上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
做左4年,同另一半加埋十幾萬到一個月,但大家都想多 d free cash 做自己做既野,加上佢想自己開clinic,我唔想 lock哂啲錢買樓
第六十四個錯重點既人。
欣賞樓主
我揸住7m股票 仲有啲收租資產
都唔打算買自住樓

睇唔出港樓仲可以點升 鋪已經跌到pk
樓估計橫行多年
樓上師兄勁。
好快你會覺得樓價升跌都係咁,主動收入令你有得揀。
別人無得揀要硬食,係唔會明白你的
原來係YouTube 財經界著名既皮老闆
失敬失敬
每年10%回報
笑撚到我
你肯定自己有咁長命?
香港啲樓放盤平幾個%已經引黎一大堆人排隊睇樓
今日新寶城就係咁
肺炎都咁瘋狂
只可以講香港人對於買樓既熱衷程度唔係常人可以理解
30年樓大把野開始要維修,如果你呢刻買既已經係舊樓就真係長修長有。一個唔好彩遇到d仆街法團圍標
同時30年後個陣回歸後同深圳廣州無分別個陣你樓價憑咩咁貴?憑你夠龍床夠納米?
7m, 派6%既息股
年收入42萬,每月35k
夠cover 房租雜費有凸
其實你都仲後生
我又覺得可以放手博吓
以你地既月入要買根本唔難
係睇下你想買啲咩
一黎就寶翠園咁就難囉
到3字頭嗰陣想settle down買都唔遲
我2字頭啱啱畢業嗰陣無買樓
係3字黎緊想成家立室先買
都係個句 投資決定

你覺得買樓低風險(準確講係alpha高) 或者你怕搬屋咪去買樓
如果好似樓主咁 自己有好路數投資 唔買樓都無錯

過幾年自己睇下份身家先會知當年有無做錯決定

樓主post出黎都係想提下人唔好以為買樓一定好 唔買就笨
而家人人都話買樓好賺 但係事實上好多人都無認真思考過 更加唔話用model計完cashflow先講
97前都係咁
97都係要跌

唔好以為跌幾個%有人接就代表跌2成有人會接
Ching識野 同留正評果三百幾位度既巴打一樣咁識貨 至於其餘留負皮果堆就whatever啦
未計未來升值 全部低位買入
雖然可能低處仍會低啦。。。
每月出糧儲起派息儲起堅持加倉
前排再P loan左廿萬出黎加倉
洗唔洗咁惡 搶唔到口罩?
如果單以
120萬買股
120萬買樓自住
回頭看我都會選前者(明知趺左右)
始終你供左個本,坦言依家樓市比舊年高位都係趺10%左右
但你要keep 住將來十年每年10%其實好大壓力
會迫住你去入市
供樓,每月供左就係自己
租樓,中間業主加租或唔租俾你要搵樓的時間心神不是金錢可量度
欣賞
但我唔叻 每日做功課買股票連每年5%都未必每年做到
我都係專心買樓算
啲唔想買樓既人永遠都只會搬97 2003出黎講
就算97買依家都返晒家鄉啦 未計賺咗自住
除咗啲真心垃圾地段高價買就抵佢死啦
樓市依家已經比起2018 2019高位跌咗啲
真係有需要咪睇下買唔買囉
買自住樓唔係單純投資
仲可以自己裝修 唔使睇業主面色話加你租 有一家之主既感覺
老實講未試過成家立室既人係領略唔到
每年要花盡心思諗點cover租
諗點樣令自己租樓係抵過買樓
但人地就係自己屋企慢慢諗扣哂一般洗費後點樣洗d錢
樓主,三十年要升四倍,其實CAGR只需要4.7%p.a.
老實講,樓衣種risky assets點都唔會低過啦?
所有野你都企係租客一定賺既角度諗
投資你一定賺,層樓30年後無升過
同埋股票做槓桿大壓力好多 要時時睇住個portfolio跌跌下又驚比人call 買樓高槓桿得黎又冇咁大壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞