(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike
好似over 咗

唔知點解華人電影
啲人會覺得含蓄先識做戲
表情肉緊啲都過火

其實我幾欣賞架仔、韓國人𠴱種七情上面
冇眼淚都起碼要扮下慈善家
半澤植樹堺雅人
無錯
仲有佢地啲動畫組
啲角色力歇聲嘶叫出嚟
好有感染力

華人世界就會俾人評over咗
好似萬梓良咁

我幾欣賞佢啲演出
做仆街又得、市檜又得、正義撚又得
Peter 朱
自從我準確說中了紐約雙子塔倒塌後,多了很多傳媒預約我做專訪,工作量激增,多了很多廣告商垂青,要我為他們的產品拍廣告;亦收到不少監製邀請我拍電影和劇集,作為我經理人的菁姐,已經為我盡量作出篩選,可是我的工作日程已經排到明年。

我在各大小媒體的曝光率以幾何級數的速度倍增,我不單出現在娛樂版,甚至連港聞、財經版亦見到我的蹤影,我的人氣已經完全把同期的萬刀甲、沈漢師等人氣新星輾壓下去,甚至連很多天王巨星,一時間也為之黯然失色。

在爆炸性的人氣帶動下,我的第二張唱片很快已經賣斷市,第二首主打派台歌啟示錄,首周上榜便成為了四台冠軍歌。

啟示錄的歌名甚具宗教意義,有很多人把這歌曲與這次事件聯繫起來,懷疑歌詞裡有沒有什麼朕兆,他們細細去研究歌詞,驚覺字裡行間早已記錄下這次事件。

「亂世學到甚麼 若這夜有人失散
訊號中斷了 他親友怎樣過
後悔換到甚麼 願我們再像最初
今晚很難過 想知你怎樣過…」

這首歌本來是植爺填詞、凌風作曲,面世時間在2002年,可能植爺受到911的影響,所以寫詞抒發自己的情懷。

除了啟示錄這一曲外,我過去的歌曲都比大眾追捧,我的宣言、宏願、夠鐘、回到過去、無賴等,都成了卡啦OK的熱門K歌,有電影公司更拿來作為電影的主題曲及插曲,我的歌曲不斷在各個媒體裡熱播,我相信年尾的頒獎禮應該會有一兩個金曲獎吧!
回到過去 都jam埋
睇完真係令我哩個中坑想返當年K歌橫行再配返個廣告嘅mk年代,好懷念
最紅係你啦
上𠴱隻碟

布甸台灣都聽過
在電視台裡,再次錄影「真的假不了,假的真不了」的玄學節目時,那三位玄學師父,對我的態度已經有很明顯的轉變,可能是我之前在記招為他們說了好話,保存了他們的顏面,沒有趁機去攻擊他們之故。

主持人的話題自然離不開美國的恐襲事件,他道:「成皇志,最近你就成為咗風雲人物啦!你幾星期前已經喺節目入面講中咗有兩架飛機撞向雙子塔。係呢?不如講下你對嚟緊嘅美國局勢有咩睇法呢?已經有組織為今次恐襲承認咗責任,你覺得未來局勢係會點發展呢?你嘅師父…睡仙陳搏點講呢?」

我瞧向三位師父,道:「我對玄學嘅研究連皮毛都算唔上,唔敢喺三位師父面前班門弄斧;而且我只係依個節目嘅客席嘉賓,唔可以喧賓奪主嘅,依個問題都係請教返三位師父啦!」

主持人道:「蘇師父,你點睇啊!」

蘇師父見所有人的焦點都落在自己身上,平常口若懸河的他,一時間亦變得惜字如金,結結巴巴道:「依層…依層…以年資論,我比起其他兩位師父都係晚輩,正所謂長幼有序,都係由兩位師父講先啦!」

主持人道:「咁就由李師父開始先啦!」

李師父突然猛咳,道:「我…濁親…」

主持人道:「咁…不如由麥師父先呢?麥師父妳嘅逆練九陰羅庚批命大法,喺玄學界赫赫有名。」

麥師父強顏歡笑道:「好…當然好啦!但係…今日我無帶羅庚,只係帶咗枝倚天筆上嚟,我就用辟邪筆法,寫出嚟緊嘅運程,但係我要啲時間預備,為咗唔好阻住寶貴嘅airtime,都係蘇師父先啦!佢集百家所長、自創嘅黯然銷魂睇掌大法別具一格,就由蘇師父先啦!」

蘇師父指向李師父,道:「李師父條氣好似順返喇!李師父師出名門,青海凌波車秘傳龍象波若紫微斗數十三重天獨步玄學界,我諗大家都好有興趣。都係李師父講先啦!」
三位師父你推我讓,主持人不耐煩道:「既然三位師父都咁客氣,不如就成皇志你講先啦!」

李師父道:「好啊,過門都係客,應該嘅。」

我道:「我師父報夢同我講,美國佬一定會出兵報仇,但都係啲地緣戰爭,美國依啲強國會取得勝利,唔會做成世界大戰,大家唔駛太過恐慌。」

主持道:「成皇志就講出自己嘅睇法,唔知三位師父點睇呢?」

蘇師父立時道:「經我用玄鐵板神算嘅科學計算法,得出嘅結論都同成皇志嘅睇法好相似,美國佬依啲世界警察、正義之師會出兵打杖,不過唔會引發世界大戰。」

麥師父接著道:「我嘅辟邪筆法都得出結果,真係好橋,得出嚟嘅結論都同成皇志好相似,正所謂得道多助,美國佬為自己國民討回公道,出師有名,贏硬。」

主持人見李師父閉上雙眼,問道:「李師父,你面色咁差嘅?唔舒服啊?」

李師父睜開眼睛道:「我頭先動用到龍象波若紫微斗數十三重天,我嘅睇法同大家一致,地緣戰爭就一定,但唔會全面戰爭,而且香港仲行緊地運。」

主持人訝異道:「好難得見三位師父嘅意見一致。係呢?成皇志聲稱佢嘅師父係睡仙陳搏,唔知三位師父點睇呢?究竟依位睡仙係何方神聖呢?」
麥師父道:「成皇志喺夢中相遇嘅睡仙陳搏,就係喺古時五代十國至北宋時期嘅修道人,佢就好鍾意瞓覺,有時一瞓就幾個月,據聞佢就有預知能力,當時佢見過年幼嘅趙匡胤同趙匡義,講咗句『莫道當今無天子,都將天子上擔挑』,之後趙匡胤兩兄弟真係做咗宋朝嘅皇帝。」

麥師父不愧為堪虞學的學院派,對這些典故很熟稔。

主持人道:「預知能力?咁…難怪成皇志嘅預言咁準確啦!」

李師父點頭道:「我相信成皇志嘅說話,仙緣依啲野唔係成日發生,我自己就係活生生嘅例子,當年我就係有緣遇到法力高強嘅凌波車,先選擇堪虞依條路,既然我地都係有仙緣,就好應該用我地嘅能力幫人,當然有好多無知嘅人批評我地裝神弄鬼,但係我地應該擇善固執,勇敢說出真相。」

蘇師父道:「其實好多人墨守成規,佢地唔明白玄門術數嘅野,就當玄學都係呃人,我承認業界存在好多學勢未精嘅人,心懷不軌去騙財騙色,但唔可以因為咁就當玄學大多嘅人都係騙子,始終現實有好多科學未能解釋嘅靈異事件發生緊,我地應該去用一個開放嘅態度去對待玄學,就以成皇志一事為例,睡仙嘅預言正好命中今次美國恐襲嘅事件,科學又可唔可以解釋呢?」

這三位師父很落力去為我佐證,但同時他們亦用我預言911一事來叨光,不過我並不介意,這是一個互贏的局面,商業社會就是這樣運作。
有文
做預言家反攻大陸
尼班所謂師博
剝晒班神掍排牙
睇到笑
同港共班 hihi 一樣,無恥則無敵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞