有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
所以我預中午開場去到晚飯時間應該完到掛
星期六唔得可以改星期日,唔夠4~5個人應該開唔到局
同德國打最少要個英國player做反攻起點,但一個英國player+美國AI+蘇聯AI唔會打得贏(人力唔夠),唔好忘記英國重要打東亞戰場,最起碼都要加多個美/蘇player
但2v1又好考德國player實力,2v2或者2v3比較正路
大名變身日本
有個全國移民增長+20 都好過無
肯定要靠探索+擴張理念 (不過肯定慢過葡萄牙etc)
不過地理位置優越 殖民認真work
上策殖民香料群島等地 香料幾值錢就唔多講
中策殖民加州等地 有貿易流入日本 仲有時有殖民寶藏送
下策西伯利亞
日本要玩殖民,應該要打柒韓國霸咗Japan trade node先,如果唔係西岸推幾多錢返黎都無乜意思
打韓係一定要
但好大程度上都要睇明爆未
爆咗就易搞好多
未爆就靈活作戰 打消耗戰就死硬
咁緊係唔好硬碰啦,日本難在唔係明的tributary
一開對面波明就會幫拖
不過殖民好處多多,容易積累實力等明一爆的時候去大陸抽水,抽到杭州trade node控制權咁就會好有錢
留名
EU 4 modern day mod?
想問下咁多位大大,所謂嘅cut人地嘅補給線其實係指咩? 一隊軍隊嘅補級線係邊到開始? 可以係邊到睇到? 有咩因素會影響補給效率?

第二,我想問咩時候佔領左之後,咩時候揀食地? 咩時候揀成立傀儡國比較好?
eu4定hoi4?
Hoi4 sor 唔記得左講

仲有我想問如果你派隊兵主動進攻,但係失敗左(紅泡泡100),咁隊兵係咪會退後定原地企係到? 咩時侯隊兵會被人擊退?咩時候會被人全滅?係咪打輸就會扣兵力同組織度?

麻煩曬
依家明好易打 mingsplosion一定會發生咁濟 到時佢人力0 天命又低 啲兵會好廢
唔知係我裝mod玩定點
我極少見mingsplosion
反而成日見到佢pass哂reform勁難打
1.補給線起點係首都,海外領地的話係港口,可以睇補給地圖查返
2.影響補給效率大致上同基建等級(果一個地區同周邊地區都計),海外的話再同港口等級相關
3. 吞併/傀儡係睇你要工廠定係資源,例如你用德國打贏英國,我會維持吞併狀態領盡佢民/軍工廠黎整野,但係東南亞就會維持傀儡國,因為佢地一來冇工廠,二來可以平價買入大量橡膠整飛機
記住你既貿易政策影響你能夠用幾多資源黎整野,開自由貿易會提高科研速度但只留極少資源比自己做軍事生產,之但係如果你將資源產地整做傀儡國,就可以用1民工換幾十個資源整野,咁自己就可以繼續用自由貿易boost 研究速度
其他情況係你唔想理塊爛地鎮壓民變,比傀儡國管就算

4.紅色100唔明係咩,你進攻失敗應該係紅色0
進攻失敗=原地企
防守失敗=比人擊退
不論贏輸都會扣兵力同裝備,差異係數量多少
全殲軍隊既方法係令敵人冇退路,例如比我軍完全包圍,或者推到落海岸線/非參戰國國界,即俗稱包餃子,我寫既戰記有唔少戰例
另外既全殲方法係人地撤退緊果時你已經企左上佢撤退緊既目的地,詳細解說我份HOI2戰記有教,不過發生機會較細而且唔明顯
唔該曬巴打,希望你唔好覺得我好煩好多野問

請問你玩左paradox games 幾多年?
幾多年唔知了,咁多隻game夾埋total hour過千應該有
補給最簡單一句講哂就=佔地,佔地愈多=補給愈好
影響補給因素好多,除左province 既infrastructure 仲包括制空權、地形、氣候、游擊隊、你軍隊既編制等等
最簡單改善補給效率,不外乎升後勤連、調整army size,最易做到就係起infrastructure同佔領重要港口/城市
識歴史玩eu4同hoi4係有加成,德國打蘇聯、北歐、比荷盧,意大利打埃及亞歷山大港,日本打珍珠港、新加坡、菲律賓,同盟國守馬爾他、阿拉曼、d day、瓜島同沖繩,你跟佢地D戰略目標打/守會有個方向易D
[Kaiserreich Australasian Confederation戰記](上一個係#96)
1936年1月25日
經過9日的努力維多利亞州的森林大火終於撲滅。

1936年1月29日
有鑑於外面戰爭風險提高,你決定成立情報局,招募間諜收集情報。

同時,你有足夠的海軍點數,你把海軍技術人員召來,把潛艇裝上魚雷管。

1936年2月3日
駐印度Commonwealth Office向你報告,印度自治領與阿富汗爆發邊境戰爭。(印度分左3塊)

1936年2月4日
你有感科研不足,決定成立科研委員會。

1936年2月5日
法國大選,對於這些痴線國家,你表示wfc。

1936年2月6日
Black Monday,作為第一強國德國,他是股票的其中一個交易中心。上星期五投資者恐慌性拋售,這天股票市場跳崖式下跌。幸好我國與德國交流甚少,倖免於難。

1936年2月7日
加拿大想召喚我國協助印度自治領,不過我國陸戰部隊重整中,加上這些邊境衝突不需要我們,所以我國表示不了,你地自己同塔利班慢慢打山區戰。
支持mod 戰記

成日想試Kaiserreich, 不過都未有時間玩
唔該曬巴打,請問大家玩得paradox games 嘅有幾多人係高中有take 中史or 西史
kr好似幾正

mod淨係有玩road to 56
初中西史冇合格過
對西史0認識
因為玩eu4係咁睇中世紀歷史wiki
玩緊EU4,用緊Castile,已經好努力咁將開局三圍係0既打靶仔王儲送上戰場做將軍(想佢快d死),可惜唔成功,比佢繼承到王位,搞到而家科技進展得好慢。

對面Aragon 都好早死左皇帝,regency council左10年出Iberia Wedding PU左Aragon 同Naples。

有次唔知咩事件見我冇繼承人就送左個三圍都係 6/6/6既 王儲比我,可惜係女兒身,仲要繼承正統得Average。

短期目標:想個皇帝快d死
Castile應該幾有趣? 雖然係主流國家但係無玩過
聽講係靠聯統壯大
btw只要君主/繼承人領兵就有機會早死
戰死幾率與戰鬥持續 時間成正比
有無人有Ireland成立心得share
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞