有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
Imperator: Rome 雅典戰記 #36

最後喺567年8月1征服埋剩低嘅城邦,解除Pan-Hellenic League成就。

其實Imperator: Rome真係唔難玩,今次玩雅典淨係跟任務就可以輕輕鬆鬆搞掂兩個任務。不過Imperator: Rome跟咗eu4個任務系統,所以如果唔係玩啲有unique missions嘅國家嘅話就會好悶。

根據個人經驗,主要有幾個tips:
軍隊質素好重要,只要士氣、紀律、兵種、將軍能力優勝於敵方,得對方一半兵力都一樣可以打得贏。
Tech lv千祈唔好落後,因為inventions對財政、內政、軍隊有好大幫助。
不妨攞啲錢去起建築,相比其他pdx games,I:R對playing tall好friendly。
最重要嘅係千祈唔好心急,每次打仗之前記住要做出準備,不過AI唔識控兵,就算啲大國有好多兵,只要識得逐個擊破就點都贏到。

最後我想講嘅就係今次係我第一次寫戰記,有好多位都寫得唔好,帶唔到想帶出嚟嘅效果。不過之後就算有幾多人反對都好應該都係會繼續一意孤行咁寫戰記,希望各位大俠唔好打得咁大力。
新意大利戰記 #02
上回提要:意大利透過埃塞俄比亞練兵場練出兩位神將,準備打世界大戰

喺行國策拎南斯拉夫既CB之前,我地需要決定多一樣野

喺同南斯拉夫宣戰之後,向佢保障獨立既法國、捷克亦會同意大利進入戰爭狀態,由於三個國家都唔屬於同盟/軸心/共產/抗日/大東亞共榮圈陣營,所以無辦法透過擊敗「主要國」而將所有國家都拖入和會,要逐個逐個國家擊敗,單獨議和

喺之前既意大利戰記,我教過大家喺擊敗英國之前順手向土耳其宣戰,求其打一兩格就收隊,依個方法稱為「陣營殺」,只要你打敗主要陣營既主要國,其陣營內所有國家亦會強制投降,咁你就可以順手割地
不過上面都講左,法國未入盟之前冇陣營,就算入同盟國你都要打埋英國先至可以割地,煩到死

咁單獨打晒三個國家得唔得? 得既,但好死唔死既係意大利同捷克中間隔左個奧地利,同時打到37年年底法國會透過佢既national focus入同盟國,或者捷克亦會因為緊張度變高而加入同盟國陣營,變相要花更多時間先至可以結束一切戰事

喺開戰之後,所有新成立既傀儡國都會自動參戰,喺36/37年既環境黎講,你既軍備比較難以應付歐洲+北非戰場所需,所以建議喺同南斯拉夫開戰之前將利比亞set做傀儡國,等打晒歐洲戰場先至再調兵落去至比利比亞參戰,一方面打蘇彝士運河,兼且再向東擴打埋伊拉克,順手成立羅馬帝國既條件

儲完PP之後亦都要照得加小小陸軍能力值,再訓練多24個5步師守阿爾卑斯山防線就得(唔好加任何支援營,槍都冇時間整唔好加任何野)

37年1月準備好向南斯拉夫宣戰

早戰環境之下邊個有40寬邊個就贏,之但係真心唔夠槍唔夠炮,就咁用10步師加個支援炮要平推打贏南斯拉夫完全冇問題,之後打法國時先正式轉編成都ok

冇幾耐之後保南斯拉夫既捷克同法國都參戰

當然遠水不能救近火,用左三個月鬆小小已經打完南斯拉夫

由於意大利有決策可以成立羅馬帝國,條件係控制大部份歐洲領土+北非+中東領土,所以依邊唔成立傀儡國而係直接佔領,不過留意返1.9版本反抗系統會食你唔少人力,有需要可以問你既傀儡國肯唔肯借人力比你做鎮壓工作

意大利既manpower相對於德國黎講比較緊絀,如果佢地肯借人力的話起碼都可以整多隊填線師出黎

而依個時候既戰損統計,法國話咁快就冇左100k兵力,意大利方面只損失7千人

上面提到過,打法國要同時間競賽,法國AI約莫37年年底(10月左右)就會入盟,為左早一步割法國地、整傀儡國再抽佢人力整填線師,你必須盡早攻入巴黎

意法邊境幾乎都係山,所以我選擇由南邊既城鎮出擊,同時推多1~2個province 扣實人地唔比佢增援,兼且拎多小小補給

喺全程空優兼且法國早就磨到冇晒槍既關係,好容易就撕破防線

我地既目標係花都巴黎,所以冇需要向西進攻,反而應該向北旋轉,一方面進迫巴黎,另一方面包圍阿爾卑斯山上面既法國軍隊

由於意大利方面終於儲到足夠既炮,終於可以將部份軍隊轉為14步4炮既40寬主力師陣容

不過,要將所有步兵師轉40寬師相當唔現實,因為根本唔夠槍
咁的話其實你可以選擇合併幾個師,反過黎節省小小裝備
(本身用10步師,轉做14步的話反而會節省左6個步兵營既裝備)
首先我地將某兩個師轉會主力師配置

之後將依兩個步兵師整合成同一個師

咁你就得到一個齊裝既40寬師,補埋炮之後就可以喺早戰既環境下戰無不勝

同時亦都唔好忘記順手向奧地利做宣稱,法西斯國家喺戰時可以用極少PP同較少時間整CB,咁你就可以順手食埋奧地利,既拎成立羅馬帝國所須既領土,同時限制德國既發展

返返法國戰場,意大利以40寬師輕易撕破防線,法國潰不成軍

37年7月12日,意大利軍隊進駐巴黎,同日法國宣佈投降,就係咁法國繼普法戰爭之後再一次戰敗

到底喺法國投降既會議上意大利會點出招?
而相隔一條海峽外既英國又會點反應?
世界又將會變成點?
欲知後事如何,且聽下回分解
意大利戰記
有冇民國攻略

你地會唔會編制加晒所有加強營?
1.9未玩過民國,溥儀啱唔啱?
啱嘅話聽日寫篇短短地嘅
有勞巴打
啱啱完咗雅典又要寫……
正呀滿洲國
獨立戰爭線
大佬
你地有無留意steam隻戰意?
提提你:師兄你入錯po
有時間簡單寫一寫,陸軍編成你查google好多亂黎既野

首先戰寬只有10/20/40 三種選擇,因為一般戰場寬度係40既倍數

加唔加支援營完全睇工業力,你玩盧森堡要你加爆野唔太現實
我成日講既5步填線其實係完全冇需要加支援營,作為填線唔會主攻,防守方面隨便都幾百防唔會比人破防4倍傷,而且加支援營會加大左成本,你有人力有工廠,整多d槍出左120個5步填線再講加剷

另一方面,5步填線真正既價值係配合空軍,空優可以加防禦,CAS可以每8個鐘炸一次敵人既組織度,有40年CAS再加改滿攻擊力的話,用足夠數量既填線用敵人既裝甲師磨,絕對可以企實守得住,亦都係我打pvp時同意粉盟友講有空優唔洗驚既原因

不過人係死配裝係生,如果你要早戰(例如民國/日本),冇工廠冇空軍,依d國家連槍都唔知夠唔夠既情況下一律優先整8/10步師加支援炮就足夠你平推到底,同39年德國打法絕對唔同

至於40寬師到底要加乜支援營?
首先要留意你加任何野都會降組織度,因此唔好亂加
同時亦要睇陸軍編成,用裝甲師本身已經好高軟攻,所以唔會加支援炮
另外如果預計自己喺紅色空劣地區作戰,就要加重防空坦/防空炮
通訊營可以加增援機率可以加
補給一般會加
偵察營會加抽好戰術既機會一般加埋
其他隨意啦
我試過加晒,裝甲師組織度跌到3x

不過民國本身槍都唔夠,好難整到8-10步兵師
裝甲師本身組織度低,所以先至要加摩步/機步去加返,否則個個都廿個重坦咁打唔洗配裝啦
另一個方法係行機動作戰doctrine,直接加小小加小小咁
不過行到底一個裝甲師4x組織度,硬到不得了
其實要點打贏場戰鬥?我主動進攻,一定打唔爆個壕溝打打下我就無晒槍
今次主要係約略講解下宏觀上嘅策略,如果想睇minmax可以參考奈何巴嘅攻略。
同埋我最初冇諗住寫戰記,所以淨係可以喺之前啲save度cap返啲進度。

1936年,前大清皇帝溥儀如今作為大滿洲帝國嘅皇帝表面上係一國之君,但實際上只係一個傀儡,毫無實權。同時,國內嘅土匪時不時就去破壞基建同埋工廠,嚴重擾民。係呢個內憂外患嘅局勢之下,我哋嘅故事嘅主人公溥儀抱住一個復興大清皇朝嘅野心開始咗佢嘅征途。

入到game之後首先係盡快做到Bolster Nationalism,再透過Recruit Bandit Remnants整幾隊兵出嚟,過程中Bendit Raids會fire兩次,不過損失唔會好大,基本上唔使理,除此之外記得儲PP,decision會用到。
如果你想問點解唔用武力處理,要等咁耐再嘥咁多PP,答案係武力處理要用好多equipments,而滿洲國喺遊戲初期嘅工業實力接近於零,嘥咁多equipments去處理啲小問題只會浪費寶貴嘅生產力,再者,recruit返嚟嘅嗰幾隊騎兵對獨立戰爭好有幫助。

去到1938年嘅national focus大概係咁。

記得千祈唔好參戰,一參戰基本上就玩完。
By the way 1.9嘅日本nerf得好勁。

1939年繼續沿focus tree落。

講解番發生咗咩事先,最初我冇參戰,所以一嗌獨立校長就邀請我加入,最後日本仔喺前後夾擊嘅情況下節節敗退,最後被入推晒落海。
留意:記得比晒所有除朝鮮半島之外嘅地國民黨,同埋日本投降唔好撳掣,留返畀國民黨撳,喺之前嘅版本中過bug驚再中。

1938年靠48支步兵同15支騎兵同國軍喺黃河對峙。
By the way桂系、滇系、馬家軍肯喺之前個Offer Vassalization變咗我嘅puppet,當然如果對自己有信心可以唔做嗰個focus,直接征服佢哋。

對住啲垃圾唔使用啲咁勁嘅templates,更何況White Russian Advisers同Independence War加埋Offer咗+15%Attack&Defence。(當然最主要係工業實力承受唔起)

1941年戰況,日本突然宣第二次戰,重登陸埋台灣,不過千祈唔好join佢個faction。至於台灣喺peace deal度搶返就得,war score多佢成千幾唔使驚唔夠搶。

之後慢慢integrate。

去到1943年巳經吞埋西藏,慢慢發展經濟。

Template已經可以虐打除咗德國之外嘅所有AI。

之後為咗做achievement而宣日本戰。今次嘅情況有啲特別,雖然我哋喺經過幾年發展之後已經喺陸軍同空軍方面完勝日本,但係海關仍然係對家嘅天下,所以今次要靠奇襲致勝。首先整幾隻潛艇,之後問蘇聯攞access,最後從海參崴經日本海攻佔係關西嘅港口,要注意嘅係唔好預先擺定,否則日本海軍會喺冇幾耐之後巡邏埋日本海,至於naval invasion記得逐隻兵set,咁就可以喺三日之內預備好(記得research invasion 2),如無意外日本嘅陸軍主力喺東南亞同英國周旋緊,本土駐軍唔多,基本上只要搶到灘頭就一定搞得掂。不過都係嗰句,唔好入faction。

1945年前已經打完。

為免蘇聯倒台之後要直接面對德國,阻住我integrate日本,所以派咗130萬齊裝備嘅正規軍支援。

最後做咗三個achievements。
大清復國
quote長文要燒春袋㗎ching
下次唔敢
40寬、空優、儲計劃值、加炮、用裝甲師、避地形
是但揀幾個
咁你地用5步來填線,多數係咪俾Ai控制?
lm
Set前線就會自動企前啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞