上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
冇樓 = 沽空
不過我公屋仔,無父幹
兩邊都岩其實, 冇人有水晶球
我唔敢講以後幾十年每年都有,但由我grad 到宜家,尚算穩定。
一層樓供廿年至三十年,你用呢三四年升幅就當自己贏撚左,你同廢老賭馬有咩分別?
如果你得一層自住就低調啲喇
租金都會升啦
冇啦當然,我都咁既信心。所以係假設 ,正如我都假設左樓會一直升,都係講唔埋既。只不過我係諗,要唔要咁急宜家買,定等幾年,有多啲流動資金先用一部分去買
哦果啲
我唔敢買,怕支爆跌得好甘
始終都集中哂係地產債券

本身以為你講緊買美債etf
重點係 睇完都明唔哂你講咩,但係睇得出你有風險,買樓風險相對低d
債市唔會爆架咩?
無得裝修的確令人好想買樓,買完又要拎多幾十萬裝修
你都識講

你本身都只係公屋仔

到e家有能力去買樓都算唔錯

所以如果你依一代更努力上到私樓

到你個仔既回報可能更大
樓按係你可以搵到最平利息既借貸
幾多人買左樓
比一舊幾百萬既債綁住,罷工都做唔到
可能過幾年,或者樓價跌都會諗既。係有啲心理關心
咁其實租樓都會怕失業,不過買左樓失業大獲啲
多謝寶貴意見,我有錢直頭full pay淺水灣一號啦
我都係咁諗。先唔講我會唔會移民,但香港前途問題點都會係一個不穩定因素,如果到時有新一輪移民潮既話樓價都唔會樂觀

當然有機會有北水大量湧入,但前題係中國廿年後仲有咁上下經濟實力先得。而我覺得而家要搏廿年後既未來唔值得

如果真係想買樓,我寧願去其他國家買黎投資。香港都係租住先
其實你開心就ok
不過條路線比較另類
你自己都知有咁既limitation 就唔洗講落去啦

重點黎黎去去都係點借平息長tenor,唔怕比人call loan,息差幾多,volatility 之類

我自己就買左第一層,搞掂左條女
之後升就套錢再玩
橫掂供得輕鬆
都冇收入20%
其他唔好講 撞到反送中 呢場運動有排都未完
決定時代革命個刻起已經返唔到轉頭
之前買樓既都一定後悔
除非你係藍
呢啲年代一定租
買樓?未供完分分鐘可能香港一早玩完
擺去每年有10%既回報,我筆錢一樣可以變成2000萬。

只可以講,你做到你叻仔囉
快d借錢 去投資啦, 滾得仲快,120萬本,孖爆佢
到時點止2000萬
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞