有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
好耐冇見過你

終於唔係全部 German
依刻冇人試下hoi4 millennium dawn? 4月出新update,focus tree 都幾funny
咩嚟?
今次主要係探討9步2炮同10步支援炮邊個template好啲。(數據取自盧森堡開局科技,即無national spirit、無land doctrine、1936 infantry equipment、1934 artillery)

相比9步2炮,10步支援炮
HP高42%
Organization高17%
Recovery Rate高12%

Soft Attack低18%
Defense高30%
Manpower多29%
Production Cost低10%
至於Adjusters,9步2炮除咗Fort Attack +2.2%之外全部都係Movement/Attack嘅nerf。

結論:除非你好需要Soft Attack或者唔夠Manpower,否則兩種template高下立見。
請問9步2炮嘅定位係咪配合裝甲師進攻嘅前線步兵?
通常我會用裝甲主攻配10步支援炮填線
正常情況唔會用步兵主攻所以會揀10而唔係9步(雖然只要步兵夠強嘅話根本可以打得贏除德國之外嘅所有國家,詳情參閱滿洲國戰記)
而我唔揀5步填線嘅原因係5步太弱,有時咁啱要用到步兵幫拖而你係用5步填線嘅話好有可能會浪費咗個大好幾會。

懶人包:
裝甲主攻
10步支援炮填線
5步守海岸(港口照用10步支援炮守)
7步2炮下嘛
sor腦殘加手殘加眼殘
點解用10寬 5步師我唔拾人牙慧了,自己睇
https://www.ptt.cc/bbs/Paradox/M.1584102020.A.0EF.html
10w的確有好多好處,不過
1. 10w唔一定好似佢所講咁夠高防,一般德國裝甲師可以毫無懸念咁打得穿10w,但係如果20w運用得宜嘅話大部分情況下可以守得住(只限打AI)
2. 10w pin唔住敵軍,原因係Breakthrough太低Organization跌得太快
3. 10w配將嘅效果遠遜於20w

睇嚟要講下mechanic,Defense同Breakthrough嘅計算方式同Organization/Recovery Rate唔同,係sum而唔係average,即係話你支師越大數值就越高。簡單嚟講就算Organization係兩倍但跌嘅速度同時都係兩倍嘅結果就係冇乜大分別。(唯一優點係2倍回復,但係對方要打穿你嘅話你回得幾快都係冇用)
同時20w可以用相對平嘅成本加埋Engineer,只要有fort line或者river line就可以守得好穩。

支持理性討論,反對感情主導。希望唔會有人傾傾下發脾氣
叱原來台灣都咁多人玩㗎,我仲以為得大陸同鬼佬先多人玩
Stellaris有free weekend
之前試過10w 唔撚work嘅 你一做主動進攻嘅話對人就瞬間崩潰
你落eng嘅話又貴

40w步兵根本就係overrated
從來20w嘅好處就係我有半隊人可以即刻落場打住先 唔使等你全個40w嘅師起好先打得
我只需要總結一句
打AI隨便啦
Keyword破防4倍傷
只想補充幾樣野,首先單機同聯機既強度唔一樣,必須分開黎講,由於AI實在太廢,所以好多野事實上冇必要做得太足

20寬10步師當然防高攻高,而且用支援營既成本會比兩個10寬5步師少,咁點解唔全部都用10步?

原因係殺雞焉用牛刀

點解用5步因為平
塞滿晒前線之黎騰出IC黎整空軍拎buff拎CAS炸人
再者以39年開戰環境下,AI既軍隊除左少部分情況一律破唔到你(金盾另計),冇需要用到廿寬,情願再整多d 40寬主力師出黎企

但係去到41年,AI都會出大寬度師,你玩SOV打德國時用5步師會被破防,所以填線而言會用20寬

10寬既好處ptt篇文已經寫足,如果你想明白相關原理,想master隻game的話,照住做就得
另外亦唔會有人拎10寬主攻,PIN亦唔係要PIN到天慌地老

人係死配裝係生,一本通書唔會到老,玩HOI 4配裝只需要明以下既野
1. 破防4倍傷
2. 戰場寬度
3. 空軍支援
咁就無往而不利

最後都係果句,打AI隨便啦
我都只係提供唔會離晒罩既門路比大家易d上手,鐘意點玩咪點玩囉
10寬聯機先會用 可以幫40寬吸收好多傷害 特別係東線戰場 西線盟軍就冇所謂 直接摩步機步平推都得
反駁唔到
玩法問題,一種係萬金油劃線平推,一種係分清填線主力去打
講真打AI唔用空軍唔用炮,人海doctrine 25步都可以打贏德國既AI,打得贏你鍾意點玩都得啦

https://www.nicovideo.jp/watch/sm33441498
新意大利戰記#03
上回提要:法國又輸左了

喺和會入面,之前教過大家如果並非基於某D原因,例如意大利可以成立羅馬帝國所以要特登佔領某D地方,否則的話一律成立一堆有當地core既傀儡國管理,收繳佢地既資源同工廠為己用

今次既和約都係一樣,將大部分法國海外屬地都變puppet,但注意唔好喺依個時候直接吞併法國
雖然法國地方係羅馬帝國既core,但係喺1.9版本之下你一日未整core一日都要比manpower做鎮壓,咁你既人力就去晒做MP,生產唔到更多既軍隊黎打仗

另外作為過來人提一提大家,大馬士革果邊記得唔好set puppet,咁你將來可以直接吞併法國一個國家就可以拎埋羅馬帝國既core,今次我唔記得左所以要另外比600pp去吞併兩個細傀儡國

非洲方面小國林立,不過佢地好快就會比即將參戰既英國食晒,由得佢地啦,反正可以順便迫英國拎人力黎做鎮壓

北非方面政局則比較穩定,而依個時候西班牙連內戰都未打完

就喺法國投降冇幾耐之後,同意大利仍然係戰爭狀態既捷克會入盟,同時將英國拉入戰

我地當然可以喺依個時候入軸同德國打天下,不過有一樣好煩既係喺將來和會要比德國分埋一份豬肉,反正成立羅馬帝國需要奧地利既其中一塊province,所以意大利就向奧地利宣戰,順手取道奧地利打埋捷克

btw依個時候記得check下成立羅馬帝國既條件差幾多,如果和會入面唔記得左直接吞併某D地方記得load save
打完奧地利之後,目標就係捷克

依個時候既法國由於已經取得大量工業力同法國既人力,可以大展拳腳盡量擴張,反正德國同蘇聯依個時候都唔會打你,盡情整CB宣戰就得

都係果句法西斯國家喺戰時可以極低成本整CB,逐個逐個國家吞就得
就係咁匈牙利、羅馬尼亞、希臘、盧森堡、比利時、荷蘭、瑞士等國一個一個被攻陷,世界上已經冇任何國家可以阻止法國

北非方面,喺攻陷希臘之後,意大利軍隊將一半主力師調往埃及邊境,準備完之後命令傀儡國參戰,就咁一路平推向蘇彝士運河,重新打通貿易線

當然唔好忘記向伊拉克宣戰,達成成立羅馬帝國既條件

歐陸本土取得大量領土之後,亦係時候處理英國依個歐洲搞屎棍

之但係要打登陸作戰的話,意大利首先要將海軍調往英倫海峽,而我地又未佔領直布羅陀,咁你大可效法俄羅斯經好望角由地中海繞道上比斯開灣,約莫等半年都到既

準備好之後就海獅英國

由於AI實在太廢,冇擺軍隊守港口,意大利軍隊好容易就包圍左倫敦,隨時可以迫英國投降
不過我地可以暫且留英國一條命,原因係要成立羅馬帝國的話,我地仍然要西班牙、葡萄牙、土耳其既領土,一樣做法玩陣營殺,放好填線再喺開戰之後就咁打下,就可以直接割地

順手亦可以碰下運氣打沉英國既胡德號,解多一個成就

1938年10月英國投降前夕,意大利以8萬人為代價,佔領左世界三分之一既領土,而英國足足損失左70萬人

就咁樣,意大利喺向西班牙、土耳其,順手加埋伊朗宣戰之後,英國土地上既意大利軍隊終於揮軍攻打倫敦,隨後英國投降,結束長達兩年既戰事
依一邊再教多大家一個方法,到底要點自由set傀儡國既領土

例如英國,如果你一開始就咁set佢做傀儡國,就會自動拎左部分core領土,再夠積分先至會拎埋其他領土,但問題係我地又想要成個英格蘭地區,喺進化成羅馬帝國果時拎多D core

另外喺和會入面成立左puppet之後,再喺割地既時候puppet拎core既積分要求會遠遠低過non core既國家,可能你割倫敦要幾百分,但英國puppet只需要幾十分就得,依個方法喺和會入面有競爭對手時就非常重要

要調整puppet既領土,一個方法係事先割晒想要既土之後先至成立傀儡國,但如果想盡快變個傀儡國出黎的話,亦有個簡單方法

首先一樣以英國為例,我地先將佢所有選擇領土吞併(唔係真係要吞)
之後取消某個地方唔吞,咁就可以喺該地成立傀儡國

依到我唔吞亞丁,所以只需要11分就整到英國puppet出黎

下一步係照樣揀吞併亞丁,然後取消所有吞併選項

咁你就會見到英國仍然保留變成puppet既選項,一樣只需要11分就可以喺亞丁成立傀儡國,咁你喺下一個回合就可以比佢用極低分數吞返佢既core,一方路調整唔同國家既領地,同時用極低既分數拎返有價值既土地,令你喺和會既對手食少D地

搞惦,世界再一次被瓜分

之但係依邊唔知係咪有bug,明明土耳其同伊朗都入左同盟國,但係冇得陣營殺,唯有打埋佢

Done

最後一步要做既,就係將羅馬帝國core上既傀儡國全部吞併,每個承惠300 PP
要壓自治度好簡單,一係不斷送槍,一係不斷整基建/起工廠等等

例如法國,由於之後係你既core,咁你可以全部地方都升滿基建等級,之後順便用黎起反應爐整核彈

就喺意大利一步一步向成立羅馬帝國既目標前進時,1940年2月蘇聯(終於)向波蘭宣戰

一個月後德國向波蘭宣戰,終於以取回但澤而戰

1941年1月,完成吞併工作既意大利宣佈舊政復辟,將國名由意大利改為羅馬帝國,重返昔日羅馬光輝

進化做羅馬之後,英國、法國、西班牙、南斯拉夫、土耳其等地既土地都會變成core,manpower暴增至10m不特止,重可以有800間工廠比你玩,做乜都得
我自己就順便解埋用核彈炸洛杉磯既成就,不過由成立羅馬帝國起之後既全部都係切菜咁切冇挑戰性,留返比大家自己慢慢玩

所以,到底意大利要點玩?
首先意大利有兩個獨特優勢:38年可以生產40年FT、開局就打仗
及早擴張拎工廠就可以量產新式戰機,隨便都拎到空優;
打仗可以慢慢練將軍技能,又可以洗exp,軍隊實力比其他軍隊更好

咁你問,如果你唔想好似我咁樣早戰冇挑戰性,想去到39年先至打仗得唔得? 當然冇問題
咁做的話你仍然可以用埃塞俄比亞練將練到滿意為止,西班牙內戰其實你唔參戰都冇所謂的,因為以賺exp黎講,一定比唔上自己親身打仗,或者派軍事隨員比日本吸20%經驗值咁多

之但係冇吞南斯拉夫既意大利會非常虛弱,如果由39年先至開始擴張的話無論空軍同陸軍都只能變成德國既附庸,要跟住老大哥打仗,本身39年已經做世界最強既意大利,會去到43年先至有實力同德國一戰,睇你鍾唔鍾意了

真心要玩意大利又唔想早戰,我會建議你降版本返返去1.8.2,法國唔會保南斯拉夫獨立,亦都冇煩死人既抵抗系制吸你人力,你就可以照樣早戰南斯拉夫,但仍然去到39年先至同法國打仗,既可擴張亦可遲小小先打世界大戰,歷史感比較充足

我寫戰記除左做記錄,最主要都係想順便提供埋教學、攻略比大家參考
由於Paradox既遊戲好難上手,我個人相信有適當既教學會方便新手加入、玩家有門路可以提升實力
之但係要點玩、想點玩係各位既選擇,自己enjoy隻game先至最重要
希望我寫既文會幫到大家,多謝各位,有緣再會
Europa Universalis IV: Emperor is coming June 9th

Emperor is the newest expansion to Paradox Development Studio’s epic grand strategy game about the rise and fall of empires from the fall of Constantinople to the rise of Napoleon. This expansion opens up three central game systems, offering new gameplay opportunities for the Papacy, the Holy Roman Empire and Revolutionary movements, as well as a host of other changes.

https://youtu.be/zA-n6DXuG8M

Features in Europa Universalis IV: Emperor include:
A Powerful Pope: Appoint cardinals, publish Papal Bulls and gather tithes. The Vatican and Papal Controller now have new abilities to sway the souls of Christendom.
New Holy Roman Empire Systems: Imperial Incidents provide new challenges to the Emperor's power and authority. Will your empire follow a course to a centralized monarchy or decentralized federation?
Revolutions Revamped: The spirit of Revolution is a contagion that must be either embraced or vigorously opposed. Use the zeal of revolutionary guard units to fight reactionaries at home and abroad.
The Hussite Faith: Bohemia has an early game chance to embrace heresy and stand alone against the Pope until The Reformation.
Hegemonies: Seize the mantle of global leadership if you accumulate great wealth and armies, but be prepared to face great opposition from those who question your right to rule.
New Missions: Over 20 new unique mission trees for a variety of European nations
Defender of Faith: With great responsibility comes great power. Defending a major religion should be different from defending an insignificant one. Now it is!
The Council of Trent and Counter-Reformation: Join other Catholic rulers to slow down the spread of the Reformation by making concessions to the unruly mob or harshly imposing the will of God.
Provoke Rebellions: Risk a larger rebellion now while you think you can manage it instead of waiting for discontent to take its course

Europa Universalis IV: Emperor will be available on June 09, 2020 at the Paradox store and major online retail outlets for the suggested retail price of $19.99/ £15.49/ €19.99 - you can pre-order today!

Pre-order
https://store.steampowered.com/app/1259360/Europa_Universalis_IV_Emperor/
售價 HK$ 89.00
值得入手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞