上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
睇見個post咁多正評証明連登真係好多小朋友
所有野都係講緊機會成本
好多人無視左首期機會成本(btw非樓宇資產都有ltv 可做leverage, 當然你要知唔同玩法, margin 好睇margin requirement, martgage 睇還款就得)

另外就係mortgage既息口完全ignore, 早幾年既租樓既還息portion係好高(假設做高成數按揭)

我都agree 樓唔會點跌, 但其實升都唔易, 我預計其他asset 同樓宇價值背離會收窄
睇通左其實依三兩年樓係好值得唔買住等下

樓主想做就做, 自己計到數就得, 好多人連機會成本係乜都唔知 依家回post屌鳩你

以上講緊短年期1-5年 講完
a)+b) 你敢唔敢保證自己呢30年 可能年年賺錢 1次都唔奶野?
牛市好多股神 走出黎話自己呢期賺左一百幾十萬 但一到左大跌市走唔切 就清袋or輸到跳樓

b)你牛市緊係可以做到1年10% 熊市果陣呢?個市波幅咁低 1年郁得果少少 你邊度搵10%?

你攞10萬8萬去玩股 同攞 120萬去玩股係兩個心態
前者跌少少 講緊係幾千蚊既事 後者跌少少 講緊係幾皮野既事
你確定你個心理素質有咁好 可能冷靜咁做到準確既投資選擇?

無意干涉你個人選擇 你買樓定租樓唔關我事 純粹想同你講你諗野理想化左
但如果你堅持覺得呢d情況一定發生 咁你可以照做
如果根主一年搵多過巴菲特,相信佢會吹足自己30年都可以係咁
共賊黨回收了
正常post... 冇五毛已經好難得
如果你話我聽十年內層樓唔會點升值,買樓就真係好唔吸引
咁多logic謬誤都可以有咁多like
上面有啲巴打解釋過唔重複
一陣就睇得出成個假設都有好多遺漏
個啲咩自己都賺到10%息真係睇都唔想再睇落去

樓主以為自己獨具慧眼
其實如果無反修例同肺炎
樓市照樣都係升
你只係好彩
on9仔
夠唔係得樓主唔買樓啦
買樓睇既time horizon就起碼二三十年啦
就算唔係同一層樓,你起碼會揸樓揸long term
樓主就係講緊可能會買, 但覺得依個moment 唔係時機,
我篇野係同佢講緊 真係要買既話, short term等幾年再買都可以
大家Focus 返主題好d, 唔係香港股樓債大戰

我仲聽過啲後生仔同佢女朋友 嘈話唔想做樓奴 唔想還30年錢
我心諗 如果唔係買樓你憑咩叫銀行借幾百萬畀你?
笑死 每年有10%回報
喂 你攞120萬過大海買大細 贏左有100%回報添啦
再連推十口,做香港首富都得

訓撚醒未呀傻閪
全中呀
新年前all in 759 hktvmaill都好賺過你買樓多多聲啦 嘥氣
想問問樓主投資d咩可以30年以嚟,年年有10%回報?
想跟樓主發達
唔知你果幾條數係邊度攞reference
但係你揸T30去refinance已經唔make sense
T30 ytm 大約2.0%
Libor1mth-12mth 1.6-2.0%
除非你有辦法拎到libor同T30都唔洗比銀行take spread
唔係揸cash直接買high-yield再leverage好過
因為果班傻閪未做過業主其實一間屋十幾年已經要執一次,大廈三十年都要執

佢地以為買咗放租又好、自住又好都一了百了,實際根本佢地弱智唔知好多濕星嘢要錢
睇到樓主話假設自己年年賺10%已經笑到仆街
有錢就唔駛租樓啦
樓主仲係到租樓定*諗緊*買樓

上左岸既人會諗呢樣野咩
講左10幾年樓市會爆,唔抵買,好快跌,信連登無窮人
「租樓=幫人供」, 有啲人assume樓價唔會跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞