上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
自住,所以按揭扣除利息,其實係還債
再簡單講,你係買左層樓,租返俾自己,你唔會因為咁多左cash flow.
同你同路既人一直都有 只係唔敢大聲講出黎姐
講得出呢D既人唔會明白forgo左首期投資既opportunity cost
投資有賺有蝕? 咁樓價都可以跌啦 跌左租咪平過買囉 乜柒野自住唔會輸
仲有一樣你冇提既係risk 供樓失業比人call loan點算?
不過係兒登講得呢D預左比人負皮
但你講得岩,還債算係投資。所以講既係回報率同機會成本
拉 善用不推文
咁你賺左住個utility 又唔計?
同樣地 你用一年有賺10% Ge track record project 30年都有仲唔計三十年黎幾個大型股/債 災蝕你30-50%
個本蝕左一半你要100% return 先上返個本
從來樓都係比有cash嘅人買 用債買完住落唔鐘意 又要搵買家 又唔見傭金 受供樓限制 又怕負資產 講真一千萬cash定樓一定簡cash
有時對住你呢啲人都幾嬲
你睇多次先講啦... 停完課未呀老細
我作為金融狗又計劃緊買樓都會了解下市場既。唔係話你作野,你借二按即係買新樓?我有啲同事16年買新樓到依家都升唔夠15%。想問下邊個盤交流下only
零售野啦
如果筆首期係小數目,當然唔介意,當係其中一項投資
我個case 係all in...
你買啲乜嘢/ 投資啲咩可以有年利率>15%?
你話租金一個月15k,未計燈油火蠟你一年最少要比18萬租金。當你嗰120萬拎曬去投資,仲話要扣埋租都有賺,究竟點做到?

如果係真,咁你個post嘅title改一改啦,改做上年嘅今日,你辭職唔撈全職投資/炒股,相信更吸引
買樓只係一種投資產品
無話啱定錯
你無證明我套理論冇用..
你只係話左俾人聽你幾叻
當然開心,但
backtest =/= forward test
好可惜 買樓同租樓都無10m cash
我都唔會買 有錢去見識下世界仲好
多角度思考,樓唔一定係買定唔買,係睇你幾時買幾時賣。低價買高價賣,就賺,相反就跌。

要賺錢,就要學觀察同分析,唔係你租樓有錢賺就個個都租樓賺,有人買樓都可以賺,無絕對,只係咩時候點樣賺,投資唔係yes no question。
唔怪得你個名係"我唔知咩叫串", 因為你俾人串左都唔明...
正常有腦少少做生意都3% 一個月啦
為興趣開D乜柒cafe唔好拎黎講
大家都將過去樓市長升展望將來。
如果真係keep住升多十年,香港應該有一半人口滅絕。
Lm
拎舊錢去投資會有compound interest ,因為我唔係用賺既錢去交租

交租,供樓,筆錢係fixed cost ,同個投資無關
樓主邊行
想計數引用數據,但自己都知道d數據唔work
我真係唔知你串到d咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞