有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
希望以後有得join大家玩多人
發覺HOI4都係唔適合我原來我都係鐘意eu4種田慢慢擴大版圖的感覺,HOI4打一場戰鬥都幾耐,而且一次就吞咗好大塊地。
我都唔太鐘意
不過個設定係符合二戰史實
咁複雜eu4容易好多wor
d人話eu4係P社最容易上手
想問下eu4有冇中文mod架?
EU重外交、HOI重戰爭、Stellaris重內政
總有一隻適合自己
去大陸網有殘體,要裝雙字節patch,再加mod,試過一次好麻煩。
而且每次更新都會出問題要更新一次個patch。
新手可以裝來熟悉下先,始終太多英文就算睇得明都好勸退
另外建議玩一個國家之前睇一睇佢的歷史有代入感好多。

btw,有無人知格魯吉亞veryhard mode點破局
次次都比ottoman打到變豬頭,拉咗俄佬都唔夠打
前期有無得fd 土耳其,因為真係唔夠打
真係無可能因為ottoman開局已經標紅你的地出盡力奶佢鞋底都係打9你
仲有Vic
機械人、烏托邦、利維坦
1.你行中立線咪做到giant wakes咪可以改走孤立,其實冇話邊個好d,視乎你想早d打定遲d打
2.行金本位可以唔揀America first唔洗轉法西斯同打內戰,淨揀adjust composition act線
3.直接飛去盟友d機場出擊,日本係咪宣左你,係既話可能冇制海權或者對面太多潛艇令到海路風險高
4.要等100緊張度,美帝都係派槍比d民主鬥士去抗爭啦
5.美帝人力同資源多,全軍訓練都夠做,再唔係就出志願軍同派槍加陸軍經驗

有錯指正
好thx , 我宜家係同納粹宣戰,未同日本反面
大蕭條之後個工業能力真係超屈
開戰前守實菲律賓+整滿機場+中途島整機場+劃定線登陸硫磺島,應該唔洗怕冇空優
你喜歡打埋台灣都得
utopia, megacorp, apocalypse, federation 呢幾個一定要買

story pack 都要買, 跟住先species pack
EU 4 都種田?
種田咁就要玩stellaris
我覺得種田ck2仲好過eu4
起碼唔用mod你係ck2都可以種到荷蘭夠強暴打hre
eu4係無可能
我覺得eu4有太多選項,唔知做咩好,冇方向玩,所以唔識玩;hoi 4 就有明確目標,打打打,所以我先識玩d
你地玩美帝後期係咪都將大部份民用工廠,轉曬做軍工廠?我未轉已經覺得好屈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞