上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
老實講喺香港地買樓係一種剎時既衝動
我識幾個朋友夫婦 3字頭
一對醫生
一對律師加會計師
兩公婆加埋搵20萬都無買係租樓
日日話啲樓太貴樓市會跌
2016講到2020都未買
人地搵幾萬既買咗幾年內已經執咗百幾二百個
未來可能樓市唔會好似前幾年升得咁緊要
但係喺香港點都要買返一層自住
你夠資金買既就係好時機
個濕9政府仲要整個1000萬8成按揭
即係默許第日上車盤要升到1000萬
唔係社運加肺炎 個樓市一早升到痴左線
第日一平復返既時候你可以唸下有幾多人會9衝
睇完咁耐我只想知點樣每年穩賺10%
有小朋友唔係咁講㗎啦
同埋你真係叻投資
依類post由高登到連登都係正評多
連登仔真係好撚癡線
咁你都係講緊廢話啫.....
我覺得會升
但只係跟通漲升而唔係炒價果款爆升
不過買樓自住另一個考慮係安心(雖然係蝕錢)
我係業主都想租俾個在職人士 多過退休7 80歲既人

自己諗點解
唔講錢,自己地方自己裝修感覺已經好好多
想咩style都得
利申: 已經住唔慣租嘅樓
樓主係咪以為讀書咁攞B+都好叻
上年嘅一月同未婚夫選擇咗買樓唔租樓
層樓供25年,算新樓唔使裝修,自己油下油,每月供樓平過租樓,都有餘錢去旅行同享受生活,最重要係有個家嘅感覺
然後我7月辭職轉做抗爭師,靠我老公份糧都捱得住
我哋又可以隨意佈置呢個屋企,因為唔使驚俾人迫遷
而家我有咗,我哋準備再裝修間細房等BB出世

層樓600頭入,依家升到700,不過呢啲都係數字,我哋短期內都唔會賣
好慶幸選擇咗買樓唔係租樓
真人真事,其實為咩慶幸係睇你想要啲咩

樓主過左生死約比業主迫走就攪笑
加油巴打 今年應該係你買樓既好時機
社運加肺炎啱啱造就咗個跌市出黎
其實調轉頭唸香港樓市真係硬過鐵
咁大風波俾著第二度一早暴跌
買自住樓有幾重要唔係啲十幾二十歲未結婚既人可以領略到
佢地都無唸到結婚生仔同埋有個安樂窩係幾咁重要
你A個假設已經錯到仆街
咁你應該無買過樓
租樓壞處

居住上
1. 迫遷

經濟上
1. 冇現金價值,冇得借錢投資
2. 失去抗通漲保本資產

愛情上
1. 租樓仔
岩呀 我有兩層自住樓 再加投資股票同時進行
唔知樓豬可以點駁
30年後
1. 比支共一大筆地租一定啦,唔好彩收埋你層樓
2. 當支共唔搞你,30年後層樓又殘又舊,一次大維修整你十萬八萬,30年後就幾十萬 除左供樓之外仲要草定一百幾十個做維修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞