有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
無繼承人下死皇帝
話時話個event喺1.30有大改
搭單問
eu4成日打到樽頸位 就係卡住左攻唔入啲傳統大國 eg 法國 西班牙

係咪只能夠趁佢地未變完全體就打鳩佢地
但有時玩啲國家本身地理位置又太遠 去到佢地啲位時已經太遲 點解決好

心急人上
最簡單嘅方法係搵另一個大國幫拖
不過唔知可唔可以問得具體啲呢,資訊唔夠0畀啲到個好答案,起碼要知係點打唔過法,例如係啲兵唔夠人打定係資源唔夠
點樣樽頸位法先? 歐洲開局定其他開局
以WC黎計 會卡即係話你之前snowball得唔夠勁
唔夠大國打咪食其他先
hoi4既事件既機率點計的。
我玩校長點攘內國策,但不斷save load 都係得馬家軍屈服
鄭立講stellaris 真係估唔到
要幾日前先得喎
你得一日嘅話好似無用
如果已經係幾日前就唔知
想問下EU4 買邊幾個DLC好?
一次過買EMPIRE BUNDLE好肉赤
如果打算長玩同有時間的起心肝學,就買empire bundle (特價時侯買),如果唔係就睇po頭條link d 我網止撞介分,再決定買邊個
系統真係好複雜跟教學都唔知自己玩乜
係,所以我學左hearts of iron 先,最易上手
Stellaris 機械dlc好撚正,屠殺成個銀河系
岩岩特價買左隻HOI 求美國教學
同埋可唔可以用美國爆中共
同埋美國係咪都係主打海空軍?
空優、40寬、裝甲師、地形、包餃子
上面是但揀幾個或者做晒佢

玩美國正路開左戰轉戰時經濟之後遇神殺神啦
拜占庭起手 想解佢羅馬帝國個成就
而加基本上食哂土雞啲舊地外加成個巴爾幹開始同神羅邊境接壤

Development 都第三高
勉強追到法國(第二)

但閪班牙屌打我3百幾development
佔哂伊比利半島 外加一堆殖民地
意大利果到就教宗國同威尼斯各佔一半
兼一堆ally 又係閪班牙
神羅就暫時打唔入
後面馬穆同突尼斯 摩洛哥長期同盟

而加啲ally(英國 瑞典 俄撚)都係expect 打defensive war多
而加又唔係冇位擴張 但向唔到歐洲中心發展

利申 岩岩去到age of absolutism
感覺上1610後先得火鷄舊地加巴爾幹好似有啲遲,正常16世紀中就應該要有。
不過既然有嗰三個allies就應該可以試下打HRE嘅……
算啦,都係等1.30再玩過啦,我放棄喇
Hoi4 德國成功打贏蘇聯
想知點樣幫日本打中國
佢入左日本陣 拉唔到佢入axis
啲terms唔識
直接打中國重好啦
又快又分到地
空優:空中優勢,撳F3就見到
40寬:40闊度嘅divisions,打開template edit就見到。由於combat width一定係40嘅倍數,所以40w嘅兵可以將combat width用盡,最大化士兵嘅進攻效率。
裝甲師:以坦克為主,motorized為輔嘅divisions,主要用於突破敵人防線,而進一步可以用嚟包餃子。
地形:靠河/山/forts防守,進攻盡量經平原
包餃子:戰術,突破敵人防線之後迅速以裝甲師/motorized包圍敵人後方,如同將餡料包入餃子皮一樣將敵軍包圍,最後喺敵軍失去補給嘅情況下將敵人殲滅。
有冇人識玩Vic 2? 係咪難過EU4 好多? 我好鐘意果段歷史,但係有排學玩
Vic2係我唯一玩唔掂嘅pdx game
今次我都要留名等人教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞