有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
等我都寫篇戰記講下英國對德國既作戰部署 玩果陣冇cap圖所以文字為主 部署有少少似樓主果個玩法 希望你唔好介意

英國同德國發生衝突既原因係一個國家,捷克。捷克斯洛伐克,1919年從被解體嘅奧匈帝國獨立。去到1938年,已經係當時東歐最先進同最民主既國家。但係希特拉眼中依個國家只係德國自古以來的領土,所以同張伯倫係慕尼黑開咗個會希望呑拼依個國家。

張伯倫開完會飛番倫敦一落機就係記者面前撕爛德國人提出既慕尼克協定,並表示『面對極權我地唔可以退』。隨後德國人就向捷克同英國宣戰

跟住就講下英國軍隊既部署

陸軍方面,因爲英國缺少人力所以就會大量起用來自印度既填線師。填線師特點係平同防守力唔錯,數量好多。基本上每一個戰線都會見到佢地。仲有當主力師沖前突破敵人戰線時,就需要填線師填補佢地身後既空位。但填線師攻擊力好低,所以進攻就交比主力師做啦

跟住就係大英帝國既主力師。裝個重坦係因為想要少少裝甲值,令進攻時受到既反擊傷害減少。特點係攻擊力高,突破敵方防線,適合進行包餃子。但缺點係重坦好貴,數量唔會多,自己沖得太前就會被反包所以填線師幫手補位。

仲有就係主力師(冇重坦)。因爲重坦太貴生產唔切所以會用住先,當貨倉夠40部重坦就換成主力師。

跟住就係戰線既部署

德法邊境方面我放咗12個主力師,其中兩個裝備咗重坦。開戰後就會向法蘭克褔進攻以取得主動。

英國南部部署咗24個印度師,等德國海軍被消滅後就會嘗試登陸德國北面,上咗岸就即刻換成主力師擴大戰線。失敗咗都唔緊要,留番黎協防波蘭

意法邊境我部署咗24個印度師,佢地既作用係幫法國防守,唔會進攻。

北非方面我放咗5個主力師(無重坦)加5個印度師推利比亞,包幾下餃子就可以消滅意軍。

東非方面就部署咗24個印度師,佩合海軍封鎖意軍補給線,就可以慢慢磨死敵人清完非洲既意軍之後就可以嘗試登陸西西利島,之後再登陸埋意大利中部都得。

亞洲方面我淨係部署咗5個印度師係香港,因爲我已經生產唔切軍備。有需要時就用馬來西亞同澳洲既軍隊打住先。

跟住講下海軍既裝備

主力艦(CV, BB, CA)我會用番一開始就有既船,因爲1938年德意既艦隊都唔勁,所以就唔浪費資源整新既主力艦。

然後我會用一半既船工廠生產加強咗聲納同反潛既DD,務求盡快消滅德國既潛水艇。

另一半船工廠就生產加強魚雷既SS,用黎加擊德意既海上補給線。

不過當然要留番一兩個工廠整運輸船啦

海軍部署就係咁既,係北海 英倫海峽 紅海,用DD同SS去維持自己同封鎖敵人既補給線,派CA出去周圍行下引敵人主力艦出黎,見到人地主力艦出黎就派CV同BB去消滅

地中海就唔會派海軍過去,因爲已經冇哂飛機派過去搶制空權,而冇制空既艦隊好容易被擊沉。封住紅海磨死左東非既意軍先再派軍搶地中海既控制權。

跟住制定咗既戰略黎打,去到1940年中就已經打殘左德國,成功保護住民主捷克同唔民主既波蘭

至於之後係咪真係打得贏德國同埋亞洲點部署 就有幸得閒再玩時再寫 敬請期待

上回提要:日本自殺式向菲律賓宣戰

你打敗埋德國都只係死咗167 k人係點做到

我上面個save 38打到40已經死左5xx k人...
盡量用主力師打,唔用填線
偶爾用黎pin敵人扣住唔比走先至夾硬打
步炮混裝甲師有一樣野要搞清,用重AA坦係用最低既成本(只需要8架)換取金盾,而非追求軟攻/硬攻,何況36年重坦裝甲亦唔算厚,隔多年研究完步兵裝備/求其加戰防炮就會穿
另一樣考慮點可能係冇空優下冇比人炸得咁痛,依個係後話
8架下次試下

德法邊境我有搶到空優

反而可能係登陸左德國北部之後搶唔到空優,又未夠軍備換哂做主力師。令到我要用填線師打左陣,搞到死咗咁多人。
點解唔換完裝先登陸
補給唔夠夾硬打都得,只要盡快推出去+搶港口+制海權應該冇問題
秦國萬歲
Imperator: Rome 雅典戰記 #7

隨著雅典嘅獨立,故事嚟到第二章《重建阿提卡》。

提洛同盟嘅毀滅,以及雅典喺希臘名望嘅下降,都令到阿提卡冇咗以往嘅發展同效率。佢曾經係雅典嘅權力中心,如果我哋想擴張出阿提卡,佢需要恢復過去嘅榮光。

如果我哋想重建古老嘅故鄉,我哋需要重新征服我哋喺阿提卡被強行奪走嘅所有領土。而我哋需要征服嘅係一座名為Megara嘅城市。

不過,由於我哋曾經係Phrygia嘅Feudatory,我哋喺獨立之前被人落咗入場戰爭,所以首先我哋要盡快打完場仗先。
今星期真心想開場HOI4聯機
呢排完全無時間打

買左resistance 但1.9 一鋪都未打過
其實連man the gun 都未熟點玩

不如統計下有幾多人會玩聯機
玩大日本帝國?
初步有興趣得我同天滅巴
唔夠3-4個人開唔到,3個玩就要德國一挑二(英+蘇?)
4個2v2可以加埋意粉/羅馬尼亞/匈牙利
我都有興趣
重有冇人想玩
夾到時間已經可以開場,都係比大家試下手感玩一次睇下咩環境唔洗怕輸
如果四個人玩要點樣揀國家先比較平衡?

一定要有德國同蘇聯?
目前計劃
3個人
英+蘇vs德
4個人
英+蘇vs德+意/匈/羅馬利亞
5個人
英+美+蘇vs德+意
6個人
英+美+蘇vs德+意+日

人越多越好玩,大家都未打過聯機大把野玩,齊齊做noob等隊友carry唔洗怕輸,肯玩又夾到時間就得

平日/週末既早午晚任君選擇
首先一定要有德國,如果唔係變左打AI冇左聯機意義
其次要有英國防登陸,否則41年打完WWII德國拎晒同盟國既殖民地,無人能阻
第3個人點都要加蘇聯,由陸路擋德國(英國唔夠人力單挑德國)
第4個人就要睇同盟果邊實力,意粉人力夠多變左軸心強小小,所以可能用匈牙利/羅馬尼亞(意大利AI廢不值一提)
第5個人入同盟國陣營的話,大國得返美國,所以軸心國邊就可以揀意大利
之後第6個人先至再補日本落場打埋東亞拖美國落水打多條戰線
想問下點樣可以防止盟軍無lala登陸,打完挪威無lala又發現英軍登陸後方,係咪派兵守海岸線就得,明明攞左附近嘅海權同空權
搵多幾隊守港口啦
我正式宣布save load大法喺Imperator: Rome係應該work嘅
想問下打多山地區例如挪威,應該用咩兵配置嘅師好,坦克師完全唔得
邊個叫你用裝甲師打山岳地帶
食debuff食到暈,都未講山岳進攻方得40%攻
基本上繩過佢唔打或者用步兵師堆屍
睇完你地d戰記發覺冇人玩spy system
除咗德國真係冇乜國家有餘力去整spy
1.9冇撚用
要update做1.9.1先有誘因整合作政府,不過依家重係beta版未正式update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞