(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike
推,仲有冇多啲
無喇

下回分解
Thanks 春巴!
短短哋止止癮都好
多謝你地支持
好多文
快d再出書,一定買
文呀
Push
好想之前兩本重印
喺街度都搵唔到
出咗去做節
今晚無文
無文照推
ok
你add我tg
我再同你講我地址
btw 我tg名同連登個名一樣
推住等新文
等睇大鳩志比班風水師傅拜
踏入九月,暑假結束,學生又再次回到學校。

今天,我們在自強會新的總部聚會,上個月會考放榜,自強會的會員成績參差,只有曾倩儀、朱思遠能夠原校升讀;關國安只有八分,他決定重讀一年;尚興國只有三分,他對唸書沒有興趣,決定協助父親管理拳館。

陳依官對我說重讀一年的陸永祥與成敏研,會考成績只有三分,決定不再作第二次重讀,報讀毅進,為投考警察鋪路。

只有六分的游大輝得知這個消息,心情瞬間好了不少,雖然他未能升讀中六,但比曾經的情敵多了一倍分數,讓他很得意,道:「都唔知啲人係咪讀屎片?repeat一年只係得三分,好心搵磚豆腐撞死咗佢算數吧啦!」

游大輝續道:「我都要報毅進,陸永祥都讀得,我智商高佢成倍,無理由佢讀到,我讀唔到啩!」

我心想游大輝報讀毅進,並非全是因為陸永祥的關係,其實他不想出來工作,所以修報毅進好讓他向家人交代。

陳依官問道:「游大輝,你都諗住考警察咩?」

游大輝搖頭,道:「緊係唔會啦!我老豆話好仔唔當差,之前元朗單野,見到啲差佬咁衰,要當差嘅話,我寧願揸拖頭。」

陳依官悄悄問道:「成皇志,之前我有睇你個節目,你話九月十一日,有兩架飛機撞向紐約嘅雙子塔,依件事係真嘅?」

我輕聲反問:「依件事自強會多唔多人提起啊?」

「依件事喺自強會廣傳,好多人都議論紛紛,有人信、有人唔信,好似飯桶武、矮仔文依啲你嘅死忠,信到十足;但唔信嘅都佔唔少,信你嘅會員企圖說服唔信你嘅會員,但係佢地都攞唔出證據去說服對方,有啲人仲因為咁而鬧交,我驚依件事會令會員出現分歧,影響自強會嘅內部團結。」

陳依官說出此言,我才察覺到問題的嚴重性,如果九月十一日真的什麼也沒有發生,那些會員會怎樣看我?到時我不但沒法在娛樂圈立足,而且很有可能會失去自強會會員的信任,原來我下的賭注比我所想像的還要大。

我問道:「咁你對依件事點睇啊?」

陳依官道:「我嘅睇法我諗係佔最大多數,就係雖然你嘅說話好荒謬,但係根據之前係你身上發生嘅事,我地都覺得唔係完全無可能。成皇志,究竟你喺節目到講嘅說話係咪真架?嗰個睡仙陳搏真係報夢畀你?」

「嗯,仲有唔夠兩個禮拜就可以證明得到。」

陳依官的說話反映了大部分自強會會員的態度,如果說出這樣荒謬的話並不是我,他們只會一笑置之,將心比己,如果有我沒有這樣的經歷,有人向我作出這樣的預言,我只會當那人精神有問題。

陳依官道:「成皇志,照你咁講,嗰日應該會死好多人,你覺得應唔應該同
相關嘅人去講?」

我苦笑道:「連自強會都有人唔信,咁你覺得出面啲人會唔會相信?」

陳依官亦搖頭苦笑,道:「成皇志,我真心希望你嘅說話係錯,嗰日唔會發生依啲事。」

我道:「嗯,我同你都無能力去做啲咩,只有等嗰日係咪真係會發生嗰種事。」

這種人禍誰人亦不想發生,我的心情亦很矛盾,我以自己的資產、名聲、前程去下注,如果我勝出的話,世界的彼端會有一班人成為枯骨,當初我沒有多作考慮便作出這樣的預言,現在我開始懊悔。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞