上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
前題係你無買樓 而本身用黎買樓既錢用上述方法去投資 而且仲要做啱決定 即係有錢賺 依加係講緊30年
同埋經濟上升係自然定律 簡單黎講姐係通脹係一定會發生
見樓主對經濟都有一定認識 喺通脹既情況之下你揸樓會唔會好少少?
雖然無人知邊日爆煲,不過供供唔好真係take it for granted,你嘅輕鬆賺只係搭咗順風車
咁你d錢會慢慢滾大 但係本金去到變左1200萬緊係繼續投落去 本金個120萬本身都係for投資 我睇唔到re-invest個問題係邊
好多人肯比幾百成千萬去買樓 其實都係一種房地產投資 投資1200萬根本完全冇問題 甚至好多3 40歲既人都做緊
Mark咗落小器簿
你真係唔識架喎....

我唔係用賺嗰10%去交租。

交租同供樓嗰15000, 點樣都係要嘔出黎,唔關120萬既投資回報事
如果揸樓,樓只係係跟通脹,咁揸樓可以話係輸硬。因為P-3 已經大過2%通脹(最低對developed country 既 expected inflation)

所以本文重點係,樓市仲可上升既幅度有幾多。如果未來30年既上升速度=過去三十,exponential咁上,對唔住我一年就算10%都唔會追到。所以係你會點樣運用呢個機會成本

可唔可以教我點用借ib 錢買treasury 有息差賺
講緊乜野

租樓15000同供樓果15000邊係一樣

究竟買過樓未
如果你有咁勁 annualised 10% return
我諗你唔洗哂時間打咁長既post去美化自己
認真喎
Hk inflation 過去十五年係接近3%喎
樓跟inflation 升, 三十年後冇四倍都三倍啦
邊度搵到租金有3%?
但樓會升值又係另一條數
租樓都ok
做租霸 唔洗交租
你不如重新睇一次,再諗下自己講左啲咩.....
唔明既用excel 寫出黎。唔係用緊120萬賺返黎既錢去交租,嗰筆錢係用黎追層樓既價值,醒下啦老細...仲學人用 7 到
You can buy treasury on margin , then collateralise your treasury to earn return from other instruments
你需要一層樓
即係你short (湖空)緊一層樓
你結婚又short 多啲
你生仔再short 多啲
同好多投資/機一樣講timing
好似the big short 入面條癲佬short 爆次按贏大錢
但未贏之前被夾倉
夾到要聽heavy metal 去麻醉自己

大部份人都唔會頂得順呢種被夾倉壓力
最慘係老美繼續印錢,政府土地財政
幫手夾爆你倉

襯沙士二次來臨
認輸時係要認輸
輸俾美聯署同埋政府
同樓主諗法一樣 但未認真計過數 未有定論
樓上好多巴打話買樓好 但冇乜有真正用股息租樓既巴打分享經驗
連登仔又唔抵得人地岩
Lm
你呢個情況 有幾個assumptions 如果都符合 樓主你係啱既

1) 你每年investment return >10% 但 樓價升唔到10%

2) 你供樓其實部份係還本

3) 租金要假設不變

其實參考過去三十年 樓價只係升三倍 係好荒謬既説法 仲有你講既so called investment method 並唔係riskfree 輸起上黎 你真係會乜都無
租金唔一定要維持不變,
我假設左租金升幅會跟樓價升幅,非常合理
點解唔直接借margin
天才 比你追到30年後層樓個價值又點?呢30年層樓比有比到你住,或比你放租?呢30年個租值去左邊?
買樓自住邊有回報率
但香港供樓同租樓相差唔會差好遠好遠,長遠供樓係抵過租樓,有通賬,人工,租金都會升,但供款係固定左
長遠應該睇好經濟發展,唔係你都唔定市場有10%回報率

但第2層就係投資,跌到pk, 租又租唔出,就變垃圾督眼督鼻

當然計買樓自住投資都有風險,自住衰極都有得住,但只少要有份工,但交租咪又係要有份工、香港政策基本都係益業主,無租管,mortgage-link account, 樓息扣稅
[入市啦] 戴口罩排隊睇樓 買家開始心急
https://lih.kg/1883073
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞