上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
我覺得就因人而異
唔係個個有時間去睇實個市
可能你本身做相關行業可以返緊工個時搞埋自己投資
講真香港地做野正常office hour都俾緊腦細chur 緊
好多人都係計過數handle到就買樓
為嘅只係安居樂業,每年去下旅行(已經好叻仔)
最緊要係知足
利申:上年見價岩就買
2018 年頭 All in 熊證 已經賺多左層樓添。

買樓從來都係講你點仆街都好 都至少有層樓。

但係,投資你仆街就真係仆街。

你預算有10% 回報率一定係風險較高既投資
樓主俾出另一個角度姐
又唔撚洗咁串既
樓主講出連登仔最中意嘅故事

支持賺息養租,鼓勵租樓

期待樓主每年更新狀況
On9
咁嘅話直接買BRKB咪得
有咩嘢120萬回報夠交租,想學
細路仔,1990 到 2020 樓價升左幾多?

三十年後你層樓講緊係四五千萬,仲有 BB+ 唔算優質,你三十年後果堆 BB+ 有幾多會變廢紙?

不過算啦你都係租租啦,叻仔!
佢無諗過加按依樣嘢
得啦買樓最笨撚柒
租一世樓比錢人使先至撚勁
勁撚過所有人買樓
你借咩幣可以tbill/ tnote yield 高過rate
ib 借到低過2厘錢
不推文 plz
以為係湖文 所以like左
除咗經濟因素都要考慮其他因素既 例如突然唔租又要搵地方搬 同埋萬一投資失利就唔係咁計 不過其實買又好租又好自己鐘意咪得
而家大牛市 實大把少年股神走出黎啦
到大跌果陣 有幾多個企得住?同埋仲做到年年10%?
有咩投資工具俾你槓桿2-3倍?

買樓最屈機係俾你借超多,又唔係咁易call你margin
每兩年加按,不斷按錢出黎買多啲樓/ETF
無買樓既人真心唔會明,我以前都無咁諗
要用投機心態去買衣食住行既必須品

真係好on9

香港病態社會
你忘記:

每張租約完,你係要搬屋,而搬屋係最煩
繼續租俾你,加租
唔再租俾你,搬屋

買樓係買一個數字以外一樣野:安穩

每10年,每個國家都有起有落,每人保證treasure bill可以永久不敗
樓主咁講上星期all in 5m 1137再買高位出貨,應該最少profit20%,咁買樓等升值又真係搵笨geh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞