上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
同意樓主諗法
其實都係以息養租
始終港樓租金同樓價相比係抵租
corp bond 都夠cover

想問樓主揀債有冇咩心得
長遠計BB+ 都始終會遇到啲default
會如何處理?
講得幾好
有道理。升左可以加按,cash out百幾萬。
所以可能幾年後我會買,好難講
佢想講按揭
Bond fund 扣完稅好似唔太吸引?
Why not both?
我明的 ,我簡化左
但我既assumption有factor in 你講既野,
10%係難,因為我既假設係500萬既樓會變成2000萬,租金會變50k.

同埋,managing small capital, say, 1 million, earning 20% may not be that hard. But that would be so tough for 10m, even stable 5% is very ideal.
依加疫情同返送中搞到咁大,個市明顯會跌
你無買到蟹貨梗係咁諗,覺得精明。相反如果無搞on9逃犯條例,無疫症,個市升10%,比人加租,買樓入場門檻再提高你會點諗?

投資每年10%回報係好叻仔,希望你做到
我自問自己同街上大部分人都做唔到
巴菲特都係平均一年1x% 回報,巴打assume 自己有10%,會唔會太進取?另外未計你要睇住個市嘅time cost 同精神,就算有10% 都唔係easy money
睇bond 我一次會㨂list co既bond, 因為有得睇年報。
leverage大既公司(e.g. real estate)唔緊要,但一定要有 stable free cash flow去support.

睇多啲industry yield curve, 唔㨂啲特別outliner既,例如我BB+ 既地產bond, 全部Yield to maturity 係5.5% , 突然有隻6.5%,我寜願求穩陣,因為我只係想要stable return。

個市升/跌到咁上下,就買2800, 7500 希望食到一個半個浪。
所以巴菲特咪叫唔識人買SP500 ETF算
其實你都只係著眼自身環境

如果你真係唔打算生仔

你既思路真係work

所以d人成功靠父幹咪咁解
大撚把住一兩年就踢你走,加你租趕客
每年投資10%回報,蝦蝦蝦
仲有,有時rating agency 唔係好準,可能update 得慢,睇cds spread 會sensitive d.
30年每年10% 做到既人我諗本身都唔少選擇
點樣先可以有每年10%回報
樓主過去呢年咁岩賺到10% 先咁講姐
你可唔可以年年都咁先
我都諗左好耐,我又好怕放棄生活質素 ,又怕跌。。。
呢個時勢仲加租?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞