加速
HOI4同HOI2唔同,HOI2既研究係過一日就冇一日,唔研究野的話果一日時間就會浪費
而HOI 4的話為左避免你唔記得/太忙冇時間做研究,會儲存最多30日進度

咁有一個方法係預留一個研究slot乜都唔研究由得佢累積30日,再將替換成想加速研究既科技

例子:
假設依家我想加速研究電機工程學

30日後先將電機工程學替換成其他科技

再喺已經累積研究日數既slot,選擇研究電機工程學

你會見到第一日既電機工程學需要84日先研究完,30日之後理論上變成54日先完成
(下面個士巴拿由126日->97日,+-1日,代表遊戲時間前進左30日)
然後再將電機工程學放落下面果格研究slot果時, 變到得返26日就可以完成,直接加速28日
(依個同開局時既誤差有關,另外換slot會有小小影響,+-1日)

具體原理:
系統上,研究進度同兩樣野相關
一個係你放入slot之後每日加進度
另一個係保留左既研究進度,以30日為限 (亦即係上面提到HOI 4避免你唔記得/手速唔夠快,導致浪費研究日數而設既機制)
所以,只要你果款科技未曾消耗過「累積進度」的話,你就可以特登留一格slot比佢,再換科技slot食埋果30日

亦因為咁,你留兩個slot係冇意思的

將電機工程學放落第4格(同樣已累積滿30日進度),剩餘研究日數仍然係26日,冇加減重浪費左果30日累積進度
另一個例子係如果你累積左15日之後先至研究某個科技,咁留slot一樣最多可以食多15日,放落已累積30日科研進度既slot只能加速15日,另外15日進度直接消失

優點好明顯,你每一個重要科技都可以快30日完成,例如加研究速度、提早出新式軍備etc
缺點係你隨時要記住你有一個slot留起左要N日之後換,一個唔好彩唔記得左,例如你掛住打仗唔記得研究的話,咁就有部分研究天數直接蒸發
另一樣野係你有一格jam住30日,就少左30日研究其他科技
一般而言開局果時會玩下留slot,因為冇乜野做,去到中後期忙得濟照常研發就得,加速係bonus唔係必須,而且只差30日話多唔多話少唔少,一個唔好彩長期唔記得要研究就重蝕

HOI4小技巧包括但不只限於上述3個,其他例如開戰前預先派船拎制海權,宣戰同時執行登陸作戰的話等於滿足登陸條件,軍隊會立即執行登陸戰(一般用於民國打日本、德國打英國)之類既方法就唔喺到講了

結尾重申,上述方法有D係取巧,有D係漏洞,用與唔用自行決定,過到自己果關就得
冇cap,似係史實mod迫你要出核彈玩落日
好似好正,邊到有中文化lol
不過都要等下次特價先買
P社出既GAME要買埋DLC先係完整版
正式召集巴打參與第4次MP局,大家咁想玩非史實就比大家玩幻想線對戰

規則方面維持:
1. 穩定而良好既連線
2. BAM 戰略轟炸機
3. 禁止任何國家派任何志願軍參與西班牙內戰以外之戰爭

及新增兩條
4. BAM 40年SS、通氣管
5. 所有參加者必須行幻想線
(eg. 德國必須反希特拉、法國必須令拿破崙四世重新掌權等)

時間上今次比大家投票,以最多人選擇者為舉行日期,請喺discord留icon (可選擇多於一個日期) (全部有飯break, 可延時)
Imperator: Rome 雅典戰記 #21

組建完海軍之後,我就自己一個同Phrygia宣戰(今次班盟友見Phrygia太勁唔敢join),但係因為我有制海權,所以可以佔領完愛琴海堆島之後再將其中一支軍隊運過去佢個首都,而且陸軍行得慢過海關好多,所以圍城途中冇人趕得切返去回防,最後成功係個和平協議入面攞到一堆喺愛琴海嘅島同半個塞浦路斯。

最後我淨係差色雷斯手上嘅Sestos就做到個achievement,咁啱色雷斯以為我同Phrygia打緊仗就會驚有多一個小國做的人(唔好唔記得我打贏咗馬其頓之後實力大增),就順便幫我慳番捏造宣稱嘅時間。
去到呢刻,我好肯定我可以係五年來打贏色雷斯,順便攞埋最後一塊地,我之前嘅憂慮都唔再存在。
奈何巴可唔可以講下間諜系統點玩,點樣可以分裂敵國引發內戰/改陣營
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞