有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
打完挪威之後,派一堆空軍去比荷盧,但對邊有一堆盟軍空軍聯軍,有成7000幾隊,咁應該點做? 直接派空軍去日夜轟炸英國嘅機場,唔比佢出空軍?
定派空軍去比荷盧同佢地死過?

同埋點樣有效取得制海權?已有空軍優勢
諗住開Imperator: Rome Athens campaign,有冇人對戰記有興趣?
寫啦寫啦
咁我聽朝正式開始
加油
Imperator: Rome 雅典戰記 #1

雅典,顧名思義,係智慧女神雅典娜所守護嘅城市。自古以嚟,地理上身處希臘世界中央嘅雅典一直係古希臘文明嘅政治同文化中心。公元前五世紀,雅典曾經帶領過一眾希臘城邦抵禦波斯帝國嘅進攻,成功保障希臘世界嘅獨立。不過,雅典帶領嘅提洛同盟喺之後嘅伯羅奔尼撒戰爭中戰敗,從此一蹶不振。公元前338年,馬其頓王國喺喀羅尼亞戰役打敗希臘盟軍,令雅典淪為馬其頓王國嘅附庸國。

時至今日,作為繼業者安提柯嘅棋子,雅典嘅結局尚未明確,究竟雅典會受智慧女神嘅眷顧,重達曾經輝煌嘅霸權地位,定係被其他大國作為籌碼交易,最後逐漸沒落,消失於歷史嘅洪流之中呢?

故事講到咁多先,今次玩嘅係雅典,而目標係Pan-Hellenic League同Pentecontaetia兩個achievements。

下章會講開局概況同策略。(應該晏啲會出)
正👍
有Imperator 攻略
好有心機寫埋維多利亞時代個介紹
Imperator: Rome 雅典戰記 #2

雅典開局嘅時候係Phrygia嘅Feudatory,簡單嚟講即係無外交自主權,相信身為香港人嘅大家都明白被代表嘅感受,為咗能夠重新掌握自己嘅命運,雅典將不惜一切代價爭取獨立。

廢噏完一輪講返開局配置先。
首先ideas揀咗陸軍士氣+10%、奴隸產出+10%同每月腐敗-0.05。

宗教系統係1.4更新入面嘅一個大改動,詳情可以去睇dev dairy。由於段時間內軍隊唔會介入任何戰爭,而且目前主要收入來源係稅收,所以omen揀咗研究點數。

因為啲大國之後會打仗,而雅典亦都會係未來獨立,啲商路好大機會會係之後嘅戰爭被切斷,所以商業政策轉咗自由貿易。
至於嗰110蚊被我攞晒去點inventions。

下章會開始講邁向獨立嘅故事。
最後想問下我應該以故事/劇情定遊戲為主?(即係講故型定攻略型戰記)
你寫得順就得,每個人風格唔同
但我大英帝國國民生平最鍾意既就係和平,點會為左一個完全冇陸路/海路聯繫既國家而同其他國家動干戈

Czechoslovakia好慘
Imperator: Rome 雅典戰記 #3

自古以嚟,我哋係希臘最重要、最強大嘅城邦之一,然而而家我哋卻喺Phrygia嘅枷鎖下苦苦掙扎。呢種對我哋偉大家園嘅征服令我哋嘅民主支離破碎,而家我哋嘅大會分為兩派,一派支持外國宗主,另一派爭取獨立。

大會分為兩派,一派以Stratokles Philaidae為首,期待畀雅典返到去獨立自主嘅古老時代,另一派以Demochares Demostenid為首,認為我哋應該鑄就與Phrygia更親密嘅紐帶。
雖然談判係和平開始嘅,但係雙方都已經對對方產生敵意,令到大會一直處於混亂之中。關於雙方既謠言四起雙方都唔願意喺呢一點讓步。

兩派再次喺大會激烈爭吵,直到我哋嘅執政官Pherekles終於設法令佢地坐低,就我哋同Phrygia嘅依存關係展開辯論。

喺獨立派進行咗長時間嘅討論同演講之後,終於輪到效忠派嘅回合,Demochares Demostenid即將登台,正等待Stratokles Philaidae宣佈下一位演講者。
不過Stratokles Philaidae選擇長時間談論雅典擁有自由嘅好處,唔畀效忠派闡述佢哋嘅理由,佢嘅舉動令部分大會成員開始支持獨立派。

待續
開戰之後首先將軍隊推向萊茵河,雖然守馬其諾防線會更好,但係考慮到將來要幫比利時防守,避免德國可以深入法國北部既平原地帶無險可守,依到都係等德國由東線調兵過黎之前動手

食金盾啦你

9月中成功抵達萊茵河西岸,再向下游進發

一星期後將德軍趕離萊茵河西岸,初步戰略目標達成,之後喺德國向荷蘭宣戰後,再將防守線延伸到安特衛普就得
需要留意既係黎緊會比德國車輪戰打某幾格,需要留預備兵力適時換防回組織度,比人地用裝甲師打的話一係你陪佢磨,一係局部換裝戰防炮,自己衡量

守大河有樣好係人地食好重debuff,但同之前幾份戰記所提到一樣組織度終有一日會比AI磨晒,間唔時就要換下人去守

AI一般唔會打得穿40寬既防守師,但有冇金盾係後話

10月喺北非肅清敵人,主力師轉往東非

英國連同印度陣亡人數一共30k,軸心國方面陣亡人數157k

同年年底張伯倫辭職,改由丘吉爾繼任首相(加穩定度幾好)

40年2月,東非戰線已經入左收尾階段

3月統計,同盟國除去波蘭約13萬人陣亡,相反軸心國方面陣亡人數高達123萬,完全係AI硬撞防線既惡果

3月底非洲戰線結束,所有軍隊按照計劃往印度方面調遣

去到6月,令人震驚既消息出現

法西斯政柱既西班牙加入同盟國,估唔到昔日德國幫佛朗哥掌權,今日比人調轉頭黎咬
西班牙加入既最大好處係英國本土訓練左新軍隊出黎之後,可以由陸路直接運兵往直布羅陀,經摩洛哥再往東非,最後再坐船去印度,因為依個時候周圍都係德國SS,好容易就沉船冇晒D陸軍

去到40年年底,由於英國早已量產40年戰機,輕輕鬆鬆將德國空軍打到半殘,隨便都有空優

英國由於有東南亞殖民地既大量橡膠,只要有軍工隨時都可以整大量飛機,但係德國只能靠煉油廠既橡膠整飛機,產量根本比唔上

41年7月,英國+印度總陣亡人數約17萬人,軸心國方面已經到達800萬人
正當英國人盤算緊幾時向德國發動攻勢之際,遠東傳黎一則重要消息,日本向美國殖民地菲律賓宣戰

世界局勢風起雲湧,到底同盟國同軸心國既命運會係點?且聽下回「軸心國之滅亡」自有分解
Imperator: Rome 雅典戰記 #4

雖然個task要等90日先完成到,但係我哋可以預先完成接住落嚟嗰啲tasks嘅要求,分別係Phrygia對雅典嘅opinion低於-25、頒佈一條名為Draft Act(中文應該係叫徵兵法案之類)嘅法律同執政官所屬嘅派系佔最少50席,除此之外重有囚禁Demochares Demostenid嘅支線任務。

時至12月30號。係雙方都闡述咗自己嘅理由之後,大會明顯傾向於獨立派一方。似乎佢哋嘅演講同理由又深深影響聽眾,當中唔止有未作出決定嘅人,甚至包括部分效忠派。
有啲嚟自Phrygia嘅監督者睇過大會嘅討論同進展,而且好有可能會向佢哋嘅君主匯報事態嘅發展。

與此同時,經過幾次外交侮辱之後,Phrygia對雅典嘅opinion已經低過-25,可以即時完成下一個任務。

最近,我哋同Phrygia嘅關係明顯惡化,雅典嘅人民再次渴望從外國中主獲得自由。係依段日子裡面,獨立派搵到好多願意追隨佢哋嘅人,人民亦開始提起過去嘅輝煌日子。

聽日繼續更
協防捷克易打啲wor
英國要好多DD/SS打德意日
協防捷克易打啲wor
英國要好多DD/SS打德意日

玩法問題
私心想貼條youtube片講下故
打完挪威之後,派一堆空軍去比荷盧,但對邊有一堆盟軍空軍聯軍,有成7000幾隊,咁應該點做? 直接派空軍去日夜轟炸英國嘅機場,唔比佢出空軍?
定派空軍去比荷盧同佢地死過?

同埋點樣有效取得制海權?已有空軍優勢
同埋點解出動飛機數目多過對方但係執行任務嘅飛機數目係少過對方?

求各位大大解答
CKii 天主教一捉咗教皇做附庸屈機到痴線 由其是後期imperial administration之後用教皇落claim收返所有領主封地做viceroy 而家幾差唔多百幾年冇出過faction
制海權單純派艦隊巡海+空優拎,自己準備完登陸作戰再派船去打
空軍密集區派船係自殺行為,只要拎制海權+登陸作戰已經發動,船就可以收返堆佢
唔夠船拎唔到制海權的話係一開始就冇做準備既問題,但正常而言ai太廢應該唔會有問題
for example 我用40隻40年SS已經拎到制海權
明白,咁空軍呢,明明飛機勁過人地,數目多過人地,但都係拎唔到制空權
Kaiserreich 用Australasia Federation其實都係行行企企打雜無咩特別
我寫個新故
支持
即係你既數目唔夠多
今次係玩葡萄牙。

15、16世紀乃葡萄牙的全盛時代,在非、亞、美擁有大量殖民地,為海上強國。不過隨住後來其他海上強權出現,同埋葡國本身管理不善,葡萄牙殖民帝國最後日落西山,開波1936年1月1日個陣殖民地剩底莫三比克,赤道幾內亞,安哥拉,果阿,澳門同埋東帝汶,一係就係非洲爛地,一係就啲亞洲迷你殖民地。

開如葡萄牙得5個民用工廠可以起野,2個軍工廠,同埋經濟,軍隊都唔可靠,兵役人口得32K,得兩個科研糟。睇落真係三流國家,呢個故當然係令葡萄牙成為一流大國。

Focus Tree圖解

Research都係基本野,1936-1939全部起軍工廠(你需要4年由0變出84*24 + 12*24枝大炮),Production優先比大炮之後步槍 (唔洗太驚唔夠槍),推行Estado Novo。送晒啲海軍船隻出海訓練到無油為止,陸軍因為唔可靠所以del剩一隊送佢去赤道曬太陽同訓練。(1 division trick可以chok陸軍exp)

無咩野就可以開始了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞