上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
好明顯你嘅 case 套用唔到喺 general public 度啦

其他人無你咁好彩/ (or so call 叻仔) 靠 " 投資 " 賺到咁高回報 咪買磚頭囉

係咪大部分人學你去 " 投資 " 都可以賺到咁多返嚟 ?

咁講嚟有咩意思 ?
好多好似你咁識分析既人 係香港輸左30-40年
尋晚個回覆,講左就算自住其實都要計
有錢,有剛需,我覺得冇乜所謂
除非你以後諗住移民
所以從來唔想stress on return. The only thing to discuss, is whether it’s worth buying apartment given the high opportunity cost and future risk
所以30後會keep住30年前既升勢? 樓一定會升,討論既係仲有既潛在升幅
睇哂全部post先出聲啦⋯⋯第82個錯重點既人
如果有自住需要,但樓價會跌都所謂?望下日本
買就買硬架啦,計劃會有小朋友
買左穩定左先再諗其他投資
自住,跌都無所謂呃9自己
同d人買錯股,死揸唔放當無輸一樣
住屋需求係剛需
置業需求唔係剛需
唔好搞錯
自住跌咗都仲有得住 又唔洗煩 鐘意點裝修都得
人大咗想安定啲有咩問題?
唔通你30幾40歲仲想全家每兩年搬一次屋?
租樓租到80歲?
你想搵人買槓杆產品?。10%回報咪就係銀行勁sale公公婆婆個d高風險plan lo
我唔想80幾歲仲要租樓
或者結婚生仔之後仲要每年搬一次屋
除非你冇諗住結婚生仔啦
其實都係需求同埋幾時買既問題
係香港冇可能退休之後仲繼續租屋住
攞退休金交租?
Property means much more than value for many people.
And many people will also face a high opportunity cost and future risk should they choose to invest in other product since they are not good at doing so.

Therefore they would rather choose to put their money into a product they holds certain value as well as serving other purpose like providing a sense of security ( in life ) and being a place called home.
樓主點睇rich dad poor dad 講嘅自住樓不能產生現金流的理論 其實係負債一種
供完到老係有層屬於自己的物業 但呢個資產係唔能夠產生現金流當出糧咁
最後最賺個個其實係銀行

如果講中途加按層樓 即係要加大風險套現 而加按的資產太集中 除非本身有幾層樓 咁就不妨
但呢一刻巳經好難好似10年前咁再一開二形式變幾層樓

如果講逆按揭 到最後層樓都係俾左銀行 重要逆按揭俾到嘅生活費唔係咩咁吸引 重要你要夠長命先賺佢
而最後最賺個個仍然係銀行

我經過上年開始覺得將投資係港樓的錢
分散投資不同國家 不同類型的REITS
放十隻係倉收息產生現金流 無需炒賣
收到嘅息要來支持生活費 包括租金
係一個唔錯嘅選擇

ps 當然投資可以唔止係REITs , 可以係IB買債券/ETD, 主要係穩健收息野

Btw 過去10年香港租金大約平均每年升6-7% 但樓價係平均每年升10%有多
無投資而去租樓係on9 幫人供樓輸通脹
但有投資有得揀就唔同講法
可惜大部分人投資概念都只有炒賣
睇你想幾穩定lor
層樓供完可以住一世唔洗煩
買REITs如果經濟爆既話跌好多/減派息 你驚唔驚?
不過俾我就兩樣都買啦 除非冇錢
巴菲特係管理緊幾百億美金 點同 佢唔可以all in幾百億美金買一隻倍升股 我地可以 講完
日日都有人講巴菲特廢同埋out,之後自己幾咁勁,但係從來無show過自己戶口有幾錢同賺左d乜
過左一年,想分享一個故事。
希望有諗過租樓vs 買樓既可以做個參考。
上年既今日,我28歲,睇中左一層500萬既單位。
我問左好多人,10個有9個都叫我去買樓。
佢地既邏輯係,租樓=幫人供,30年後乜都冇。

如果買既話,首期連佣金雜項120萬,月供15000。
租金,當時都係15000

諗左好耐,我決定左租 ,考慮以下幾樣野
1)買樓係投資 ,租樓係消費,但買樓如果自住,其實供款一樣係消費(甚至係還債)
所以我當時諗,我買樓既oppotunity cost 係120萬首期,同管理費/維修。
我有冇可能用呢筆錢放係回報更大既地方。

我計左幾條數
a) 假設30年後,層樓都只係值500萬。我只需要呢120萬首期,買張30yr treasury, 再用啲國債refinance 去買BB+ 6%-7% yield 既債,基本上可以係無乜風險既情況底下,賺返層樓。(呢個case 我假設樓價冇升,所以租金都唔會升)

b) 假設30年後,層樓升到2000萬, 租金30年後已經升到5萬。我如果呢30年將呢120萬首期+每個月千幾管理費+維修費,擺去每年有10%既回報,我筆錢一樣可以變成2000萬。

2) 如果買樓,30年總利息160萬,未計加息。即係30年後,層樓如果冇升值,我係蝕左錢。

最後我㨂左租,一年過左,我手頭上既120萬,上年好好彩,賺到既錢夠俾租有突。
我唔敢講30年後會點,但係我過去一年冇後悔,仲有閒錢去旅行,上堂。

買樓唔係一定岩,每個人都有自己覺得好既選擇。但希望大家都會去思考,唔好人地話租樓係幫人供樓,就代表租樓一定係垃圾。

我都好想知點樣可以30年每年有10%回報,咁易賺應該好多人發達,樓主指點下
樓主通常話你錯重點,個重點唔係10%
會唔會再講落去變左個重點唔係錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞