(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike
兩樣野唔合理:
買樓正常都開支票,
仲要熟人介紹,更加無可能唔用得支票。
如果再出書我建議加返句,業主趕住應急一定要cash,
會合理好多

另外,明知2年後大跌,租間屋2年剛剛好完一份租約就買得,等多2年同一舊錢可以買大好多。志志錢又唔係真係多,走去選擇呢個時候入市,好難說服大家覺得無問題。

anyway, 志志一向無腦,呢句可能兜到。
第一樣野未解

第二樣野交代咗
唔係話你無交代,係話交代得唔合理。
一家人有硬性需求去住,而唔係去買。人地以為會一直升,唔想一直交租交一世先有必要盡快買。志志知道會大跌,無硬性需求買。

而且,打劫都會攬住舊錢,反而明知租兩年樓會買平好多,竟然因為純粹想早d 擁有?到時差價仲大過呢個公文袋裡面d 錢啦。要幾唔理智先可以有呢個決定?
買樓畀支票的⋯
可能無咗沙示呢
隻蝴蝶大成咁志志個特異功能可以當無左
咁03年跌完之後升到幾時

成家人睇啱個單位
打算長住
人地只放不租
打個九折
故事都講到明自住
其實個故都有晒答案
好多時畫到出腸

打劫點同
自己買貴野嘅分別同俾人搶
而且都只係一剎

事有終始
之前無晒一次
依家又嚟
當然會有咁嘅反應

你所講嘅理智
忽略咗人性化
好簡單一個道理
我當當時你間樓400萬
跌一跌變250之類
你租完兩年先買,賺左幾多錢?自住就唔使考慮錢?

主角計所有野都要計得盡,先有今日
呢一刻又重視錢,否則唔會打劫攬住就錢

咁大條數反而唔計?一句自住就當睇唔到?話曬都來自樓價升到癲個個呻點解無沙士買樓既現代窩

人地只賣不租又點?點解主角一定要住呢間屋唔可以住其他屋?根本一開始聽到市價9折已經應該推,而且跟本唔關事,你之前都寫左想買樓架啦。
唔好意思我可能要求高左少少
但追得耐有感情,話曬個名跟左我一陣,唔想質素降低
買樓唔開票要用現金先係最唔合理
認同
呢part睇到眼都突
冒犯咁講買樓呢part好似睇緊中三學生寫故
其實講得好明白
成家人鍾意間屋
業主肯九折
間屋自住
03年係樓市平啲
但唔一定可以買返𠴱個單位
仲有有啲區係大插
好似淘大𠴱啲
03年西鐵通車
麗港城就彈返
仲有間屋估值
你𠴱間係自住樓或者你有能力hold 住
樓價大插,你會唔會放先
03年係樓市陣痛
放嘅都係啲無能力hold 貨
你話先租樓用平一截錢買樓
租同買始終兩樣
租要受事主限制
死約生約,事主完約可以叫你搬走或者加租
仲要𠴱個單位係事主只售不租
成皇志唔買,第二個買咗啦

你話成皇志咩都計盡
擺明錯晒啦!
佢係咁工心計
就唔會同呂世伯咁投緣

基本上內文就解釋晒
你只係著眼遲兩年可以買平啲依樣唔合理
依到再解釋多次

第二點都講埋
買樓收部分現金
係財技
你問下啲移民公司
點解有人咁做囉
唔關要求高低事
你自己側埋一邊諗野
鑽牛角尖

明明內文解釋晒
你覺得唔合你河車啫

咁實有人喜歡唔喜歡
財技
資產估值

上面啲明星拍戲寧願打七折
都收現金
我估你唔認太識樓市同金錢世界
麗城d 人有錢極,唔會有錢得過山頂同半山。你話有反彈,如果你明知幾時谷底,你會唔會等反彈先買?
沙士時山頂同半山一樣一大堆跳樓盤。使唔使搵成交紀錄比你?

唔用得支票因為財技?有幾財技呢?
好多人現金出糧因為唔想報稅,或者因為要快。正常買樓就無理由現金。

而且一早話左想買樓,根本一開始世伯未介紹已經講過買樓,一直無講過租。你而家又話主角中意間樓所以要買?似死撐多d 。
世伯介紹間樓時主角見都未見過間樓,就好中意呢間樓?唔買呢間唔得?你話中意呢區就合理d。

怕業主收樓?一次過交2年租簽死約咪得。再怕,住2年酒店都得啦,個差價大吖嘛。

你要話人牛角尖都無所謂。你接受唔現實要死撐都無所謂。個故事寫成點都係你既故事。講真故事細節要無死角好難,呢點睇網故一向要明白,根本好多時電視劇都有呢d 問題。只要唔太唔合理就得,或者人地話左比你知接受得到都得。
似你死撐多啲
我都廢事同你泥漿摔角
金錢世界你以為你識得多過我
答埋你依次

半山人有錢過麗城又點
半山貨源少
同麗港同樣跌一半嘅話
半山跌幾億
麗港跌幾百
邊個持貨易啲同易搵租客啲
而且自住同投資喺兩樣
買完一次樓,唔會買第二次?
啲炒家投資者口會買一次樓咩?

你問下移民公司點解會有人要賣樓部份交收啦
其中一樣係避稅

成家睇住樓先鍾意啊
師兄
咪就係話買無諗過租囉
係你一直話租啫

都話成家人鍾意
要叫人住酒店

明明就講得好明白
你自己死撐就屈我撐
你都好野
你講得服我
我接受

講真我講句I agree with you 有幾難
但我就有𠴱句講𠴱句
你中意啦
無打算過租咪就係問題

半山跌幾億你都講得出,你可以有幾熟個世界?仲要話人死撐?
2001年你搵間半山跌得到幾億比我先講。

成件事重點,主角一講買樓突然變身超豪客。
突然唔識賭波我已經提過幾次不過費事搞寸你個party 唔再講。
你中意個故去到幾爛泥既然事,你要繼續死撐我都幫你唔到,你自己流失讀者,將你網上世界僅餘滿足感都消失埋。
仲有,我問你點解一定要買,你話賣家只賣不租。再講就話主角好中意間樓。我篤爆你一早主角都話買無講過租,而且之前根本無見過間樓,你先突然又話一直想買唔關事。
講句i agree with you 唔難啊,不過你不停轉口風兼被篤爆都唔講得吖嘛。
自從做左老豆之後無休息,無娛樂,無朋友,而家除左追下故同湊下仔之外,真係懷疑人生呀
呂爸
個個都話唔合理,其實自己檢討下係咪真係咁困難?
照常理我買樓對家堅持要我去銀行大拿拿拎幾球出嚟俾佢,我睬佢都on9,市場上得佢一個盤?打9折都係咁話
攞部份落訂
唔係full pay
做老豆係咁

我身邊啲朋友都係
唔係full唔full pay問題,係要我拎幾球晌條街行嘅問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞