(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike
春巴加油
紅館內外警方已經佈下重兵,同時亦安排便衣探員待會混入觀眾群中,工作人員作最後的檢測,一切狀況暫時正常。

其實對於那個什麼凌素飛襲擊演唱會一事,我並不太擔心,一來我未曾聽過香港有人襲擊演唱會;二來這裡有那麼多保安和警察,那個凌素飛就算要來鬧事,只是送羊入虎口而已。

人面甚廣的菁姐邀請了圈中的紅星來支持我的處男演唱會,尚興國又代我向相熟的自強會會員派發贈卷。

自強會的會員製作了一系列應援道具來支持我,還將多餘的應援道具給予工作人員轉發給現場觀眾。

距離演唱會開幕還有一些時間,我可以稍作休息,我在後台與尚興國閒聊,我道:「自強會啲手足真係唔話得,整咗咁多banner同吹氣棒,仲畫埋我個卡通公仔上去添,睇真啲又幾英偉喎!」

尚興國道:「啲公仔係王采堤畫架!佢同自強會嘅手足趕咗半個月工,上次你有事無去見佢,依家你有時間,係咪應該去見下人?」

上次因為呂伯母致電給我,說柯麗華到了她的CAFE哭著要見我,於是我只好臨時爽約。

尚興國為人率直,有那句話就說那句話,我與他出生入死,他為王采堤來抱不平,我怎也要給他一個面子。

我道:「好啊!仲有時間,身為學長嘅我去勉勵一下學妹都好應該。」

十多名自強會的會員與其他嘉賓一早已經從特別通道進場,飯桶武與矮仔文見我走近,立時拍打著吹氣棒,道:「會長。」

其他會員亦有樣學樣,我道:「好多謝大家嘅支持,辛苦大家去做啲吹氣棒同banner。」

矮仔文上下打量了我一眼,讚道:「會長,今日你真係好FIT喎!」

歌星開演唱會通常會調控飲食,我亦一樣,白灼去皮雞胸肉、烚蛋去蛋黃、灼菜走油鹽糖,然後再做運動,辛苦禁食兩個月,我身上的肌肉結實了不少。

飯桶武道:「會長,你入行一年就開演唱會,同期新人有邊個好似你咁威啊!唔係應該係前無古人,你唔單止上C1,仲上埋A1,真係吳林紫娣之光啊!」

萬季常道:「會長係男人中嘅XO就眾所周知,但係你地都唔好當眾講出嚟,陣間啲記者聽到又亂寫,會令會長好麻煩架!」

我對飯桶武等人的誇讚已經見怪不怪了,只是淡然一笑,我的目光在自強會的成員堆搜索,然後停在一位陌生的女生身上。

我第一眼看女生,通常是先看眼,這女生明亮靈動的眼睛,鼻子挺拔秀氣,臉帶稚氣,束著馬尾辮子,身形有點單薄,給人清純雅麗的感覺,是那種很典型的乖學生模樣,再看真一點,真的與布正麗有幾分相似。

女孩給我瞧得有點不自在,兩頰各升起了一朵紅暈,我道:「妳就係自強會現任秘書長王采堤同學喇?」

女孩點了點頭,羞赧道:「係啊!會長。」

我伸出手,道:「妳畫我嘅卡通圖象畫得好靚啊!我好鍾意,多謝妳。」

王采堤的手伸出一半便停下,我一把握著她的手,道:「聽人講妳係保羅廿世嘅轉校生,呂靜宜之前同妳一樣都係喺保羅廿世到讀,不過妳應該未見過佢,佢中二就轉咗過嚟吳林紫娣,保羅廿世專出才女,佢就擅長音樂,妳就擅長畫晝。」

王采堤一臉害羞道:「其實我只係鍾意畫晝,唔係咩才女,呂靜宜學姐先算得上才女,佢可以入去英國皇家音樂協會到進修。」

我訝異道:「妳無見過佢,都咁清楚佢啲事。」

王采堤道:「其實唔止係呂靜宜學姐,我對你地自強會其他人嘅事都知道得好清楚。」

我道:「我記得妳未入嚟吳林紫娣,已經開始畫關於自強會嘅漫畫。」

王采堤點頭道:「同學講到8座班人好恐怖,有次經過見到成班飛仔圍埋食煙講粗口,真係嚇死我,但係你地居然有勇氣同嗰班人對抗,我真係好佩服你地。」

我心想王采堤就像萬黛那樣很崇拜吳林六美,這亦難怪,如果抽離一下,從外人的角度來看,我們做了很多學生想做又不夠膽做的事情,又難怪他們會視我們為偶像,想加入自強會。

我道:「我諗呂靜宜見到妳,佢會好開心,難得有個舊校嘅師妹加入自強會。」

王采堤道:「我都想同呂靜宜學姐見面,佢今日會唔會嚟啊?」

我故作神秘地笑了笑,道:「靜間妳會見到佢架喇!」
有請表演嘉賓
呢條囡畀人略錯相gg
大鳩又同呂靜宜合唱啦
哩條女有冇幻想圖?
點解
應該又玩英雄救美, 跟手食埋!
大鳩志後宮又多個啦喂
SORRY,打唔切

各位可以睇下依個短故頂下癮先:https://www.shikoto.com/articles/200801.html
要搵
想要madam water幻想圖
因為成日唔小心聯想到周不時見傳媒個條狗乸
追春泥嘅故,睇完唔買書仲要畀負評....
春泥兄, 義豬報恩 <--- 追稿, 加甜!
這時,菁姐揚手道:「阿志,Laurinda嚟咗啊!你過一過嚟吖!」

我道:「我要去見一見朋友先,多謝妳今日嚟支持我。」

我與王采堤揮手別過,與向菁姐走去。
王采堤訝異道:「嗰個係咪賭王嘅細女啊?」

飯桶武吹奏道:「係啊!睇妳嗰樣好似好出奇咁?會長依啲人中龍鳳,神仙都要收佢做徒弟,賭王要巴結佢有幾奇啊!」

矮仔文道:「之前睇報紙,話賭王其中一個仔唔聽會長嘅警告,死係嗰次空難,話唔定賭王希望有神仙照住指點迷津,想會長做佢女婿呢!」

飯桶武道:「但係我想會長同布甸姐一齊,嗰次會長為咗救布甸姐,赤腳踩玻璃去救佢,我就唔信布甸姐唔感動。」

王采堤與她的姐姐從小就被別人稱讚甜美漂亮,來到吳林紫娣後,她更成為了校花,同學們都稱她為「小布甸」,可是她對比過自己和布正麗的照片,還是覺得布正麗要比自己漂亮。她又想如果自己換作布甸,當她有危難時,成皇志這樣奮不顧身去拯救自己,她一定會心動,想著想著又感到有些羞澀。

矮仔文道:「我都投布甸姐一票,但係呂靜宜返咗嚟,呂靜宜之前同會長一齊過,又志趣相投,仲有佢一家人又同會長關係咁好,真係魚與熊掌啊!」

飯桶武道:「其實以會長依啲人中龍鳳,統統要晒,咪唔駛順得哥情失嫂意囉!布甸姐、呂靜宜、賭王個女,再唔係要埋楊鳳瑤都得。」

王采堤皺了皺眉,心想如果是自己的話,又可不可以接受和其他人分享自己的意中人呢?

王采堤瞧向與成皇志在說說笑笑的柯麗華,現在投身藝能界,貴為人氣明星的成皇志,身邊的女伴不停打轉,他只不過當我是自強會的其中一位會員,為何自己不早兩、三年轉到吳林紫娣,那時對方不過是一名普通學生,說不定自己像布正麗等人那樣,可以與成皇志一起經歷他們的事情。

「等等,為什麼我會有這樣的想法?明明我與會長剛剛才首次見面。」

保羅廿世是一所女校,王采堤平常缺少和男生相處的機會,未曾談過戀愛的她,到了這個少女情懷總是詩的年歲,憧憬未來的戀情,但她又沒有意中人,恰巧又看到成皇志因為8座事件上了雜誌封面,初時她覺得成皇志的樣貌並不吸引,可是後來成皇志創立自強會,在學生們口耳相傳他的事跡,她又不禁被成皇志的為人所吸引。

之後校園報創刊,接受各校學生投稿,她開始繪畫關於成皇志與吳林六美的漫畫,富有想像力的王采堤有時不禁把自己代入為吳林六美的其中一人,與成皇志一起經歷歡笑與淚水,可能就是這樣她不禁對成皇志生出情愫。
兩邊都寫下
支持你!好野!
這時觀眾魚貫進場,場內的空位陸續減少。

矮仔文四處打量,道:「之前我見會長個樣好似有啲緊張咁,其實佢唔駛咁擔心,以佢今時今日嘅人氣,演唱會實爆啦!我地自強會有幾千人,一人買一張飛都夠塞半個紅館啦!」

萬季常道:「我諗會長唔係擔心演場會多唔多觀眾,而係擔心另一樣野,你頭先見唔見到房侍農同啲差人?之前會長當住記者面前講出銀行劫案兇手就係秦漢滔,雖然秦漢滔拉咗柴,但係仲有同黨外逃,會長當初咁樣做,話唔定激嬲佢啲同黨報復,所以房侍農派重兵嚟保護佢。」

飯桶武道:「會長就係咁重情義,會長同呂靜宜一家人好好感情,個賊打傷呂靜宜爸爸,會長唔顧自己安全都要講出兇手個名。」

在旁的王采堤聞言,四處張望道:「你地話兇手會唔會已經混入咗會場吖嗱?」

矮仔文嚇唬道:「話唔埋個兇手就喺妳附近。」

王采堤皺眉道:「依個笑話唔好笑。」

飯桶武拍了自己胸口一下,道:「放心啦!我地自強會五虎將會保護妳,個兇手埋唔到妳身架。」

王采堤暗覺好笑,什麼自強會五虎將?飯桶武三人平常除了吹奏外,便沒有什麼大功績。不過矮仔文的說話讓她有些著緊,兇手是否已經混進了會場?如果自己發現兇手,然後協助成皇志拿下兇手,那麼他對我的印象應該會深刻了一點吧?
硬係型住王采堤會出事
會比人食果種
懶醒想表現實出事
然後成皇志太依賴未來知識反而中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞