上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
120萬每年賺10萬租?
香港都就變臭港,一層樓綁你一世,就算俾你搵到又so what, 問自由何價
你唔係一炮過果啲 全部都係銀行借俾你去買架啦
唔係你點解可以俾10%做所以首期買到呀
只不過買樓借舊錢依個動作叫按揭
呢個我唔知, 如果中資美元債,都要扣?
升左既話可以賣然後走人既

咁叻仔,去買豪宅呀嘛,租乜春樓姐
好好彩
買樓可以鎖定住屋成本
供款額基本上穩定過租金波幅
可能你話息會升
過去十年話你知
息升得非常慢
兼且仲有可能降息添
息加得快時你投資其他嘢都好可能輸到甩褲
唔好講10厘回報
保到本都偷笑

而且死約一完有俾人踢走的可能性
揾地方搬都有成本的

住人哋地方
無得裝修/用業主的傢俬/自己亦傾向用較次的傢俬
都係會令自己生活質素無自住咁高

自住負擔到就去馬啦
否則幾年後好大機會會後悔
其實得既
不過你黎緊30年每年都要諗點令自己有10%回報
每兩年或者1年就要煩會唔會比業主趕走
lm
why you bother leaving two comments to waste your time if you didnt even care, funny
我意思係佢講得好奇怪,借錢供好似係唔夠錢供要再借咁
10%條數
我啱啱依個月何止10%回報,有成一千幾%入一千落馬會,依家有成萬幾淨
根據樓主邏輯,我都要即刻去租返間半山先得贏撚硬
係的,都係嗰句,小錢既時候,高回報好易。
當有咁上下錢,就唔會敢太進取,可能真係買下債,5%已經好好。
樓主每年10%又誇左啲
我都係一年半前決定左租樓
因為當時未夠首期
目標係買九龍兩房9M左右
去到依家夠錢又想睇多啲樓價走勢先敢出手
我無樓主投資咁叻
中途啲錢拎去玩股票期權夠cover大約一年租
利申:覺得起香港點都要有一層樓
但30年後會唔會唔止值500萬
至少我覺得會跟到通脹
2047支那收返地租
當佢無家庭,黎緊30年都係自己一個
你年年有10%回報不如租酒店住都得啦
日日有人幫你執屋不知幾正
仲洗乜煩買樓租樓者
係囉 租就一定加
所以可能我結左婚就會完全唔同諗法
好似樓上有人話,買樓既安定係錢衡量唔到,我同意的。
唔係話樓主唔啱或者冇道理
但今啱早一年有錢冇買
然後撞正動盪不穩就放大左自己既眼光好易出事
30年每年keep住10厘回報基本上冇可能
話買乜食左個浪執幾成
難保有次錯方向蝕番出去
次次都食到唔洗講30年
5年後都有千幾萬係手
你比人地威多幾年得唔得玩下手之後個幾十手都無得出聲,一出聲就只有講當年我無買樓一年有成10%回報架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞