有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
飛機夠啊,係獨立軍團

如果再唔得就開控制台自己飛算
有時係bug,試下閂game再開
我第一下就將英國變做法西斯,打完英法戰爭之後就再打美國,但去到反攻德國好似唔係好得,雖然仲有蘇聯拉住東線
有無screen cap睇睇
初步問下今星期六/日比我覆桌有冇機會?
因為主軸係想喺PVP試多次打贏法國,所以最少3人成行 (德+意 vs 英),德國佔領到法國的話就完場
4個人的話有時間可以再落巴巴羅薩,但預期1日可能打唔晒
大概7點半打到12點中途唔停,所以提早食飯
英國戰記 ch. 3 之 軸心國滅亡

上回提要 (#395),英國就快打敗德國時被蘇聯宣戰,唯有調動大部分填線師去東線拖延,換取時間盡快打倒軸心國。

當英軍主力係捷克向南推進時,發現奧地利地區好多山。用步兵師硬推唔係得,只係慢。所以決定重新佈置係西線,準備向慕尼黑方向既平地突破,順便包個大餃子。

係一個好好味既餃子再用主力師將大餃子切成幾個細餃子,之後就交比法國既步兵師處理。

失去埋包圍圈入面既軍隊後,德國決定投降輸一半。之後就淨番意大利要打

捷克方面既英軍繼續向南推,推到意大利北面又發現好多山,所以決定係威尼斯向意大利東部發動登陸作戰。

同時英國皇家海軍駛入亞得里亞海同意軍決戰,成功消滅對手

登陸成功後,第一件事就係將意大利北同南切開,咁北面就成為另一個大餃子。就咁意大利既軍隊都全滅埋

1941年3月意大利都決定投降,軸心國終於被打敗。和約入面英國獲得咗漢堡 威尼斯同埋西西利島。

但蘇聯既戰爭仲未完結,遠東既日本又蠢蠢欲動。而我地既首相又病死咗,到底新任首相邱吉爾會點對付東方既極權呢
留名
https://www.crusaderkings.com/news/dev-diary-22-a-medieval-tapestry?utm_source=twitter-owned&utm_medium=social-owned&utm_content=post&utm_campaign=crki3_ck_20200414_cawe_dd

We do however differentiate between sexual preference and sexual behavior in-game. A character’s sexuality in and of itself can never be criminal, but certain sexual acts can be. For example, if a Faith’s “View on Same-Sex Relations” is not set to “Accepted”, two men who have sex will get the “Sodomite” Secret (no matter their sexuality).

朱古力潮文
呢幾日用完英國好成功打贏曬德國蘇聯日本三個陣營
去到臨尾出現300幾個師迫爆婆羅洲呢幕
AI成日都唔理attrition走去迫爆某D位搞到無曬行動力
唔lag機咩? 德國我玩到1944打完日本就已經lag到玩唔到,同盟國剩得加拿大同美國未打
Imperator: Rome 雅典戰記 #11

我哋嘅一名監工帶咗個好消息返嚟,珀賴歐斯港嘅重建工作終於完成,而且重建嘅過程中冇出現需要注意嘅問題。

確保咗科林斯同塔那格拉可以保護到我哋之後,喺可預見嘅未來,阿提卡應該係安全嘅,我哋可以繼續專注於重建工作。喺過去嘅幾個月裏面,呢片區域得到咗顯著嘅改善,尤其係我哋見到,人民對Eleusis之謎同學院嘅興趣越嚟越大。
個到仲有supply?
EU4 1.30究竟幾時先出
通常佢哋會喺出之前一個月宣布
即係起碼最少重有成個月
研究完mod之後發現太複雜同改太多野,黎緊MP我主張直接落1.8版本玩

原因:
1. 新間諜同抵抗系統太垃圾
2. 1.9版本法國預設會保南斯拉夫等國獨立,令軸心國早期擴張會直接引爆世界大戰
有一點最麻煩既係只要意大利喺法國入同盟陣營之前就開戰,必定可以37就吞左法國,英國就咁抱住全部飛機乜都唔洗做
相反如果唔39年前比意大利擴張,意大利就會窮到冇工廠整飛機,之後制空變紅色打唔入法國,然後蘇聯player就坐足幾個鐘就one click平推完場,大家都冇野玩

當然所有問題都會回歸返一個正常MP最少需要7~8個人既問題,例如話先搵人做法國取消保障etc,不過要搵夠人似乎比較難,所以比較簡便既方法都會降版本玩
「eu4」

想問下大家玩啲小國時
去到中期開始啲大國都成左形
自已啲發展度同科技都追得上
但moral呢個真係唔知點搞
尤其帖木兒呢啲陸戰國
自已個國家啲idea又唔太buff陸戰
係拉唔到ally ge情況下要點打好
真係只能用manpower夾硬壓佢?
新手想問下hoi4 有冇方法拉ai參戰
帖木兒有morale有fire dmg 有shock有 discipline真係樣樣兼備

如果唔係有騎兵idea就淨用步砲army composition再加offensive ideas應該夠做

有騎兵national idea就點aristocratic(suppose第一二個)

本身弱勢就form 3個50幾大軍團group住攻城, 派勁多3k傭兵去攻村引佢食, 波斯內陸好低supply limit, 不出2年就玩曬manpower.
受教了
最on9係冇得揀heir
ck2可以靠優生學同tutoring 去整個勁heir
Imperator: Rome 雅典戰記 #12

由對抗波斯嘅戰爭至提洛聯盟嘅崛起,阿提卡豐富嘅礦藏一度係雅典國庫嘅中心。隨著我哋重新成為愛琴海主要嘅白銀出口國之一,我哋將會重奪我哋嘅財富同昔日嘅地位。

喺我哋稱霸希臘嘅日子入面,學院一直都好活躍,呢度係好多希臘知識分子嘅故鄉。而家我哋嘅城市已經重建咗,幫助知識分子將學院提升到現代標準係合情合理嘅。
Imperator: Rome 雅典戰記 #13

我哋虔誠嘅奉獻已經被Eleusis嘅Telesterion神廟嘅祭司接受,我們希望並且相信眾神會欣賞我哋嘅姿態。

我們哋執政官Stratokles Stratoklid受邀參加Eleusis嘅神聖儀式。喺我哋同呢座城市同埋其中嘅神廟建立緊密嘅連結之後,我哋已經成功獲得咗大部分祭司對雅典人民嘅支持。
想問下起海軍係咪齋起ss潛艇就夠做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞