(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike
我再次向呂世伯表示感謝,這是我的由衷說話,呂世伯一家人讓我打從心底的尊敬,由相識呂靜宜至今,我蒙受他們一家人的照料與愛護,從前的暫時不說,最近呂世伯的眼鏡公司多番向我的贊助,即將來臨的演唱會,他亦是贊助商之一,他介紹菁姐作為我的經理人,讓出道只有一年的我,可以一圓每位歌手亦盼望的紅館夢,呂世伯他們對我的恩情,我這輩子亦不會忘記。

呂世伯拍了拍我的肩膀,道:「我都多謝你啊!你幫我公司代言,依個月嘅生意額上升咗三成。」

我道:「當初我加入娛樂圈,只係一個無人識嘅茄喱啡,呂世伯你居然肯投資喺我身上,你都唔係為咗喺我身上得到啲咩回報。」

呂世伯道:「投資喺一個人身上,唔係講咩回報,我鍾意你份人,覺得你依個後生仔值得去幫助,咁我就扶一把啫!你唔需要覺得對我有啲咩虧欠,到咗你有能力嗰陣,遇到一啲你值得幫嘅人,你都會同我一樣。係呢!聽講你個演唱會一飛難求,有無預留啲靚位畀我先?」

「呂世伯,我已經預留咗最靚嘅位俾你地,你要嚟睇我演唱會啊!」

「一定到,我同呂伯母都會嚟。」呂世伯道:「係呢!成皇志,你同你爸爸點樣啊?最近有無去探佢?」

之前爸爸因為與其他囚友打架,把一名囚友打得重傷,刑期延長了一年,要待明年才可以獲釋,這件事讓我很生氣,我有向呂世伯提及這件事。

呂世伯道:「睇你都無再去探你爸爸,你唔喺入面,唔清楚你爸爸嘅狀況,或者佢有佢嘅苦衷呢?」

如果是別人說這番話,我可能嗤之以鼻,可是這說話出自呂世伯口中,我便不禁站在爸爸那方面多想一想。

從前我和爸爸的關係不佳,就算是回到這個時空,我們的關係亦沒有多大的改善,從少到大我便很渴望有一位像呂世伯這樣的父親,有本事、可靠、愛護我,不單止是呂世伯,他們一家人在我的心裡面有一種特殊的地位。
我們走進了身痕銀行,向經理表明來意,經理領我們到銀行內的會客室等候。

等候了半小時,經理提著一箱鈔票出來,在我面前點算,點算完畢,我把鈔票紮好,並放進公文袋內。

我這輩子也未曾看過這麼多錢的,抱在懷中感受著這份重量,才讓我知道我並不是做夢。

我們離開了會客室,呂世伯道:「成皇志,你袋好啲錢先啦!」

正當我打算把公文袋放進背包的時候,倏地一名身穿紅色上衣、黑色長褲、戴上綠色頭套的男人闖了進來,左手握著手鎗,由左至右擺動。

銀行內的客人不多,見狀不禁驚呼。

男人喝道:「唔想死嘅,同我跪低。」

我與呂世伯聞言只好跪低,一名南亞裔保安員舉鎗喝道:「做咩事?你唔好亂嚟!」

呯!呯!

男人連開兩鎗,南亞裔保安員中鎗倒地,其他人聽到鎗聲不禁驚呼。

男人走到櫃台,命職員拿錢出來,職員在手鎗的威嚇下,只好把取出鈔票,男人把一疊疊的鈔票扔進自己的背包裡。

男人在櫃台搜掠了一番後,他發現我手上那重甸甸的公文袋,他喝道:「個公文袋咩嚟架?拋過嚟俾我!」
咁大舊錢就直接過數啦
死黑警笠住頭套扮賊打劫,正仆街黎
Cash 梗係有野啦, 當年麗城幾錢呎
這個年頭還要現金交易,實在抵俾人打劫……
呂世伯不會有事吧?
不過這樣男主角置業夢又無喇!
這個年頭

𠴱陣01年
係咪轉頭想寫佢比人話神棍 連會比人打劫都唔知
假如冇事 訂金我信呂世伯會幫手比住先
但01 年都應該有轉帳吧?又不是1981年......
不過算啦!睇故唔好駁故......
有轉帳
佢一早節目講唔係成日睇到
應該合理既
大鳩志第一個女朋友揀呂靜宜真係英明
佢一家都對大鳩好好
佢講過睡仙講佢知, 但都唔係件件事講。
解得通....
人夾人

依個故事其實講緊嘅係選擇

每個人嘅選擇唔同,結果都唔同

好似大鳩志之前同班濕鳩fd做朋友

大家性情都唔啱

結果就算大鳩志攞個心出嚟交朋友
都唔會得到班友嘅重視

返翻過去就不自覺同佢地疏遠
可能個業主係中銀戶口,身痕唔可以直接過數呢
講真 大鳩志同三姝食lunch溫書吹水個期真係最好睇 睇得好自在 仲要有時同埋布正麗有交流
個故事唔係純校園故

睇純校園故
唔駛睇依個故
大把其他選擇
我睇過咁多個校園故,最好睇係你呢個,果期真係晚晚都追住F5睇下有無更新
好想快啲見到布甸出場
男人伸出手來抓著公文袋,這一刻我的腦海閃過之前我被阿DAY設局陷害的事件,那是我千辛萬苦賺回來的,每一分一毫都貫注我的血汗,豈容別人隨意巧取豪奪,之前已經掠奪過一次,難道現在又要掠奪我辛苦經營的一切?

我握著公文袋的手不禁用力,男人見未能成功奪過公文袋,用鎗指向我,喝道:「縮手!」

呂世伯喊道:「成皇志,錢無咗可以再搵過架!命得一條咋!」

呂世伯的說話儼如暮鼓晨鐘,我立時清醒過來,鬆開了手。

男人奪過公文袋,中鎗倒地的南亞裔保安員,居然還可以負隅迎抗,朝男人開了一鎗。

這一鎗並沒有打中男人,不過男人亦因為這一鎗拿不穩公文袋,公文袋朝角落滑去,男人向保安員連發三鎗,其中一鎗命中保安員的頸項,再一鎗的保安員立時一動也不動。

這時銀行內鈴聲大作,有職員啟動了保安系統,男人見狀只好奪門而逃。

我立時衝上去,把藏有巨款的公文袋抱入懷內,在另一個時空我被阿DAY謀取了我全副身家,最後我要從天台一躍而下,現在失而復得,不用歷史重演,我差點流下淚水,可能是我太害怕再次失去,讓我面對鎗火的逼迫,亦沒有立時放手保命,如果那名歹徒立時向我開火,我已經成了鎗下鬼。

這時有人喊道:「快啲報警啊!有兩個人中咗鎗啊!」

我聞言立時全身發顫,緩緩別過頭去,只見呂世伯用手捂住腹側,鮮血不斷從他的指縫流出。
多謝

爸打做咗人老豆仲有時間睇故
恭喜單吊巴!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞