(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike
依樣野真係未有消息

有實第一時間通知各位
RIP
港共總要與大陸貪官勾結搞大白象工程,今次就輪到海洋公園的100億投資
九月初,我害怕因為工作繁忙,忘記沽空美期,所以我早了一步作出沽空,數日後,股票經紀致電給我,說我已經虧損了五萬,要不要止蝕?

我道:「九月十一日,你再打俾我啦!」

我忙著阿鼻道的拍攝和唱片的宣傳,分散了我的注意力,九月十一日的來臨日近,我也還未有所覺。

到了九月十一日的中午,我收到了不少電話,陳依官問道:「喂,成皇志,之前你講過話九月十一日朝早有兩架飛機撞向雙子塔,但係依家咩事都無,正常依啲咁大單新聞,媒體會即刻報導,你話會唔會係美國嗰邊唔畀消息流出嚟吖啦?」

我道:「美國啲消息咁流通,依啲咁轟動嘅消息咩人都撳唔住啦!係呢!美國同香港嘅時差係幾多?」

「香港快十幾個鐘到。」

「咁即係嗰邊仲係九月十號啦!」

「成皇志,我依家嘅心情好忐忑,我好希望你嘅說話係錯。」

「無人想發生咁重大嘅事故,我都係有嗰句講嗰句啫!」

陳依官掛線後,我又收到了多個電話,為免心煩我把電話關上。

這天阿鼻道的拍攝工作出奇的順利,可以早點回家休息,回到家中,我看到牆上的時鐘是晚上十時,心想:「難道歷史真的已經改變嗎?美國那邊應該還是早上吧?」

來到了另一個時空,讓我得知歷史並不是一定會重覆既定軌跡,8座事件就是一個很好的例子。

洗澡後,我從澡室出來,阿興目瞪口呆地瞧著我,他發顫的手指向電視。

我立時瞧向電視,大台插播了一則緊急的新聞報導,只見紐約的地標——世貿雙子塔的高層位置火光熊熊、濃煙捲天。

「美國時間大概上午8:46分,一班屬於美帝航空飛往洛杉磯嘅航班撞向紐約世貿中心北座樓,之後無耐另一架飛機撞向世貿中心南座,我地有進一步消息,再向各位報導…」
OH RIP
重有冇😂
無了

一次過揭曉
911真係歷史重現
啊寶......
FBI CIA全球通緝成皇志
人類總要重複同樣的錯誤
大預言家
唔好上機呀!
加速加速
成皇志wanted

好想睇多篇
唔使取代陳振聰,直接將故事複製去賭王一家!
不過文光義會係關鍵障礙
正式進入大戰fbi既故事
昨晚以為睇完,估唔到今朝瞓醒有多一篇
冇聽到嗰個電話係咪幫佢止蝕左
柯麗華喺故事裡面已經幾多歲?
我估大概都10,11歲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞