(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike

前期都有用同我反映過依個問題

我想好似日劇𠴱種慢慢build up個世界同其他人物嘅描寫
塑造一個多元化嘅世界觀

雖然小說故事大多係一個線性咁去

但我覺得網絡小說唔限字數
所以寫下以前一啲細節野
打個比喻我依篇小說係一個開放式世界嘅沙盒遊戲
但實體書就去除依啲枝節
將個故事明快啲

好似圖書證
以前嘅新聞等等
學姐篇就想深化佢嘅角色
依種角色就其他小說好少有
我又打算將佢同一啲角色拉成關係
可能功力未夠

前期嘅講反而好多人鍾意學姐同妹釘依個角色

到咗歌唱比賽前後
呂靜宜先彈上

甚至有段時日日成為第一女角
開頭個問題我諗係因為岩岩開始所以劇情平淡d加有大量資訊性既野加入
(學校老師學生既結構, 家庭背景, 乜乜幫派etc...)

令人有d吃不消 特別係學校
老師同有身份既同學太多 初頭未知邊個多戲份 都記得有d辛苦

我基本淨係記得管&宋蓮&宛琳珊&大鳩志同班
呂靜宜同妹釘唔同班 但英文班個d又調班上
加埋男仔一大班 都睇左一排先明確分得清成個結構

但捱過左真係連林狗 黎早洩個d人都有明確印象 入到腦
係其他post追緊另一個故 樓主全部女都用英文名唔係c字頭就v字頭 同埋刻畫唔夠換得太快真係20個入面得2,3仲有明確印象 冇乜代入

學姐篇我覺得怪既地方應該係因為突然劇情去得太快同埋太多巧合去build up 令到呢篇唔夠深刻

我都係因為歌唱比賽去到年宵比成個呂家征服左
特別春巴寫預演個陣拖手唱會過去會真係好有畫面
同埋大鳩唱明年今日都好正 好有個種爭翻啖氣既感覺
反而兩個都麻麻 可能因為妹釘一開始就有意無意咁嫌成皇志又臭又性加上天台一幕鎖定佢係難纏神經則妹

但佢腦塞盲跟湯仲謀個陣又冇特別唔鍾意左佢既感情 平時呢d情節應該會令人討厭左果個累事既人 但我自己睇個陣又冇

學姐可能係因為我今年9,10月先開始睇 唔多唔少比場運動影響左我 雖然學姐算係高質新移民
初頭係

因為個故事預咗長篇
𠴱彈好有熱誠
寫得好詳細
個個角色都諗住有戲份
後來你都見到有啲角色我都無乜點寫
集中返係其他角色身上

其實多角色係諗住往後可能有啲劇情會用到
你應該睇到有啲角色前期只係提過下個名
後期真係有戲份

我就係想有個真實感喺到
唔係突然無端端有個角色出現

至於你講到角色嘅問題
你講一點講得好好
有啲故事有幾十個角色
但係讀者只可能記得兩三個

我就儘量塑造一啲角色唔同嘅性格

好似一啲次要嘅角色都可以令讀者留下印象

好似一啲只係曾經出現嘅拳佬、牙佬、牛辸明依啲角色

我都儘量畀一啲個性佢地
你遲追

當時好熱鬧

好多爸絲打改咗角色名

吳林六美、男主、游大輝同房侍農

你追返之前啲post 就知道有幾熱鬧

咁楊鳳瑤好快都覺醒咗

學姐𠴱到

我寫嘅係以97前嘅新移民

以前𠴱啲真係肯投入香港

我細過識𠴱啲女仔新移民真係幾高質
好勤力、好顧家

又白淨又大波
柳艷個角色係真有其人?
都有架

有啲咁嘅經歷...教畜...
真人好似唔係強迫係自願
hi 你好,叫我?
春巴今日有冇文
提希哥唔好整電腦
唔益全港市民
911 01年 陳冠希08年 點咁快講到
有打

狀態不濟
加油
永遠支持呂靜宜
慢慢唔急
慢慢
加油
周樹坤說要和母親慶生不過是準時下班的藉口,他到了荃灣的架步耍樂,自從元朗事件後,花生幫樹倒猢猻散,連帶花生幫在荃灣的色情架步也逐漸被其他幫會取替,原先他與花生幫關係密切,到那些娛樂場所吃喝嫖玩是不用花費分毫。

周樹坤嫖妓不想付錢,於是他在街上找那些沒有幫會控制的一樓一,他打算在完事後,出示委任證嚇唬那些妓女,讓自己能夠飽食遠颺。

周樹坤看中了目標,跟隨妓女上房,他先走進澡室洗澡,片晌浴室的門從外敞開,他還以為那名妓女要和他來個鴛鴦戲水,豈料敞開門的居然是凌素飛,周樹坤完全不是凌素飛的對手,一個照面便被凌素飛摁在牆上,喝道:「之前我約咗你見面,點解唔出現?」

周樹坤沒有料到凌素飛過了九個月才找他算帳,他立時投降道:「大佬,你搵我咩事?有事慢慢講。」

周樹坤不過是一名只懂仗著警察身份去欺負弱小婦孺的散仔,面對凌素飛這種大惡棍,完全是沒有辦法。

凌素飛鬆開了手道:「我問你嘅野,你就老老實實咁樣答我。」

周樹坤道:「大佬,你畀我著返條褲先啦!」

凌素飛嘲諷道:「駛唔駛等你扑埋野先啊?」

周樹坤高舉雙手,擺出一副投降狀道:「OK!大哥,你有啲咩野想知?」

這個情景實在可笑,身為警員的周樹坤,反而被釋囚凌素飛盤問。

兩人在浴室內一問一答,凌素飛問清楚要知道的事情後,道:「今日嘅野你唔好同人講,如果唔係我唔需要明刀明槍對付你,只需要搵人去告發你之前做過嘅衰野,你會連警察都做唔成。」

周樹坤自己知自己事,他沒有多大理想,只想仗著這份工作去混日子,不想與凌素飛這種亡命之徒結怨。

周樹坤點了點頭,凌素飛笑了笑,道:「嗯,警民合作,咁先係架嘛!不過上次你放我飛機,點都要付出代價。」

周樹坤還未生出反應,凌素飛便向周樹坤撃出一記重拳,這一拳直把周樹坤打得昏倒在地。

凌素飛走出浴室,向著驚慌的妓女道:「入面嗰個係差佬嚟架!佢嚟掃黃架!妳快啲走啦!」

凌素飛這種殺人不眨眼的大賊,反而不屑隨意去欺壓一些與自己無仇無怨的弱勢階層,但和他結下血仇的房侍農,他立誓要讓對方嘗到失去身邊人的切膚之痛。

從周樹坤口中得知,對方沒有供出案發當日自己曾相約他見面的事,所以推斷自己沒有被警方鎖定為殺人疑兇,而且他還得知房侍農有位一同當差的女朋友,都是在同一所警局上班。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞