(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike
認得爸打
我喺第一部臨尾開始有留過名
加油春巴
唔想買書可以點支持你
舊登第一個po開始追啦,嗰時幾熱鬧,日日追到live
推!
911事件數天後,菁姐為我安排了記者招待會,我道:「好多謝今日出席記者招待會嘅傳媒朋友,喺到我想先為依次事故嘅死難者默哀一分鐘。」

片晌,我睜開眼晴,道:「今次嘅恐襲事件令全球關注,而我早前喺『真的假不了,假的真不了』嘅言論令好多人留意,依幾日有好多傳媒朋友採訪本人,由於事發嗰日,我地只係得到好零碎嘅消息,所以我唔想作出一啲唔負責嘅言論,當我了解晒事件嘅大概,直到今日先作出回應。各位可能好奇怪,點解今次我能夠準確講出時間、地點、發生嘅事故,正如我之前所講,我喺係睡夢中夢見一位自稱睡仙陳搏嘅老人,佢收我為徒,講出咗喺今年九月十一日,有兩架飛機撞落雙子塔到,之後雙子塔會倒塌。由於師父佢老人家之前多次都講中,所以我喺公開場面講出依返說話,希望可以俾其他人有所警覺,我知道當時好多人都唔相信我嘅說話,甚至覺得我妖言惑眾、搏出位,我都好希望我所講嘅說話喺錯,但無奈一語成讖,我在此以最悲切嘅心情為遇害者及其親屬送上最深切嘅慰問。」

一眾記者向我追作出追問:

「成皇志,你話之前多次夢到睡仙陳搏係幾耐之前嘅事?」

我道:「唔…大概三年前,自從我跌親個頭入咗醫院之後,我就間中會發夢夢見佢老人家,佢不時向我指點迷津。」

「你話佢除咗今次嘅事件之外,嗰個睡仙之前報過夢俾你,係邊件事?」

我道:「佢喺99年話曼聯會攞三冠王,仲講中曼聯先失一球後,連追兩球反勝嘅事。」

有記者笑道:「估唔到嗰個睡仙連足球都有留意。」

我道:「師父佢家事國事天下事事事關心。」

「係呢!之前喺節目到嗰三位師父對你針鋒相對,今次你講咗中,有無吐氣揚眉嘅感覺?之後見到幾位師父,你會唔會拆佢地招牌啊?」

我道:「今次我喺電視上面作出依番嘅呼籲,係希望聽到嘅人可以避開依一劫,而唔係挑戰依三位師父喺玄學界嘅權威,佢地同我嘅意見唔同,亦唔可以質疑佢地喺依個界別作出嘅貢獻。」
「聽知情人士講,你喺一個禮拜前,開始沽空美國期貨,想問你今次贏咗幾多錢?仲有今次事件令你知名度、曝光率大大提高,你覺唔覺得你食緊人血饅頭?今次事件數以千人罹難,佢地嘅犧牲成就咗你成為今次事件嘅最大得益者。」

這名記者突然拋出一個這麼具針對性、冒犯性的問題,幸好菁姐已經一早指引我怎樣去應對這類問題。

我道:「首先,我因為好相信師父佢嘅說話,知道如果發生依類事件,會引起股票市場嘅強烈波動,所以我係有做到相關嘅對沖,至於輸贏我無去留意;其次我唔覺得自己食緊人血饅頭,我一直誠懇咁希望師父佢老人家係錯;另外,我唔係好明白點解遭受咁嘅指控,我無做任何野導致、促使依件悲劇發生,相反我一直承受住各方質疑、俾人話我痴線嘅壓力,勇敢企出嚟對大家作出呼籲,希望聽到嘅人可以避過依一劫。」

「係呢!成皇志,你嘅正職係演藝人,你係咪打算轉行?進軍玄學界?」

我笑道:「好多謝依位記者朋友仲記得我嘅身份,無錯!我係一名創作歌手、演藝人,希望各位將焦點放返係依兩樣野身上,我嘅最新大碟已經推出咗喇!嚟緊都有我參與嘅電影會上,希望到時大家可以多多支持。」

回應了記者們的提問,記者招待會結束,菁姐對我的表現很滿意,她讚道:「成皇志,你回應得好得體,面面俱圓、不慍不火,咁後生有咁嘅表現,難得!應該可以係大眾面前建立咗一個好好嘅形象。」

「今次都係多得菁姐,妳開記招前嘅指導啫!」

這時身後有一把聲音喊道:「成皇志!」

菁姐現出戒備的神情,我回頭望去道:「菁姐唔駛緊張啊!識得架!」

喊我的人正是相熟的蛇果記者金碧韻,她道:「成皇志,真係估你唔到喎!由歌手變咗做玄學大師,大家咁熟有無得贈我兩句先?」

金碧韻這麼一問,我突然靈機一動,道:「當然可以啦!大家咁熟,攞隻手出嚟睇下。」

金碧韻伸出手掌,我細細端詳一番,她問道:「點啊?大師,我條命好唔好啊?有無機會中六合彩啊?」

「妳點止六合彩咁簡單吖!妳將來會嫁個有錢人,成為香港最有錢嘅女人。」

金碧韻聞言先是一愕,然後哈哈大笑,拍打我的肩膀道:「唔好玩啦!我嫁個有錢人?我成世人六合彩都唔會中多過三個字,邊會有依啲好事發生喺我身上?」

我道:「如果我講中妳成為香港最有錢嘅女人,妳分一半身家俾我得唔得先?」

金碧韻笑道:「好啊!好啊!如果我成為香港最有錢嘅女人,我俾一半身家你,如果唔係你就分返一半身家俾我,O唔OK?」

我笑道:「一於咁話啦!」
我行不改名,座不改姓
好野喎
好睇
今日遮打見
估唔到咁耐
希望你睇到結局
多謝
紙言、Facebook
靜間見
我指貨下金嗰類
成皇志咁樣做唔夠啦 起碼聲淚俱下話好痛狠自己冇能力阻止 比人問沽空就話阻止唔到就當幫佢地買保險 反問係咪買人壽保險既係咪都食人血饅頭 同時宣佈成立911基金接受捐款加埋捐哂自己呢期搵到既錢
多謝爸打先

除咗實體書之外

暫時無途徑

畀到錢我賺

其實你地買書

對於我精神上嘅鼓舞遠大於金錢上嘅得益

依家我都有幫海外華人寫稿賺錢

(唔知點解係海外,反而香港無乜

或者邊位爸絲打有錢,要請個醒目嘅assistant,請我做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞