有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
第8、第9個人先會開放,優先填滿德意匈羅英美蘇
打醫油用加拿大、澳洲得唔得
其實點樣可以睇到戰略轟炸機有冇發揮作用?,佢係炸d咩?工廠,機場,堡壘?
1.9版本的話可以安插完SPY之後喺果個國家既國家畫面睇
唔得,因為會影響game balance
優先填滿德意匈羅英美蘇
無知一問點解聯機要禁轟炸機嘅?
匈牙利可以做d咩? 影響力可以好大?
你可以用console模擬美國/有美國送油既英國,用4000架戰略轟炸機炸德國,睇下德國就算有空優都截唔截到,自己又要死幾多架,唔截又會炸成點

重歡樂過德蘇大戰
控空軍

食花生其實揀匈牙利同羅馬尼亞就得,唔需要玩同盟國小國
因為美帝已經夠作弊,而軸心國又需要匈牙利同羅馬尼亞
開控制台模擬下先,btw, 空軍聯隊係咪越分散,任務成功率越高?100架一隊?
4000架塞晒落同一空域啦
想問下如果放4000架空軍飛機去得2000 quota 嘅空軍基地,會唔會影響個空軍戰鬥力?

同埋使唔使set 日炸/夜炸,會唔會令到個任務成功率高d?
機場永遠唔好超容量
唔洗
想問下登陸戰一般戰略係咪先攞港口,同埋先頭部隊係咪搵組織度較高嘅步兵師比較好?
打AI就隨便啦,先搶港口再用騎兵師深推拎補給
唔鐘意特登搵騎兵的話就拎填線上岸再dog rush任何冇人既province
想加入利申 hoi4 2年玩家
hoi4 mp不如試下唔好玩史實,set好幾條基本rules就算
睇人stream玩親史實場場都好似倒模咁,意大利吞南斯拉夫起海轟同port,羅馬尼亞同澳洲開局就rush fighter 2,然後開戰就係等德國裝甲師打北非,蘇聯守河,英國北非守阿拉曼,西班牙內戰就守左上角,民國守長江,印度棄緬甸守孟加拉,次次都係匈牙利/加拿大做air controller,鬥多空軍然後d day, 42年就end game
咁玩落去太單調無咩變化,好快會悶
我目標一開始係做完穩定既史實局之後再玩非史實
玩法制式化亦代表左乜野係最優解

非史實有個難處係平衡問題,非史實得黎有D野明顯過份暴力
eg.德國共產化再同蘇聯結盟, 美國法西斯化etc
場game就會變左just for fun for some players
如果叫你玩法國但隔離英國唔跟史實同你結盟而同德國做friend,咁你會唔會玩

依方面我情願你開EU4 MP
咁啦,我睇你各位都係鍾意玩德皇玩拿破崙玩事頭婆
一係等我覆完桌之後即開幻想線隨便玩
Imperator: Rome 雅典戰記 #10

接住落嚟嘅兩個任務都係土地開發類嘅任務,於是我就喺接住落嚟嗰幾年乖乖地喺屋企種田。
八年之後,我終於完成下一個任務。

我哋集中力量改善城市,將佢帶返去昔日嘅輝煌,人民因此湧向雅典。雅典已經擺脫昔日嘅空虛。

港口城市珀賴歐斯對雅典嘅商業同權力起著至關重要嘅作用,因為佢係我哋嘅海軍同商人嘅家園。如果冇呢座城市嘅港口,我哋就冇辦法將力量投射到阿提卡以外嘅地方,呢個亦都係過去我們會喺兩座城市之間修建長牆嘅原因之一。
而家我哋已經撥出一筆錢嚟擴建呢啲港口,咁樣珀賴歐斯就能夠同阿提卡嘅其餘地區一齊得到重建。
想問下空降點攪? 有空優,運輸機,有空降師(confirm 左全部係空降營),但點解唔得? press 左button 出左箭嘴係有反應移動緊 , 同埋冇其他動種部隊action緊,even 本土空降都唔得

求下大神指正我邊到漏左野
我記得以前同朋友連機,時間係唔一致
由出發地到目標地點全部都要空優
但係我個出發地點同目標地點都係同一個空區都唔得,係美國
夠唔夠機裝哂D人?
最好空降隊獨立一個軍團
不過最近版本好似有時會冇反應,我投10隊間中會有1隊卡係原地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞