有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
kick 佢出去宣意粉
打完蘇聯就去教訓佢
唔夠補給點搞?攻勢成日因為咁停頓

運輸機點樣運送補給落去?
唔夠補給通則係推多幾格佔晒成個province,其次係維修,再其次係升級基建,如果要經海路運補給的話再加維持制海權同埋升10級港口

空運成本太高一般唔會理,最後先係減少軍隊
咁我豈不是邊打邊起基建
Yes
啱啱買咗HOI4,完全唔識玩,
開戰個宣稱要搞240日,我開5速都load咗好耐
呢隻game係咪無體量碾壓呢回事,我用蘇聯開戰前掉曬所有兵去turkey邊境開戰之後係咁輸,我咁多人都打輸
Hoi有無得improve relation?蘇聯想加入軸心國
有部份national focus 可以快過240日宣稱,但唔係個個國家有,同埋可能有prerequisite . 非National focus宣稱好似會跟world tension而加快,唔同執政體有少少分別。

至於數量輾壓好難講,要睇戰場同你division個combat width (建議google),同埋你要睇補給,地形。土耳其同蘇聯邊界好似山多地爛補給差(右下角有得轉map mode 睇),你太多兵out of supply 戰鬥力會大降,同埋如果守方o係山地或森林會有大輻加成,要搵飛機拎air superiority 同close air support 幫下。

Improve relation 可以right click 人地國家㨂。但你蘇聯入軸應該難d, 一來意識形態唔同,二來德蘇世仇。除非你有national focus 幫你入,如果唔係你可能要轉法西斯先入到,或者襯axis 同allied 打緊時向allied declare war, 有共通敵人會易d 入(記得先拆左Comintern)。
想買齊HOI4, 然後出CHEAT香港反攻中國自HI
買waking the tiger已經可以用校長打老毛
校長?
蔣介石 黃埔軍校校長
黃埔軍校校長
1. 先將我寫過既戰記睇晒,你應該明白輸乜野
2. 手動宣稱需時長係正常,但高緊張度+同主要國家係戰時狀態的話會大幅縮短時間eg法西斯戰時宣稱約15-30日
3.可透過national focus拎CB/開戰,睇國家玩法
蘇聯的話喺39年要手動宣波羅的海三國+羅馬尼亞+芬蘭,有event可縮短時間

4.打唔打得贏都係以下解決方法
40寬主力師、地型、空優、夠唔夠裝、加炮、裝甲師etc
是但揀幾個處理打AI應該問題唔大
有冇增加將軍mod,我覺得少
用政治力就可以請新將軍
你話加指揮上限就要用mod
原來香港MOD冇再UPDATE. 可惜. 不過其實P社D GAME每次一有UPDATE, MODDER又要睇返你改左咩再MOD, 都幾煩.
我見新將軍個樣係一樣,唔似hoi2咁
有冇十字軍之王2嘅教學,又係一段痛苦嘅學習過程
我諗paradox想出但又唔知點搞 東亞政權全部都唔係封建制度
夠鐘之前補完左HOI4
EU4留返下次..

唔識玩...USA 打完古巴, 打墨西哥, 竟然變左同盟軸心大戰,
墨西哥叫英國參戰, 原來冇本錢守北邊...墨西哥又打唔入
但我又唔係軸心國, 點解依家咁
我記得之前可以就咁打, 係打到後邊一打D南美佢地先JOIN同盟.
墨西哥依家會有event人入盟
eu4 瓜分burgundy 個event係點出?跟wiki滿足哂佢條件. 用france搶神羅皇帝同佢打左3次成20年仗., 打到佢滅幾次國都刷唔出件event打左幾個save都唔出
本身諗住0 ae食, 早知夾硬吞仲方便
完全唔識打 打唔入墨西哥城 北方已經俾英國玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞