上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
樓主呢啲諗法留返比聰明人聽啦,因為大眾渲染租樓就係幫人供樓,如果聰明人就會明白租樓係個業主貼埋比你住,多謝佢都來唔切,明就明唔明就算
我都係金融狗,佢係牙醫
買定租唔值得講,值得講嘅係你舊年點賺同你有咩好投資有10%
其實你地搵咁多錢,真係冇乜所謂,120萬你地2年都儲到啦
見到上面好多討論係假設樓就一定有超過平均每年10%既assumption
當然我都質疑樓主投資會唔會年年10%, 但有呢個質疑既前提係樓價要做到跑贏樓主既投資回報先有意思
總括而言都係信仰
如果有信心投資回報>樓市升幅加唔怕搬屋就租
如果唔係就買
所以長遠炒賣10%難,做下生意,識下人夾單買Private equity 好啲
呢啲開支供樓一樣有,仲有啲管理費,維修費
潮退就知邊個無褲著
不過即使上年好市, 但大把人依然係10%都無
樓主已經贏左好多人
財仔二按買二手樓?
call loan 好少既,就算樓價跌,銀行要既係你個cash flow ,你每個月定時定候還到錢,好少會call
同你一樣都係金融狗,你做bank?
agree
我唔係針對啲濕星開支,係想學下嘢睇下點先可以賺到>15%
你舉既例子根本唔係同一個風險既基礎,
所以我話不如圍骰,屌你又真係以為我附和緊你架喎

即係我同你講啲米芝蓮愈黎愈貴,你叫我去食米線,玩咩..老細..
我都好有興趣想知 其實佢話賺嘅錢仲夠比租有凸120萬本,一年要交180k租,唔知點玩先可以賺到15%up
我都係好彩舊年年頭無買
D錢去左買左內房債,宜家夠cover租金有餘
其實講就易 操作係冇可能 你分完coupon冇得整數買番bonds 中間碎果啲點搞點compound? 其餘問題其他手足都講左

我真心諗唔明啲人成日話compound 點compound?
唔係隻隻中電派齊齊整整

求解答
咁你都係用左你由16年到宜家既成功案例姐,我咪又係由grad 到宜家咁多年。
我無話用backtest有問題,只係backtest 唔等於100%岩。
人口滅絕論係因為樓價近年令社會好大怒氣,間接令好多非專業人士既年青人絕望。唔好斷章取義。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞