上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
即係移民論

你岩,全球移民政策收緊,加上2047將至,外國護照將會更值錢

依家香港人都揀移民唔買樓
我突然諗起鐵血戰士個狩獵星球同香港好似
窮人就係俾人定期捉去個度做獵物
又要俾鐵血撚又要自相殘殺先生存到
我自己唔反對樓主對於樓市長遠上升空間嘅睇法

當然 假如再次出現類似 QE 之類嘅極端情況另計

但係

我唔知有幾多人可以/ 願意用相當於首期嘅資金去用其他投資方法穩定地賺到高過樓價升幅嘅回報返嚟

我懷疑願意嘅人唔多
可以嘅人更少

不過我對於香港樓市大跌嘅睇法一直都係

無論點都好 假如香港樓市因為任何原因大跌唔升返

咁只代表一樣野 就係到嗰一刻

你唔應該再諗投資嘅野 你應該諗點樣可以最快離開香港
你到宜家都唔明
好多人買樓係自住想要個穩定既安樂窩
呢個po好多清都有講
個價值唔係錢可以衡量

就係咁先一路牛頭唔搭馬嘴
大家value既野唔同
樓主已經靜靜雞將10%提升做1000%回報
下年樓主果120萬會破億了
再下年變10億

巴菲特都要幫樓主挽鞋

之後叫連登仔去跟佢條76做租租
有撚意思咩,正常人唔蝕已經偷笑
樓主心地極差,聽你講有首期唔買樓走去炒bond炒股,隨時害撚死人
樓主講到曉飛唔緊要,咪講投資點做羅,講勁抽象既modern portfolio 概念當神咁拜,重要鬧人,都痴線
有撚意思咩,正常人唔蝕已經偷笑

呢句真
有幾多人做到10%回報
唔蝕已經好撚勁
樓主太多假設, 而果D假設都幾有BIAS
講到尾,其實你講咁多係廢up。

一句講哂,你覺得呢刻買香港樓冇乜得點升,做其他贏通漲既投資更好。咁咪搞掂囉,咁q長氣做乜呢

不如我又問返你,如果之後30年後會每3年一次金融海嘯,你仲會唔會炒你堆19股唔買樓?

拎數據又biased, 自己個portfolio就30年10%穩家回報,買樓就拎過去幾十年數據黎拉到得4.85%又唔見你拎過去十年?屌你

我如果好似你咁9up, 我又assume樓市未來30年好似過去十年咁升已經屌打你啦 king of biased assumptions

同埋你又黎喇,要屌你幾多次呀,你就隨時可以任draw幾mil錢,業主就assume佢地已經買完樓已經draw爆屌你,biased到呢

你bias既地方係你個control experiment度,買樓條友要買渣層樓30年,層樓升到2000萬都其間唔可以按錢出黎投資其他野,其間唔可以買賣,其間月月收既5萬租金唔計

屌你,cfa,食屎a 渣掛
仲有,你貼幾多身家出黎都唔會有說服力左架,唔好咁幼稚啦明眼人都知你呢啲case萬中無一,同埋輸到要燒炭跳樓訓街既好大機會係你而唔係業主囉
樓主一時又話10%回報, 一時又話120萬變左過千萬, 即係點

btw, 樓主太多廢話, 理論太長, 你一句"有信心每年投資回報 > 租金支出 同 樓價升幅 就唔好買樓"咪得, 但普通人有幾可做到? 仲要KEEP到每年回報可觀, 非常唔容易
淨係識閱讀 理解唔到,你放過佢啦
關移民鳩事咩
你係香港住都可以買海外樓投資,外資都可以買香港樓
如果保證到每年10%
同銀行借錢都係3-5%一年
求其都借到幾球啦 咁唔洗幾年就2000萬啦
冷氣軍師
樓主
想問下你個analysis, 月供同月租筆錢係分開計
但係月供係fixed amount, 月租logically 會跟inflation 升
Deduct from projected return 未?
睇唔明你地up乜 推
如果120萬我拎去買匯豐

假設現價7厘回報 +估價唔跌+用管理費當買多兩手
一年都係得8萬5左右 未夠交租哦

咁樣即使樓價唔升我都蝕,又當樓一年升5% 股升10%

樓個升幅係由整體樓價去升,即你心目中既600萬樓會變成630萬
而匯豐會由56-》61.6 , 即係升幅只係多12萬左右。

如果你話買樓借錢都已經係槓桿,股都要槓
即係要槓5倍,樓我槓五倍就算樓爆都唔會死人,但股債槓五倍跌樓都唔掂哦
樓主120萬 變左 過千萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞