(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike
「為何法官會因為對方的身份是警察,便無條件去相信對方的說話?」
意料之內
希望秦sir係長期人物好似房sir咁
春巴今日有文嗎輕輕一推
今天阿鼻道舉行首影禮,這套經典的港產片比原來的歷史早了一年上映,這套電影在八月籌募資金、九月正式開拍,上星期才完成後期製作,劉、麥兩位導演便急不及待把電影舉行首影,由於聖誕是電影的黃金檔期,為了讓各大院線願意擠出時段給予阿鼻道,這次廣邀各大院線老闆高層、業界的電影人、當紅的演藝人觀賞這次首影。

我問道:「劉導演,點解要咁倉猝將電影推出,唔係應該要配合其他宣傳攻勢咩?」

劉導演搖頭道:「我好滿意依套電影,拍好就希望快啲畀觀眾睇到。」

想不到劉導演的理由是純粹個人喜好。

劉導演又道:「幾年前我執導套浩南傳,老闆當係豬頸骨搭落其他電影,先有發行商肯上,但最後嗰套電影風靡兩岸三地,我相信今次依套戲都一樣。」

雖然這電影比原來的時間提早了一年上映,但我覺得這套優秀的電影無論在何時上映都會取得成功。

這晚的首映星光熠熠,少偉、畫哥、生抽等影帝級的人馬都匯聚於此,可是仍然有不少記者對我追訪,他們的問題都離不開秦漢滔的。

一名記者問道:「成皇志,尋日警方發現秦漢滔連人帶車衝落山,然後起火焚燬喎!你對依件事有咩睇法?」

另一名記者搶著道:「仲有警方已經拉咗秦漢滔嘅同黨,證實佢為秦漢滔捏造不在場證據,秦漢滔係依幾樁案嘅疑犯可能性相當高。」

我道:「警方仲喺調查階段,我唔係好方便再為依件事講啲咩嘅說話,今日大家都係將個焦點放翻落今晚嘅首影禮入面啦!」

記者們依然不罷休,其中一人道:「有傳你嗰日講出疑兇嘅名字,係同你關係友好嘅警員房侍農向你透露嗰喎!目的就係宣傳你幾日後嘅演唱會。」

我笑道:「你地想像力太豐富喇!居然可以將依啲毫無關係嘅野聯想埋一齊,我係同房侍農警員認識,但佢係一名專業嘅警員,點會向我透露依啲咁機密嘅案情呢?」

當日我在記者面前當眾道出秦漢滔的名字,加上這兩天警方證實秦漢滔偽做不在場證據後,大多報章雜誌已經咬定秦漢滔就是這一連串殺人案的真兇,他們把秦漢滔塑造成殺人不眨眼的魔警去報導新聞,雖然有部分法律人士和議員都提出無罪假定的說法,警方仍然對案情作出調查,而且法庭仍然沒有作出判決,公眾不應妄下判斷。

我並不認同這些法律人士的觀點,我從十多年後回來,歷史已經對這件事作出了裁決,秦漢滔就是這一連串殺人案的兇手,雖然現在多添了一樁汽車炸彈案,而秦漢滔的下場亦與原來的歷史有些出入,但我認為並不會影響兇手的身份。

畫哥見我被眾多記者包圍,他走過來為我作出解圍,道:「阿志,你仲喺到,影大合照喇!你咪要咁多人等你一個啊?」

畫哥臉現微笑,客氣地與眾記者打招呼,並把我從記者堆中拉了出來。

我道:「唔好意思啊!畫哥,明明今日喺阿鼻道嘅首影,但係啲記者只喺著眼其他事上面。」

「娛樂圈係咁架喇!遲下你就習慣。係喎!仲有兩日你就喺紅館開演唱會,準備成點啊?」

「OK啊!畫哥,你有咩心得畀我啊?」

畫哥拍了拍我的肩膀,道:「盡情去享受屬於你嘅舞台!」
徐步高
阿志係咪做咗原本 fisherman 個角色?
水桂麗主動申請調進調查唐聖仁鎗殺案的小組,她與房侍農朝夕相對,讓冷卻的感情昇溫,近來還過著同居的生活,順帶一提兩人同樣搬進了麗城花園,與成皇志成了同一屋苑的街坊鄰里,不過分別是成皇志是買,兩人是租。

兩人在家中日常的話題經常談及案情,這天兩人在家中吃早餐,邊吃邊聊。

水桂麗道:「之前講過唐聖仁被殺案、身痕銀行劫殺案、徐匡道汽車炸彈案係用唐聖仁嘅佩鎗作案,表示兇徒係同一人;而殺韓軍、史子義、周樹坤嘅佩鎗喺屬於阮顯甫嘅失鎗,我地之前覺得五單案件係有關連,係建基於秦漢滔嘅性格,猜測佢扮演『正義使者』去懲罰一啲壞人。」

房侍農道:「我地係證明到佢分別係唐聖仁被殺案、身痕銀行劫殺案當日嘅不在場證據係偽做,但係徐匡道汽車炸彈案,我做咗佢嘅時間證人,兇手並唔係佢,如果我地相信佢同依五單案有關,咁佢就會仲有其他同黨。」

水桂麗道:「其實仔細諗一諗,我又覺得有啲唔妥當,如果秦漢滔攞咗唐聖仁嘅手鎗,點解佢又冒險去偷阮顯甫嘅手鎗?」

房侍農之前亦有想過這一點,只是現在他們除了知道秦漢滔捏造不在場證據,及在何兆軒對話中印證了秦漢滔的動機外,並沒有其他線索。

房侍農道:「睇嚟只有搵到邊個係炸死徐匡道嘅兇手,我地先可以有突破性嘅進展。」

水桂麗道:「徐匡道被殺當晚,停車場CCTV影到有個帶住太陽帽同口罩嘅男人喺停車場入面逗留過一段時間,科技組嘅同事做過錄像比對,發現停車場嘅可疑男子嘅身型同身痕銀行疑犯嘅身型吻合。」

房侍農道:「我同妳都唔相信秦漢滔就咁死咗,但只有捉到佢嘅同黨先可以知道成件事嘅真相。」

水桂麗道:「但係…睇返何兆軒件事,你覺唔覺得佢好慘?佢爸爸被殺,媽媽因為咁自殺,而法庭亦無還佢一個公道,所以當有人幫佢報咗仇,佢就去為兇手掩飾。」

房侍農道:「但係如果社會人人都唔相信法律,主張私了嘅話,依個社會就唔能夠運作落去。何兆軒件事,其實只要我地各司其職,執法者公正執法,法庭公平審訊,佢嘅慘劇就可以避免。」

水桂麗眼神流露出欣賞的目光,她與房侍農認識多年,初時對他不太好,可是這兩年房侍農有著很明顯的變化,她道:「估唔到你可以講出依啲說話。」

房侍農訝道:「依啲說話係妳之前講架!我都係執妳口水尾咋!」

「係咩?我有咁講過咩?」

這時,水桂麗感到胃內一陣翻騰,走進了洗手間嘔吐。

房侍農察覺到最近水桂麗不時會嘔吐,加上記性亦不太好,不禁有些憂心,問道:「妳最近係咪因為工作太辛苦,我見妳成日嘔,等陣先,妳唔會…有咗啊?」

水桂麗聞言臉色一紅,道:「吓!唔會啩!」

水桂麗心想:「自從同居後,她們行房的次數變得頻繁,並不是每次也有做安全措施。糟了,自己十年前好歹也是一名警花,現在的年齡雖然有點大,可是如果真的未婚產子當了高齡產婦,不知同事們會在她背後說什麼閒話呢?」

雖然水桂麗年齡有點大,可是她的臉皮與年齡成反比,她害羞道:「唔同你講喇!我去攞車先,喺停車場等你。」

房侍農瞧著水桂麗的背影,心想:「如果對方真的有了自己的孩子要怎麼算呢?雖然他已經認定對方為結婚對象,可是突然有了孩子,打亂了本來的計劃。不過還是待她看了醫生,確認了是什麼一回事再說。」

房侍農匆匆吃完早餐後,便離開了家,走向停車場與水桂麗匯合。

當房侍農走到停車場時,倏地傳來一聲震耳欲聾的巨響,他心生不妙,立時走上
停車場二樓,只見水桂麗那架白色的toyota正遭被烈焰吞噬。
Madam 唔好死啊
Madam水rip
No pls
有冇搞錯,唔係咁大整蠱呀
madam water no ! ! !
可能佢唔係車入面呢
唔撚好啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞