上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
外國返黎梗係覺得香港500呎細啦
有咁既機會點解唔留喺外國
租樓唔會有心機佈置間屋
一黎唔係自己樓
二黎都唔知幾時又搬走
問心我都覺得乜尻垃圾樓都賣萬五六蚊一呎
但啲人就係餓狗搶屎咁 排隊睇樓
你唔買人地爭住買
好慘但香港就係咁
樓爆係俾投資者full pay買樓
銀行又未必借足即係又唔使買黎上車
貴又死 平又死
你係鍾意 覺得有需要就買
起碼唔使日日不安
無計...香港是我家, 我仲要上年8月番黎
比我揀多次, 我可能會EXTEND 係外國多一年
係, 香港真係好撚癲, D樓已經唔係靚仲要貴, 原來上一兩年身邊D朋友開始上車我先知仲要扑撚到去抽...
可能房屋台D巴打會笑鳩我淡淡...但一日九龍西 (連登口中既低端區域, SSP之類)唔去到8M 3房我都渣住舊錢算... 當然8M 3房係我覺得既合理指標, 到時可能會揀兩房都唔定
呢D唔係好彩, 你個return 應該仲要margin / derivatives 先做到, 呢D你有膽識抵你贏既
我見你出post 又tbond 又repo, 以為巴打玩開D另類野, 呢D我做野就聽得多, 實際未操作過
我真係買咗連登仔眼中既狗也不屌區域SSP
8M 500呎長沙灣幾年樓齡既喜X成交咗
你落吓區睇吓樓先囉
btw九龍西不嬲呎價都好硬
近tst中西區寫字樓返工真心好爽
hi 巴打...我就係住緊喜X...
由細到大都係住SSP, 所以我用SSP 做例子, 反正係連登SSP就係狗也不屌
樓主仲認真緊 上連登講租樓慘過食屎
hi我係絲
喜X啲則四正幾好 我老公都心動
不過我地買樓嗰陣撞正個市好旺
所以把心一橫買其他
過來人心態係未買嗰陣好囉囉攣 又唔敢洗錢 又唔知買咩好
買咗反而無咁慳
身為女人梗係想有自己既小天地啦
300呎都係自己屋企
我覺得chanel都貴 但我鍾意就買 有得用嘛
層樓買返黎有得用 我鍾意全爆廚廁都得
買樓唔好用純投資角度去唸
雖然有埋投資價值就更加吸引
我唔太識投資 但我買件嘢返黎係開心既點解唔做
即係最後無買喜X? 係呀, 算係咁, 我睇其他兩房, 連張4尺半雙人床都入唔到 (本身外國帶番黎件傢私又係大香港小小既) 樓下環境無連登仔講到咁衰, 不過係唔適合比小朋友通街走架啦
喜X最好係大廈直入停車場...可能你地會屌我無樓仲養車, 但今時今日香港地無車, 我都唔知點帶個仔出街, 之前日日都驚d 黑警亂鳩咁放tg
樓主you are not alone.
我同你諗法一樣
小弟30歲,首期我有3.5M,但而家大部份買700+9988
如果用而家樓家買我覺得唔太值
同你唔同既係我會買科網股,唔係bond
再講你地早幾年買左樓梗係講得輕鬆
而家6,7M既樓先得3,4百呎,新盤講緊STUDIO個d呎價去到2,3萬都真係好離譜, 我真係說服唔到自己咁樣既assets真係值

相反, 700,9988呢d就算咁大隻,都每年幾10%咁增長, 點解我唔買佢地而去買而家咁貴既樓?仲有6,7M樓質素已經算差,都唔知易唔易甩手.

你地成日話樓有leverage,升就係,趺就奶撚哂野
我當6M,首期+MISC EXP 2.4M
樓價趺5%都30萬 (-30/240 = -12.5%)
btw今日市建局東京街個盤收咗幾十份標書
人地發展商幾十隊專業人士收足市場第一手資訊
呢個時勢都肯買地
講緊麵粉價估值一萬蚊一呎
起好買萬八兩萬一呎
唸下連登仔狂屌樓市同埋ssp既幾年後買唔買到兩萬一呎樓
300呎加個小朋友點住
岩,所以買咩都好,睇下說唔說服到自己。香港好病態,覺得樓係必升。
係,兩公婆加小朋友,300尺你會住得開心咩。所以香港好大壓力。
呢個論調其實不一定成立
2009年美國次按大爆發之前
美國人都一路只覺得樓只會升不可能跌
甚至好多投資銀行借大錢去買入樓市按揭 再製造d衍生工具推出市場俾人投資 (即係雷曼債券)
當時美國投資銀行d專家唔會蠢得過香港發展商d專家

咁講唔代表我睇好睇淡來緊香港樓市 我都有層樓係手
只係想客觀討論「發展商夠膽呢個價投地就=樓市前景向好」呢個論調不一定成立

痴撚線...講左咁耐,原來連內容都未睇清楚,仲要問....
真係諗唔到點討論落去....連跌左都覺得WFC.... 我認輸了
點睇樓主一張圖收咗條柒頭皮
唔緊要啦樓主,我23歲渣住兩層樓,食住花生睇你諗緊入唔入市
其實呢,世界上唔係剩係得你識金融架。識個term 叫normal distribution 同攞下Bloomberg screen 就串其他人投資係初哥水平。你首先你話樓市回報係4.85% 。我相信你既(雖然我唔知你條數點得番黎),我見到樓市數據係1995 年有benchmark 平均係升7.5% ,不過算啦,你話4.85 就4.85% 。30年係 return 係2千4 ,你又話升到2千萬就封頂(我又唔知點解2千萬就封頂啦),你用120 萬10% 30年黎追 ,岩岩條數就二千 ,兩邊打個平手。咁你係咪要証明每年10% 點追呀? 你又話呢個唔係重點。點傾?不如我講埋俾你聽有咩過去30年平均升到10% 呀, 咪係S&P 500 羅,不過你話做債券喎,債券講到以前債神bill gross 都係7% 一年回報,咁你勁過佢羅。
另一樣野唔知樓主有冇mention...
Let’s assume both investments (real estate and your 10% investments) would reach 20m in 30 years. I.e. return parity.

但嗰path去嗰20m其實嗰risk profile 好唔同:樓無錯係Leverage 大(而且只係一開始),但係無人會actively mark to market,你供到款無人會跌市call你loan。相反黎講,一個可以achieve 10% return consistently over 30 years 既liquid investment portfolio,小弟唔覺得An average person有嗰risk appetite 去捱三十年既possible financial crises,而又come out sound and safe after 30 years.

只可以話樓主真心叻仔。衣啲做法(即係aim 10% return)唔可以Apply落正常香港人到;就算係讀過下finance,唔係個個人都想好似你咁未來30年又玩t-bills,又玩leveraged bbb- bonds,又要睇technical analysis/financial analysis。嗰啲Investments係可能搵得多錢過自住樓,但有time investment and more risk-taking。

有啲人有得住就開心了,唔介意三十年後究竟自己係咪蝕左所謂”opportunity cost” of not having gone through t-bills... leveraged bond... etc etc.
同意你所講,做投資唔係剩係純粹計數,如果係既話大把financial control 同會計一早發左達,投資心理性質同risk control 係重要好多,佢講到連續30年平均10% 好易,重要講到gearing執錢咁執,唔好玩啦,leverage 玩bond做多少少high yield一個market 轉trend已經補margin 。咁醒既年年10% 唔係無,不過去哂幫hedge fund 炒野羅,樓主咁勁,整個proposal 出街話証明到年年10% 既,大把投資者俾錢你幫佢炒
我明 好多濕鳩碎
不過我相信要民主嘅香港人
都唔會再揀係香港住
既然唔係香港住
就會少咗人買樓
儲錢移民仲好過
好多人都走去台灣
我有啲舊同事
唔聲唔聲就離開香港喇
咁老老實實
樓價去到幾多 係會認為 值/平
質素果d 冇得講啦 幾平都好 質素差都係唔會買
同埋 點解睇好d 大股升10%嘅同時 覺得樓市會仆直?
每次有咩新樓
新聞都一大批人 過去抽
係呢個現實下 真係好難唔令人咁諗
天水圍果個 wetland season park
大把人都屌佢垃圾
結果又係勁快賣哂
係新樓按措施下
估計600-800萬樓下嘅樓 仲係有價有市
細價樓 仲係有大把購買力承托
呢個特登 傾斜去地產嘅政策 至少穩住樓價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞