有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
YouTube有條片好似計晒數話即使係前期,養騎兵都係唔抵
聽講除咗波蘭等少數國家之外,騎兵性價比唔高。

記得以前arumba出過條片,上youtube搵eu4 cavalry就搵到。
咁好次次都係打贏完ai之後被佢借loans爆mercenaries慢慢磨走我manpower
btw eu4 個military access係咪廢,玩France 明明都無比access Brittany同Provence,但呢2條撚樣都成日喺我屋企上面開片
你係咪畀咗係哋嘅其中一個ally
前期flanking bonus都重要 有兩三隻都夠
係,唯一作用淨係flanking,所以四隻或以下兩三填flanking隻就夠
炮就軍科16lv前起一兩隻圍城,16lv後有條件嘅話就填滿後排佢
研究下先
大家玩hoi4 用開咩mod

同埋點退個版本
250 mil mana recruit 5 general -> slacken recruitment standard
騎兵初期有用 係因為佢有flanking bonus 你只要稍為多兵過人哋就好容易stackwipe

但係後期你夠多人塞滿combat width 之後 騎兵基本上係冇用嘅 除非你話係玩緊mughals / kazan 依啲國家
唔玩hoi4了, 完全攻唔入比利時法國, D油完全唔夠用
唔夠油同蘇聯美國買啦
玩蘇聯有巴庫油田用裝甲師都唔夠油,何況德國
應該話hoi4入面只有兩個國家唔會缺油,一個係美國,另一個係完全體羅馬尼亞,前者靠油田暴力產油,後者靠national focus同科技日產6萬燃料

打唔入比利時法國需要留意3樣野:40寬、地型、空優
識玩4-6隊40寬裝甲師已經搞惦
shit...一TRADE完油即刻屌打
同盟國守比荷盧嗰陣
明明仲有組織度但都轍退左
懷疑唔夠補給
可以點搞
唔關補給,你有軍隊有組織,但戰場上既軍隊已經全部比人打到撤退,未參戰果堆人都會跟住走
你需要既係提早手動撤退比位人參戰,或者研究無線電
Free weekend有無dlc?
Siuking d垃圾就死開啦
前排步兵全部用僱傭
頂, 唔記得左要做operation sea lion個achievement
俾左兩塊地意粉
唔想玩第3次
no
Siuking 係邊個?
Hoi 4 美帝應該要點玩? 如果係行史實路線做救世主? K國策好多,唔知邊d打邊d
鐘意點玩都得啦,資源同人都大把
藍絲youtuber
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞