上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
過左一年,想分享一個故事。
希望有諗過租樓vs 買樓既可以做個參考。
上年既今日,我28歲,睇中左一層500萬既單位。
我問左好多人,10個有9個都叫我去買樓。
佢地既邏輯係,租樓=幫人供,30年後乜都冇。

如果買既話,首期連佣金雜項120萬,月供15000。
租金,當時都係15000

諗左好耐,我決定左租 ,考慮以下幾樣野
1)買樓係投資 ,租樓係消費,但買樓如果自住,其實供款一樣係消費(甚至係還債)
所以我當時諗,我買樓既oppotunity cost 係120萬首期,同管理費/維修。
我有冇可能用呢筆錢放係回報更大既地方。

我計左幾條數
a) 假設30年後,層樓都只係值500萬。我只需要呢120萬首期,買張30yr treasury, 再用啲國債refinance 去買BB+ 6%-7% yield 既債,基本上可以係無乜風險既情況底下,賺返層樓。(呢個case 我假設樓價冇升,所以租金都唔會升)

b) 假設30年後,層樓升到2000萬, 租金30年後已經升到5萬。我如果呢30年將呢120萬首期+每個月千幾管理費+維修費,擺去每年有10%既回報,我筆錢一樣可以變成2000萬。

2) 如果買樓,30年總利息160萬,未計加息。即係30年後,層樓如果冇升值,我係蝕左錢。

最後我㨂左租,一年過左,我手頭上既120萬,上年好好彩,賺到既錢夠俾租有突。
我唔敢講30年後會點,但係我過去一年冇後悔,仲有閒錢去旅行,上堂。

買樓唔係一定岩,每個人都有自己覺得好既選擇。但希望大家都會去思考,唔好人地話租樓係幫人供樓,就代表租樓一定係垃圾。
你咁樣冇非都係想人讚你 係度曬命自己眼光有幾獨到姐
俾多個角度你去思考,唔鍾意可以上一頁架其實

因爲我上年係連登睇左幾十個post,絕大部分人都係恥笑緊人租樓,話佢地蠢。

我冇否認買樓既好處,亦一樣有人買樓賺左幾倍甚至幾十倍,我只係反問今日樓市仲有冇向上再升十倍既潛力。如果有,你今日去買,我仍然會祝你好運
買樓係搏短期大升,其他tool冇咁既leverage
我純粹係唔想成日完約搬先至想買...
可以睇清楚先
因為如果層樓30年後只值1500萬,而我每年有10%回報,我30年後會有2000萬cash,我full pay買完你層樓仲有500萬 free cash ]
所以講到底,係投資項目既選擇
其他人無諗到?得你諗到?
如果買黎租出去,我同意,因為淨係俾個首期,然後等升,升一年等於賺左差唔多一倍。
不如講重點?
我暫事都未俾人趕.
真係會成日俾人逼搬?
自住其實afford 到的話買咗係無壞
比較想知每年10%回報來源
你買完都可以租出去自己租樓架,唔一定要自己住入去。

所以你應該比較120萬,5倍leverage買600樓投資3-5年個return vs 你自己120萬投資3-5年個return
買完租出去再自己租,一樣要用錢,
所以我同樣要俾返萬幾出黎。
無錯,係計個短期回報。我唔覺得5年可以再升一倍。
你上年買ETF, 2800 + 7500食兩個大浪已經有3成回報。
有咩係每年有10%回報?
唔駛升一倍架喎,你120萬首期,600樓變720萬,你已經賺100%
你買股票唔會賺到咁多
有好多幾穩陣既high yield bond fund 平均做到8-9%
leverage少少買bond/ preferred stock 都ok既

或者最近牛市買index都有
買樓定租樓,我都有諗過。
假設我有能力一炮過,我會偏向買。但如果要借錢供,咁我會偏向租。
咩叫借錢供
唔係駁你,但係條數好似未必咁straightforward

1. Bb+ 唔係冇乜風險refinance 完有6-7% 其實一樣做緊槓桿行為, default risk 唔係你想像中咁細
2. 唔係個個想成日搬, 同埋買左可以點裝都得,有細路更唔想成日搬
3. 5,10年後租金仲係15k 先講
4. 升左,加按出黎套息,一開二,買收息股一樣有你講頭先效果
5. 年年10%是否太有自信,小心take 左excessive risk 自己唔知,再者同上, 升左加按一樣可以年年10%, 借到既錢分分鐘大舊過你
而家多左樣野諗
到底2047之後係點
甚至2027香港已經變到屎咁
到時層樓就變相綁住左你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞