有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
多左人玩,但有冇人肯一齊玩聯機
WFH多左時間
有無ck2同好
依加以解achievement 為目標打緊
新手想熟習下先
解淨3個 仲未過到immortal
協防捷克易打啲wor
英國要好多DD/SS打德意日

但點派軍守捷克 周圍既國家都冇military access
immortal 係咪只可以靠運
38年AI德國冇乜可能秒到捷克,捷克嘅主要任務係分散兵力,咁英法喺西邊打過去就容易得多。再者德國啲兵係越遲越勁,早啲開嘅話好容易就了結到。
wiki好似有攻略
有耐性D就用naval bomber炸法國西面個sea zone,uk亞洲convoy往返既必經path黎(印象中ai好似唔會改convoy path?唔係100%肯定,一排無玩新update德國),無機場唔夠range會被你任砌,炸到咁上下uk無乜船就可以派潛艇+naval bomber封鎖,同時fighter一直keep住壓制對面,打到對面無空軍又無橡膠同石油整空軍就得
因為有距離同本土作戰buff,uk仲有focus送anti air同radar station,除非你準備sea lion,又或者有信心贏到空戰,先好派空軍去炸倫敦
執行任務效率受天氣 range同對方mission等影響,例如你出cas炸軍隊而派唔夠fighter護航,對方派空軍攔截你就會干擾到你mission efficiency
不過就算硬碰硬都好德國就應該會夠空軍砌低對面,說穿了量>一切,空軍好重要,絕對值得你拉滿一條production line整,玩多D就會識點平衡production 架啦
玩最高難度的話就話整唔到空軍
一般玩的話應該冇咩難度
越早開戰德國越弱,例如法國36年極重debuff都可以打贏德國解成就
試過一次36、39、41年單挑德國就會明,玩蘇聯果時麻煩到死
明白曬,thx 巴打 ,唔怪之得一路都炸唔到個倫敦,原來係戰鬥機不足
滿州國獨立勁好玩,同老毛一樣打完日本執校長雞
Imperator: Rome 雅典戰記 #4

傲慢又愚蠢嘅安提柯家族再次選擇與馬其頓嘅卡山德恢復敵對狀態,徒勞咁試圖證明佢哋對嗰啲所謂繼業者嘅支配。
我哋只能夠等待,睇下呢件事將會對已知世界嘅政治產生乜嘢影響,睇下有多少兒女會因專制國王嘅嗜血慾望而失去生命。

到底係為咗維護馬其頓同埃及之間脆弱嘅協議,定係為咗自己嘅利益,我哋都唔知——我們知道嘅一切就係,埃及開始從南方向安提柯進軍。
亞歷山大曾經偉大嘅帝國嘅未來似乎越嚟越令人產生疑慮。

塞琉古嘅軍隊越過邊境進入安提柯嘅Phrygia,繼業者之間嘅衝突再次爆發。

正當嗰班冇文化嘅強國人玩泥沙還得如火如荼嘅時候,雅典已經頒佈咗徵兵法,繼續向昔日嘅榮光進發。

如果我哋想喺冇Phrygia保護嘅情況下生活,我們就要集結人民嚟保護我哋嘅家園。雅典曾經係最強大嘅希臘城邦,只要有正確嘅思維模式同動力,佢必定能再次偉大。
寫錯咗 應該係#5
Imperator: Rome 雅典戰記 #6

冇幾耐之後我成功拉咗保皇黨大佬入監

隨著效忠派嘅首領Demochares Demostenid被囚禁,Phrygia嘅監督者逃離雅典,同他們一起離開嘅重有好多對我國嘅限制。
獨立派採取行動之後,一大班年輕人湧向我們嘅旗幟,獨立成為咗呢個城市入面散播八卦新聞嘅人最感興趣嘅話題。

被Phrygia統治多年之後,雅典終於投票令自己擺脫呢啲枷鎖。大會幾乎一致投票支持獨立,淨係得少數效忠派持反對意見。
喺無情嘅轉折之處,獨立派勢力通過另一次投票,將叛徒驅逐出雅典,而呢一次就同第一次投票一樣輕鬆通過。

經過多年嘅內部鬥爭,喺移除城市內部嘅問題元素之後,我地終於能夠作為一個團結嘅雅典向前邁進。大會最終就我們城市嘅未來方向達成一致,政治討論唔會再變成一場場人民為其中一方瘋狂嘅混戰。

《枷鎖中嘅雅典》嘅故事就告一段落嘞,嚟緊會有雅典故事嘅第二章《重建阿提卡》。

未完待續
想問下樓主玩hoi 2 英國
會唔會起cv
每次完左歐戰 一去太平洋就唔夠日本打
係咪因為存在艦隊注定比日本克
CV係垃圾
空軍係你最強既海軍
HOI4 葡萄牙戰記 ----- 海軍篇
正式開始踏上帝國復活之路。
去到2月中的時候海軍部報告指燃油耗盡了,同時有足夠海軍經驗可以改裝潛艇。

潛艇係一種好強大嘅武器,佢製造成本低,而攻擊力高。你見到潛艇個cost係570,下面係英國海軍主力戰艦,個cost係10000以上,用5個dockyard,一架戰艦製造時間大概係18架潛艇嘅製造時間,我諗一架戰艦同一隊潛艇比,邊樣抵啲大家心中有數。

所以我玩係海軍優先研究潛艇,體現費邊戰術,用潛艇追殺convoy,令敵軍無船運兵運資源,慢慢改變戰局。(第二個體現費邊戰術方法係戰略轟炸)同埋Battleship vs Carrier我係會要Carrier,一來Naval Bomber係無敵,飛機點都快過船,二來Carrier係低cost過Battleship,同埋同潛艇一樣,要研發配件係少好多。 記得有空間就研發雷達,有雷達嘅潛艇高效率好多。
之後就1個dockyard Convoy,先Refit本來3架,之後就全部dockyard出潛艇。
高效率費邊戰略: (By Feedbackgaming)
https://youtu.be/uZHs6ZLbl-4
HOI4 葡萄牙戰記 ----- 皇室復辟
1936年3月11日,有突發新聞指德軍重駐萊茵蘭,而英法沒有大回應。

同日,葡萄牙皇室繼承人與巴西皇位繼承者的公主著手籌辦婚禮,會大大提升兩地皇室派人士的士氣。 (我地玩聯合王國線)

有位就開Mechanical Computing,加速研發速度。

4月1日,我國決定邀請Rebeio入內閣,作為財政專家可以令我國更有效運用工廠。

跟著有位就研發Construction I (葡萄牙有的是Tungsten,呢個時候會有~10個民用工廠起緊我地急需嘅軍工廠,頭3個比大炮,之後3個比步槍,再新出就比大炮,係1937年完之前就咁行

5月20日,我國皇室派接Duarte回國,準備皇室復辟。此舉將會令共和派不滿。

同日,我國決定邀請皇室派成員入閣,加強政治實力,增加我國人民對皇室的支持。

5月27日,葡萄牙巴西皇室聯婚,有評論指兩國有可能合併。

7月29日,我國開始派人到巴西宣傳皇室復辟。

10月6日,研發部門開始研究Dispersed Industry I,增加工廠用地,同時陸軍軍官開始學習新戰爭理論-----火力壓制。學成第一部分需要約半年,這部分是學習萬炮齊發,把敵軍炸成火海。

翌日,我國開始爭取平民支持皇室復辟。

10月14日,我國開始招募軍警,培育新兵準備潛在的內戰。(開波全部加埋得100K Manpower真係)

翌日,海軍有人想偷船去西班牙打內戰!?

幸好我國人民不會信共產主義這樣on9的思想,憲兵很快逮捕這班on9仔。

1936年11月26日,我國決定有限制徵兵,增加兵役人口。

12月16日,我國皇室派準備重掌政權。
38年打真係易d 啱啱有鋪去到40年就黎打贏德國

連捷克同波蘭都守得住

38年捷克幾守得 反而波蘭好易守唔住
上回提要:日本自殺式向菲律賓宣戰

由於菲律賓係美國既傀儡國,咁當然拉美國加入同盟國陣營,順手幫快打德國

另外要留意日本既兩個national focus

一個係向馬來亞同荷屬東印度宣戰,基於宗主國關係連印度都會拉埋入局,要提早佈防
另一個係日本會同秦國同盟,如果秦國AI accept左的話有機會比人背刺,最好都係先派兵圍實秦國,有咩動靜就立即殺入曼谷

由東非戰場、本國調遣過黎既主力共32個師問完蔣公拎軍通之後就由廣東殺上去以保護香港,事後諗由於福建一帶地型主要係山,可能由華中行平地向東推去青島會打得更快

另一方面因為法國守得住,唔需要打AI最弱既登陸戰,所以挾美國餘威派主力師跨過萊茵河向柏林進發,唔需要任何戰略放手平推就得,畢竟經過多年混戰,德國人死既死傷既傷、裝備補給永遠比唔上消耗速度

翌年一月,眼見中國戰局基本穩定,啟發日本本土登陸作戰

任何海域只要你有1000架戰鬥機+數百CAS就可以炸到人地半殘,海轟係勁但問題係只有一種用途,遠不如用CAS簡單直接,拉一條生產線就得
唔好忘記史實德國同自護公國既敗因都係樣樣野都專門化,維修成本遠高於規格比較統一既美國
當然海軍都要有,只要用40年DD/CL/CA,再改滿主砲+魚雷,AI唔會贏到你

輕鬆上岸,首先日本買唔到油,其次海軍比我方壓制,而佢又唔留兵力守本土,打日本真心唔難,唯獨係煩

返到歐洲戰場,早喺41年11月已經佔領柏林

翌年2月佔領維也納

3月初波蘭、丹麥復國,只餘少量德國軍隊喺東普魯士地區反抗

同月月底日本投降,結束東亞戰事

東亞對於英國黎講冇咩可以做,單純將韓國同日本轉做民主國家就算

4月盟軍穿過北意大利山區,向威尼斯等地推進

此時統計傷亡人數,英國及旗下傀儡國約20萬人陣亡,整體傷亡人數250萬人(最衰都係波蘭),而軸心國方面共1000萬人陣亡

6月盟軍佔領羅馬及攻下安齊奧,再往南推到西西里島時意大利宣佈投降

老老實實做同盟國陣營真係冇咩野可以要,反正唔會打蘇聯就由得佢算啦

總結:
英國比較麻煩既係本國人力喺39年開戰時唔夠,如果唔一早喺印度抽人力的話比較難處理一開始既局勢,但係改做廣泛徵兵+用national focus消左debuff之後就突左約1.x m人口,可以出2~3隊主力師去打,事實上唔需要等到美國參戰先至贏到,不過有美國幫手的話可以分散敵人戰力輕鬆D

另一樣野就係東亞戰場係一個好麻煩既地方,日本好廢,但你唔準備去守的話就會不斷比人打登陸戰,幸好既係喺1.9版,日本打民國真係打到42年都未滅到民國,唔似得以前打一年半載就打完,然後全部兵力推向緬甸而構成壓力
只要有空軍、海軍既幫助,喺41年局勢尚未惡化之前出手,要打贏日本唔會難,只有煩

- 英國戰記 完-
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞