上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
我都好好奇樓巿能否一直無限量升值

2020年400呎樓要500萬, 30年後是否要用2千萬買400呎樓

2050年fresh grad 仲係唔係1萬5千蚊人工
因為講得出呢句既通常都未買過樓

當年未有樓 我都係咁諗
前幾年仲係住緊2百幾呎舊樓
住到發癲去左睇租盤諗住做雙租
最尾冇咁做 因為幾細都好至少自己地方
個感覺根本唔同

最尾換左樓
路過,冇碌哂全部post,不過講親樓最尾一定好多情緒化討論

先從投資既角度講下樓係咩
樓本身有股票既特性,同時又有債券既特性
例如,買樓你可以當佢同股票一樣,係一盤生意咁睇,買樓再租俾人,從中賺取資本,所以樓有股票既特性 (但樓既風險比股票低,因為樓既租金收入必定係正數,而做生意你係可以每個月都蝕錢最尾跌到0)
而另一個角度去睇,買樓你又可以當佢同債券一樣,每個月收租,然後在某個時間賣左層樓保證有錢收返 (但樓既風險比債券高,因為債券既派息同face value都係guaranteed,而樓既租金同賣出價值就有fluctuation既risk)
所以一般會認為樓作為投資既風險介乎於股同債之間,但往績來睇,似乎係偏向似股票果邊稍為多少少
所以一個平衡既股債組合,e.g. 55%標普500指數 / 45%美國國債,風險上同買樓真係差唔多
Thus如果有人話要用一個股債組合去replace買樓,本質上我都覺得冇問題

再講
應該會有人話,樓可以做mortgage,槓桿放大個回報,股債唔得,雖然理論上股債可以margin但margin call既機會遠遠高過mortgage call loan,所以不能相提並論
不過以上都只係誤解
實際上股債都有leveraged ETF
例如
UPRO (3倍標普500指數)
TMF (3倍20年期美國國債)
又事實上又真係有痴線佬simulate過一個55% UPRO / 45% TMF 再rebalance既組合,由1955-2018年既表現
年化回報:12.99%
年化回報(扣除通脹):9.10%
Sharpe ratio: 0.39 (roughly the same as S&P500)
又的確真係可以做得到樓主講既平均10%回報 (呢個strategy suppose只要有紀律定期rebalance就執行到,唔需要咩特別知識)
風險上leveraged既股債同leveraged既樓的確分別不大 (上面都解釋左樓既風險本質同股債混合分別不大)
用Sharpe ratio去量度呢個strategy既風險,有0.39,亦都算合理,唔係話要搞到take勁多risk先做到呢個10%回報
某程度上你可以話仲低風險過mortgage
做按揭都可以負資產,但買ETF最多都係跌到0
reference: https://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?f=10&t=288192#p4692595

咁講到呢度
可能會有人屌我
如果講到leveraged股債咁好,又唔見我自己用,得啦巧叻叻啦夠薑咪貼自己個倉出黎etc
不過正正每個人都有自己既情況,有自己既偏好
例如除左捱一大筆首期供樓 or 槓桿股債然後租樓之外,人生仲可以有好多方向,例如打橫心移民去外國順便full pay買出面d平N倍既樓,都可以係第三個solution,或者發揮自己既創意去搵第四第五第六個solution
沙田第一城284呎都間到2房
你唔會一世住同一度 會換樓
我好多前輩都話做人唔好妄想一步登天
個個都係咁捱過黎換大屋
btw 事實係生咗小朋友係會難儲錢好多 因為你一定想俾最好既嘢佢 開支大儲首期又難咗
正解。我由始至終冇話我既方法係必勝。有人覺得樓會keep 住升,咁買樓,冇咩問題。我只係覺得佢黎緊30年既爆發力唔會持續,所以提出我既意見,同大家分享,其實呢個世界有好多alternatives .

但無奈有好多人睇到10%回報,已經無視哂我其他講既野。宜家冇人講得埋,可能30年之後我仆到直一直,因為可以而家500既樓升到1億。亦都可能係你層1千萬既樓俾中共直接沒收返(好似以前共產黨收地咁)。

起碼我宜家拎左一堆 stats 出黎, justify到我既決定。
賺10% =/= 升。 其實投資工具既好處係,唔一定要升值先會賺錢
心態當然好緊要。同樣有一日你見到層樓跌你一樣會有壓力。如果唔係點解97 同03 咁多人蝕住賣樓?
唔同既risk profile 同appetite

正常香港人(唔係你衣啲CFA/讀過FINA1001) 會比較容易承受樓市既movement, more so than a leveraged bond/derivatives portfolio, which is marked to market daily and faced with higher risk of being called margin

揸一層太古城樓 vs 揸一個 10-15m+ 既 leveraged portfolio,我個人認為前者喺正常人心目中易啲入口,易啲長揸

以上未計你擺喺investment analysis 既time cost, 揸一層太古城既樓唔駛日望夜望
1) 從來冇講自己投資叻。一直只係分享另一個角度。如果我係要吹噓自己投資有幾勁,我直接post portfolio 就得。但我覺得你點解要focus 係個return 到,10%係因為用黎Match 4.85% average 既樓市升幅,就令到自己投資會追到樓價(當然我唔覺得樓市keep到呢個升幅啦,你見到其他物價,人工完全追唔上樓價,即係呢個樓價係用咩黎支持?純炒家撐住每年4.85%既升幅,合唔合理?咁炒家既然都係炒,個社會冇人afford 到既,咁點解唔炒其他城市,要爛炒香港?)

2)我有啲懷疑其實你有冇用心去睇。唔係第一次,你連quote都quote 錯,又理解錯,之前仲話其他巴打冇答到你啲point。大佬呀,你連基本閱讀能力都有問題呀,睇清楚先啦,唔想你又衝出黎7
我講leveraged bond 係講緊如果層樓冇乜升,輕鬆leverage bond 吊打樓價。
如果樓價升到2000萬,就用10%先至可以 cover 到。
咁10%點黎? 你又唔追文啦,我咪講左diverse portfolio, 我有etf , 有Algo trading futures, 有正股,有bond fund. 如果咁樣你都仍然話我冇答到你點先做到10%,我不如俾埋密碼你login 啦。或者我每個月過數俾10%你?

3)你話500萬4.85%有2400萬,又話10%都追唔到...我唔想同你為左點樣用excel 計數而爭執。我用圖答你。

同你傾左幾日,你到而家都唔知自己個問題出係邊。唔好每一件事自入為主,呢到唔需要哎交,我俾數據,計埋俾你睇,你話我串人... 我計normal distribution,係想用客觀數據同大家分析,原來樓市未必真係大眾諗到咁樂觀,that’s it. 點知你又玻璃心覺得我拋書包。你上面咪又好串話唔信專家,叫我cfa收皮?then why you still bother ? 你覺得價岩既,咪入市囉,價唔岩,咪等/唔買囉。anyway, 唔想再同你講,你太小學雞,我冇時間精力處理你
97/03 多人跳樓係因為份工同埋over leverage ,失業既話無倫租樓同買樓都好大壓力,供樓租樓都要每個月俾錢無分別,over leverage 就抵死,如果你over leverage 買bond / stock 係2009 , 你都已經跳左樓,債券同埋股票最低消費negavtive return 20-30%, price in 個下一定cut margin埋單,返身都返唔到
儲錢移民幾時可以儲到兩球去台灣,買樓點都會易過移民啦,你得閒去聽下移民講座就知唔係咁簡單,身邊都有唔小親戚移民,不過多數係專業人士,賣左香港層樓,賺左幾百萬走人
咁樓主可能Well hedged,佢無話一定long...
可以short/買vol...
前題係你假設左樓市會升得多過通脹。對於香港黎講呢件事好似係必然咁。但對於絕大部分地方,樓市都唔係一個理想既投資工具,太volatile , illiquid
攰了,多謝所有有回覆既人。唔想太情緒化討論呢個話題。買樓既祝你地賺錢,唔買樓既都希望你有雞脾食。
我上面個reply 無Make assumption on returns
純粹比較兩種”investment option”既risk profile同埋一個正常非金融人既risk appetite
我既睇法好簡單:
我認為樓市係未來既不穩定因素只會愈黎愈多,要離場又未必短時間內完成,升值空間絕對冇過往20年咁高。除非有足夠實力承擔風險,否則租樓+其他投資係現時最合理既選擇。
月經post
買樓既好處
1. 同通脹掛勾
2. 成為被動收入的證明,容易借上借
3. 容易加按/轉按,還款期長達30年
4. 除左經濟上,生活上都好,例如臨老唔洗驚冇人租比你
5. 免被業主迫遷,做遊牧民族

壞處
1. 差餉 / 物業稅 / 管理費 / 維修裝修一系列雜費
2. 2047危機,青海省債可以一野收你皮 / 廣東緊急法案,行政指令沒收財產,同共產黨講規矩既自己睇路
3. 資金鬆動,無須長期被困住
4. 主打現錢,唔似樓咁出現有價無市,焗住劈價,或者冇接貨,只係仙錢的情況出現
呎價平,班做高成數八九成冇乜首期咪買囉
到佢哋收樓,就真係負資產
跌1成 啱啱好打個和
蝕左個首期 但未負資產
低息下 每月供款 有一半 係還本金
要跌到負資產 要個跌幅持續幾耐下
有無數據參考下到底真正做呼吸 plan 嘅新造按揭有幾多 ?

成日講呼吸 plan 高風險

真正 take 咗咁高風險嘅人有幾多 ?

話失業率升就多人供唔掂要賣樓
咁本身近年買樓承造按揭嘅人本身搵幾多
職業有幾唔穩定 幾易俾人炒 ?

樓價近年一路升 合資格參與買樓遊戲嘅人愈嚟愈少
仲入到場嘅人係咩 background 呢 ?

要知道呢 d data 先分析到到底咩情況先迫到業主賣樓
其實咁睇太微觀
再宏觀啲
點解一定要係香港買樓?
香港係一個修羅場
係國際資本既參與下
所有平民都只係資本既養份
你買樓即係世世代代都要係呢個無間地獄度輪迴
永遠俾資本既下一代做養分
我認同係香港搵食 但唔認同要以呢度為家
另外 SSD 實行咗咁耐 短炒其實絕跡哂

仍然選擇購入物業嘅投資者 其實你覺得佢地嘅心態同 background 係點 ?

有實力而又好似樓主咁嘅精明投資者如果仍然喺過去幾年購入物業

佢地其實期望緊乜野回報 ?

咁你又可以諗下要去到咩情況下佢地先會決定唔放租/ 唔減( 少少) 租吸引租客/ 唔空置單位
而去選擇劈價賣樓 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞