上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
買樓自住同買樓投資真係兩樣野

炒股再勁都要買磚頭自住,起碼間屋點整都唔駛睇人面色,呢啲intangible 唔係計數就得

所有投資都係timing, 自住都要講timing, 但唔一樣的

我可以現價買匯豐長渣收息或者三個月前買Tesla, 呢啲係投資,可計

但自住我要諗另一半,生唔生仔,近唔近老母,個內籠靚唔靚,有冇會所etc, 點計?
如果樓主編野係10年打會點?
做生意樓上講左3% 月係輕鬆

我自己乜都炒,冇乜資格教人。
其實好明白樓再諗法如果我而家呢刻有120萬我都會做同一樣嘅嘢
最大原因係opportunity cost 唔單止係120萬而且包含埋呢一百二十萬嚟緊呢一兩年嘅投資回報
因為好多人都質疑樓主投資能力但又冇追post睇返樓主其實一直嘅投資回報都好理想
咁當然而家係資產升值嘅年代喺宏觀經濟底下買乜7 到大機會升嘅
所以簡單啲嚟講樓主呢一個嘅諗法 喺而家咁多不明朗嘅因素底下都合理
特別係香港出現咗結構性上嘅 劣勢
嚟緊呢一兩年回暖嘅話咪再買囉
所以其實樓主都係進可攻退可守
> 銀行都唔想賣咁多銀主盤,通常都係蝕錢收場,97之後都好少大規模咁call
呢段你講得有道理 銀行的確係唔會想接咁多 近既已經見到某中資銀行岩岩出左可以還住息先 就係唔想你地斷
> 如果嚴重到比得銀行call, 你都無錢交租啦係咪呀
但呢個位就係投資組合(全部做定期就冇得講)可以快速套現(可能係要蝕錢)都可以繼續租住樓先 蝕左係冇辦法 鬼叫失業
但供樓失業除非揾財仔加按?
如果收入好穩定而且相信樓價每年升幅>自己投資收益/ 唔鍾意搬屋 就買, 如果唔係就建議租
我既立場係租/買睇自身情況, 同樓主一樣唔同意租就一定冇買咁好
16年二手樓銀行一二按借8成,層樓成交幾錢
hmm....嗰啲好似叫按揭保險,二按suppose 係冇得p減,係行prime rate,好貴息。但6成後叫二按呢個一定錯
b) 假設30年後,層樓升到2000萬, 租金30年後已經升到5萬。我如果呢30年將呢120萬首期+每個月千幾管理費+維修費,擺去每年有10%既回報,我筆錢一樣可以變成2000萬。

500萬既樓, 30年升至4倍 = 平均每年+4.7%
投資就假設每年複利息+10%
即係假設香港樓市升得慢過你投資?

如果樓價一樣+10%, 層樓應該值8700萬先啱?
過往樓價升幅仲要唔只+10%
錯啦 依家變曬中資有關係 有錢大曬 大陸人入主曬 怪就怪當年咩都教曬班大陸人 冇留殺手鐧比香港人 自身難保
冇人得戚,唔好錯重點,純討論。正如樓價係一定升,你今年有賺 下年呢?
比多陣時間佢答喇
多謝。好多人內文都冇睇,睇完題目就屌。
樓主做bank 唔用staff loan?
不推文回覆 唔該
10% 回報,仲要年年 KEEP住
冇能力KEEP得到30年,根本唔需要為層樓煩
樓主你都算高收入,供樓,租金都係佔你收入唔多
你都話結婚,過多幾年
你就會見到,原來自己有個固定窩係幾好
起碼成間屋都係岩自己心水
鐘意得閒細改下又得,住多十年八年大執又得
再唔係放租,買過間又得

況且過多三五七年,你舊錢大左,收入又高左
自然睇錢會無而家睇得咁重

我大你幾年,睇見d朋友有d買到樓入伙,有d仲要拖住個細四圍搵地方租,就知道個分別真係差好遠

我收入高你少少,不過投資就真係差你好遠
而家都係揸住舊錢,準備買樓入市
就算舊錢,投資係有10%回報,坦白講,都只係一兩個月既收入,對我生活質素唔會有好大分別
10%回報一定有?一定唔會蝕?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞