上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
岩,timing問題,大把80後咁岩有住樓需要,扑中左就當自己眼光好,我心諗做咩鳩
當年咁既環境,你係眼光咁好,就唔止得個一兩間啦
唔係即時5萬,但假設層樓升到2000萬, 我估每年租金都會加。
假設:
10年後租金:28000
20年後租金:40000
30年後租金:50000
租金(持續上升)-月供(加息調整)=額外支出
同你講返,其實業主仲怕煩過租客
買債/ 期指係冇得compound ,但其他可以
unit fund , 或者股票都可以
我自己既錢介左做好多份
每一份會投資唔同野,有啲賺,亦有蝕既部份
其中我整左一個mini portfolio, 我有一個systematic既方法run
每個月尾扔兩雞野入去,然後每個月用同一堆filter 㨂十隻股票出黎買
好多人話樓市過去升左幾多...如果你講back test, 我呢個model 過去十年有12倍return, 唔通我又講之後十年都咁好咩?

正如樓市,邊個講得埋之後既發展。
寫algo個到係點學
有份正職,個個月可以keep住做到幾皮嘢生意喎,有啲咩正常生意咁把炮? 唔該介紹埋嚟啦
在呢個假設下
供樓支出可以keep住無變
租樓支出就不斷上升
例如10年後當租金3萬, 兩者相差1萬5
如果選擇左供樓一方就有"額外錢"可以拎黎投資之類
巴打當年係點解有買樓個決定?係投資定住屋需要先?

我講個d人係純粹自己住屋需要,有能力就買
即係timing岩,搭到順風車之後就當左自己眼光好個d
就咁買一張國債好貴,所以要leverage
如果想易啲,買bond fund門檻最低,風險又唔高
要應付停課既小朋友好慘架
加油,我都想退休,環遊世界。
睇啲technical analysis 既書
用multichart/ MT4 都可以寫
google 大把resource, 但要時間學
希望樓主出post教學,諗住賣樓跟樓主玩
五百呎換獨立屋不是夢
你供樓每年都係俾咁上下個筆錢
但租樓有機會加租
一個唔該業主唔肯續租咁你住邊?

樓主係咪搞緊笑?
好 ,我都訓,再傾
仲好意思開post 教人租樓
你三個假設都係唔現實
好難唔你贏
你睇哂先啦,唔好睇完兩行就俾結論...
我既assumption 計哂你講既數啦,十幾個post之前先有人串大部分人冇睇內文
點睇d人話ta無用
同埋你用左幾耐先寫到一個stable嘅algo?
我俾你層樓由500萬升到2000,唔加息
我仲要加租到五萬,
咁你都話我唔公平,好難同你討論架喎 ,一係你俾啲現實啲既假設我啦
我個algo不斷fine tune, 不斷做optimisation , run 到到宜家有2年
TA我覺得好有用,猶其係炒期指。
不過,你要預左扔廿萬出去係拎唔返,當一門生意去試,拎經驗。
一開始輸到仆街的,之後去睇,去學,不斷backtest & fine tune , 亦要嚴守止蝕,就開始穩定左。但market condition 變得好快,半年前我睇1/5/15分鐘線,可能而家要睇1/10/20,
我就算買正股都係睇stats多過睇fundamental
30年後層樓已經唔係你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞