上年既今日, 我選擇左租樓,冇買到

1001 回覆
1557 Like 346 Dislike
b) 我如果呢30年將呢120萬首期+每個月千幾管理費+維修費,擺去每年有10%既回報,我筆錢一樣可以變成2000萬。

睇到呢度我就知樓主係幾撚勁 唔知佢每月賺緊幾多呢
Tsla
好多人同時渣樓又渣bond, 兩者其實無衝突, 重點你有無錢啫
有冇諗住結婚/生仔?
如果無,租樓都OK
如果有, 就一定要買啦. 層樓供完/供了一大半 可以加按比銀行 拿返百幾萬出黎比你個仔做首期.
120萬買500萬樓=leverage 4倍
4-5千萬太誇張.
咁到時你住埋我個份啦. 我去日本住
使撚3%,大把2% 左右嘅租盤,尤其是新樓/exotic啲嘅單位
30年係你假設可以樓價仲係300萬 =傻

30年你每年都有10%回報 =傻

你兩個假設都咁傻
你好多假設,成日話未來30年樓價無變,未來投資10% 回報,呢兩項過去30年都唔成立啦,不如假設你中六合彩會好過,你重假設120萬買 treasure yield,一張公司bond入場都20萬美金啦
挑 你咁把炮穩定每年有 10 % 回報已經講哂啦

係咪想我讚你叻仔炒野炒 10 % 返嚟 ?

好叻呀 好勁呀 ! 崇拜你呀

呢度有大量地產狗同唔識其他投資方法既上車族
咁好難討論落去
就算講買樓論未來升值潛力同租金回報香港已經唔算係好地方
留住舊錢做足功課等機會發達絕對係一條出路
計數其實無謂,有好多嘢唔喺數字反映到出來。

1. 你年年都要傾租,完約後隨時俾人請走,呢份壓力已經唔喺講笑;供樓都有壓力,但起碼每月一樣數,你自己管理好財政就無咩大問題。你諗下:你出來返工又有壓力,返到屋企又有壓力,講緊幾十年,我是擔心你容易有情緒病。

2. 教父理論,你搵伴侶時講「我買咗層樓」同「我租緊層樓」,人哋已經覺得你好唔同,前者起碼是有個訊息:叻唔叻仔唔知,但同你一齊起碼會有個穩定居所。

我唔喺AA狗,只是正常人諗法
同樓主調番轉,
上年嘅差唔多時間,
我買左樓。
主要原因同屋企人唔夾,前年搬左出去,
為左慳錢住劏房,每個月交五千幾蚊租。
後來覺得住嘅環境唔係幾好,
又多閒雜人,雞鴨鵝咩都齊
最後發生左D不愉快事件先搬走。

跟住買左樓,依家供緊1.5K
終於有屬於自己的家。
好溫馨,個人開心好多。
買左之後我冇計咁多,都有照去旅行、亂買嘢。
不過真係冇咩多餘錢儲到。
供1.5k?

你接近full pay買樓
2-3厘係指現價買入放租俾人。
好多業主都係十幾年前買入,用宜家租金對比返買入價大把做到超過10%回報。

你既諗法加你個名,希望你無錯失到十幾年前既黃金機會啦
well 個風險程度差咁遠
輕鬆啦以你呢個return,15年內冇問題
得果120萬買條撚
供樓雜項?
裝修?
無後備資金?
唔好話自己驚供唔掂所以無買?
哈哈 打錯15k
睇你個款就知無買樓
香港銀行依家推出供息唔供本點睇
根本銀行都唔想call loan
佢哋嘅邏輯,失業嘅租樓仲有能力租樓,但供樓就無能力供樓
如果講緊依家500萬嘅上車盤都要升到上4千萬
咁依家一千萬嘅盤咪再上到8千萬
咁到香港嘅收入要去到幾癲先供得起
比啲外國人知道香港幾百尺嘅地方都要8千萬
佢地可能買起成個莊園都係差唔多咁嘅價錢會點睇我地
唔知點解要笑人條路自己揀仆街唔好喊姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞