(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike
欣賞春巴 回應得幾大體
不能同意更多
支持
Support U ! Do anything u like !
Chapter 34 公道

房侍農察覺到秦漢滔的表情生出變化,才記起對方懂得讀唇,看樣子已經知道探員傳遞給自己的訊息。

房侍農滿腹疑竇,這三樁案件秦漢滔都有不在場證據,難道秦漢滔真的與這些案件無關?既然秦漢滔已經知悉剛才發生的事,那麼便問問他的意見。

「你識讀唇,應該知道頭先發生嘅事,你有咩睇法啊?」

房侍農這一著奇兵突出,秦漢滔不禁愕然,片晌他才道:「受害人係一名法官,好明顯行兇者喺針對佢依個身份,好大機會喺唔滿意佢過去嘅裁決嘅人做嘅!仲有行兇者識得喺汽車到裝上炸彈,睇嚟對依方面有一定知識,我覺得可以從依兩方面調查下。」

「唔,依位法官過去都有好多具爭議性嘅判決,依三單案有無啲咩關連呢?阿仁被殺、身痕銀行劫案、汽車炸彈案依三單案,我真係諗唔到有咩關連。」

房侍農一邊說一邊留意秦漢滔的表情變化,只見秦漢滔現出一副沉思狀。

秦漢滔倏地道:「搶警鎗、用警鎗打劫銀行、再用銀行打劫得番嚟嘅錢買炸藥。」

房侍農聞言道:「即係三樁案入面,兇手要殺嘅人只有最後嗰個先係佢嘅目標?」

秦漢滔續道:「我睇報紙知道第一樁案件,本來去處理噪音投訴嘅並唔係唐聖仁,而係另一位警員;第二樁案件,行兇者選擇行劫嘅時間,正好喺警員交更嘅時間,我覺得佢揀嘅時間唔係隨意,而係經過深思熟慮,佢一係好熟悉某警區運作嘅人,一係就踩過線嘅慣犯。」
房侍農點頭道:「不愧為攞過銀雞獎嘅警隊精英,你講嘅說話都好有道理,如果我同上頭申請調你入調查阿仁單案嘅特別小組,唔知你有無興趣呢?」

秦漢滔訝然失笑,道:「聽日嘅傳媒應該報導我係今日依單銀行劫殺案嘅疑犯,為咗避嫌,上頭應該放我假,點會肯俾你調我入組?」

房侍農道:「咁又係,我要問嘅野都係咁多喇!阻你咁多時間真係唔好意思喇!」

「我都你差人,做野啫!明白嘅。」

「係呢!其實我都好鍾意唱K架!搵日一齊唱吖!」

「好啊!實有機會嘅!到時我地一齊合唱誓要去入刀山。」

房侍農與秦漢滔好像一對很要好的朋友,無論秦漢滔的個人背景,還是客觀證據,都證明秦漢滔與這三樁案件沒有任何關係,可是成皇志多次睡仙報夢給他聽秦漢滔就是殺死唐聖仁的兇手,就是銀行劫案的持鎗者,他之前多次見證睡仙的預言,這一點讓他感到相當矛盾。

房侍農把秦漢滔送走後,與水桂麗迎頭碰上,房侍農有點訝異,問道:「妳唔係喺醫院到陪呂太咩?」

「阿呂做完手術,無咩大礙,我返嚟跟番今日警員周樹坤嘅鎗殺案,化驗報告話死者身體入面粒子彈,同之前擊殺韓軍、史子義嘅子彈有相同嘅來福線,亦即係都係嚟自阮顯甫嘅失鎗。」

房侍農訝異道:「即係元朗嘅鎗殺案同殺死阿坤嘅兇手係同一人?」

水桂麗點頭道:「嗯,仲有樣野想同你講。上頭批咗我嘅申請,我聽日會入去你嗰一組一齊去查阿仁單案。」

房侍農愕然道:「吓!點解啊?」

水桂麗道:「我知你好重視阿仁單案,但係已經九個月喇!我地依九個月見面嘅時間好少,依單案一日唔破,我諗我一日都唔駛嫁啦!」

房侍農聞言,臉上現出多月來難得的笑容,握著水桂麗的手道:「好啊!單案破咗,我地就即刻結婚。」
仆街啦, 通常咁講, 其中一方會死......
另一邊都有人咁講

爸打係
同一個

死亡flag
屌... 笑咗
唔係, 我只有呢到睇文
張約又要人簽巨星增加收入
又唔比簽入30歲以上既人
姐係逼我用億幾兩億拋落去d黃金期既巨星姐
Fm亂入?
岩岩先發現
推推推
經過數小時的手術,醫生從呂世伯體內取出了子彈,不幸中的大幸,呂世伯所中的是流彈,而且沒有傷及臟腑,呂世伯只需要在醫院靜養數天,便可以出院。

這天我來到醫院探望呂世伯,由於我最近走在街上,都會被人索取簽名和合照,為免麻煩我戴上帽子和口罩,在大堂上碰見了呂靜宜和久違的鄧翁,我上前和兩人打招呼。

之前呂靜宜在暑假回來,發生了元朗事件,她還笑說下次回來前要認真考慮,但是不足半年的時間,她便再次回來香港。

呂靜宜打量了我一眼,笑道:「成皇志,依排你好紅,我喺英國都知道你嘅消息,你著成咁驚人認出你啊?仲有啊!估唔到你話夢見神仙嘅說話係真。」

呂世伯只是受了輕傷,沒有影響身體機能,所以呂靜宜的心情很好,一與我碰面,便與我說笑。

呂靜宜是第一位「知道」我與睡仙陳搏結緣的人,我又怎想到當初的一時戲言會發展到這一個地步。

我點頭笑道:「係啊!三年前已經同妳講咗!」

師承活佛查克拉批命法的鄧翁,以好奇的目光打量我道:「你就係成皇志?之前喺阿呂間CAFE見過你一面,我睇電視見到你話自己係睡仙陳搏嘅徒弟,佢報夢畀你聽911恐襲件事,我見過啲人有預知能力,但係未見過可以時間、地點同過程都講得咁清楚。」

呂靜宜道:「鄧翁,你話你跟咗活佛靜修兩個月,啲法力比之前高強咗好多嘅,你睇下成皇志嘅查克拉,批下佢嘅運程。」

這時,升降機的門敞開,我們走進升降機內,鄧翁牢牢地瞪著我,我瞧到他額上冒出汗珠,不知是不是正在發功?
片晌,鄧翁搖著頭道:「同上次一樣,咩都睇唔到,睇嚟我嘅功力都未夠,要活佛本人先夠功力去睇你嘅運程。」

呂靜宜道:「鄧翁,咁你下次帶埋活佛嚟啦!」

鄧翁嘖道:「靜宜,活佛依啲世外高人,唔係話見就見,莫講話帶佢嚟,就算妳去上門拜訪,佢都未必會見妳。」

此時,升降機的門敞開,我們走出升降機,朝呂世伯的病房走去。

呂世伯精神抖擻,看見我們來探訪,他臉上漾出笑容,道:「靜宜、成皇志,仲有鄧翁添。」

我喊道:「呂世伯。」

鄧翁道:「阿呂,見你氣色咁好,等我睇下你啲查克拉先。」

呂世伯苦笑道:「點啊!鄧翁,我係咪黑氣纏身啊?」

鄧翁搖頭道:「阿呂,你點會係黑氣纏身啊?食子彈都係輕傷,依啲係福星高照,信我,否極泰來,嚟緊有運行。」

呂靜宜道:「鄧翁嘅說話好準架!爹地,你要信啊!」

呂世伯道:「鄧翁講嘅野緊係準啦!上年妳掛住周圍去,都無返嚟香港陪我地,妳今年提早返嚟陪我地過聖誕,仲唔係有運行?」

呂靜宜嗔怪道:「爹地,你俾說話我聽啊?」

看到呂世伯談笑風生的樣子,我才真正鬆了一口氣。

呂世伯瞧著我,道:「成皇志,仲有幾日就係你嘅演唱會喇!準備成點啊?我過兩日就可以出院,趕得切捧你場。」

「OK啊!雖然都有啲緊張,但係我同我團體嘅士氣都好高漲!」
呂世伯拍了拍我的肩膊道:「咁就好喇!唔好畀其他野影響,記住你做到嘅就全力去做,有啲野唔係你控制嘅就唔好放喺心上,唔係個個歌手都咁好彩可以喺紅館開演唱會架!呂世伯,喺到祝你good show。」

呂世伯話中有話,要我不要介懷他受傷的事,可是他越這樣說,我越感到愧疚。

鄧翁與呂世伯很久沒見,要詳談舊情,我與呂靜宜先行離去。

呂靜宜道:「我睇到報紙,你話嗰個秦漢滔係銀行劫匪?喺你師父同你講?」

「嗯,就係佢打傷呂世伯架!」

「其實爸爸受傷件事唔關你事,你唔需要放係心上,我地都無怪過你,你咁樣當住傳媒面前講出嚟,你唔怕佢報復咩?」

我道:「我點解要驚啲罪犯啊?」

「但係…」

「妳放心啦!我喺睡仙陳搏嘅徒弟,有神明庇佑。」

秦漢滔犯了這兩樁案後,要在數年後才犯下最後的一樁案,他傷害了呂世伯,如果當時那子彈是直接打在呂世伯身上,那是可以致命的。我怎可以讓他這麼繼續逍遙自在?我聽房侍農說,他在這兩樁案件都有不在場證據,現階段是難以讓他入罪,如果他真的被我惹怒,向我展開報仇的話,暗中跟著我的警察會將他拿下。

就是因為我當眾道出了秦漢滔的名字,房侍農怕我有危險,所以讓他的夥計在暗中保護我,現在我和呂靜宜逛街,身後的不遠處已經跟隨著兩名便衣探員。
咁仲有無買到樓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞