(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike
不過老實講 元朗嗰到最多叫唔啱口味 呢到感覺有d格硬黎 硬係怪怪地咁
成皇志言之鑿鑿,在記者們面前指控秦漢滔就是銀行劫匪,房侍農再次請秦漢滔回去接受調查。

房侍農向秦漢滔供取口供:

「今日早上11:00點至下午1點嘅時分,你去咗邊?」

「我11:50分已經返到警署,直至12:30收到通知麗城花園嘅身痕銀行有持械劫案,之後我就出車載啲同事去到案發現場。」

「有人可以證明?」

「有。」

「依方面我啲同事會去查,咁11:00到11:50依段時間你喺邊?」

「喺太子加洲紅唱K。」

「唱K?又係自己一個?」

「係。」

「你好鍾意一個人唱K?」

「係。」

「好,我會搵人去查,你當時唱緊咩歌?」

一直表現沉穩的秦漢滔,突然有些激動,瞪著房侍農道:「誓要去入刀山。」

房侍農亦感覺到秦漢滔的情緒變化,他將口供簿蓋起,哼道:「誓要去 入刀山 浩氣壯 過千關~」

秦漢滔亦哼道:「豪情無限 男兒傲氣 地獄也獨來獨往返~」

房侍農問道:「你好鍾意依首歌?」

「只要係大好男兒都鍾意依首歌。」
睇故就咪撚博故啦,意見可以提出,但就咪撚咬住唔放啦好唔好呀
我都貼埋圖同事例
用客觀嘅事嚟反駁

我盡咗責任去解說
仲有人死撐
咁都無計

初時有啲嬲,依家覺得好笑

有人鍾意、有人唔鍾意
我都無謂再糾纏依方面
隨別人喜歡
春巴,加油

我完全明白現實世界中嘅不公義,我地普通市民根本有怨無路訴,所以只能透過自己支筆去尋找屬於香港人嘅正義,我估你再唔發洩出黎,真係會有心理病,所以想點寫就點寫啦。

我地永遠無可能迎合到全世界,所以做人都係做返自己係最好!
春巴忠於自己就得
不過第一章講陳博個度我真係以為暴走
反而第二季我只係覺得進度好快,其他都冇問題,因為我一直覺得就算返咗以前都唔代表唔會做錯抉擇,所以更加唔會駁故,上面巴打講得啱,可以比意見,不過我覺得大家可以尊重下作者,當然大家都可以講,討論區就係比人討論架啦,不過哩個故都一段日子,都係個班巴打,係咪嘗試用詞可以放輕少少 ,有時一個囉字都好易比人錯覺,始終唔係面對面交談 (我善意嘅講法)

最後
我仲估大鳩志會走火入魔添
一直表現沉穩的秦漢滔,突然有些激動,瞪著房侍農道:「誓要去入刀山。」

房侍農亦感覺到秦漢滔的情緒變化,他將口供簿蓋起,哼道:「誓要去 入刀山 浩氣壯 過千關~」

忽然來段唱歌,笑左一笑。
阿志突然爆句凶手係邊個,會否玩大左?
有點擔心房SIR 會否去領便當……
春巴!繼續努力!
有d暴走feel
經過左元朗篇 大家應該清楚樓主性格吧,睇故唔好駁胡又岩 無必要執著
睇故當然可以駁故啦

理性討論
理性批評
由高登開始到依家一直相安無事

但只係得情緒嘅罵
咁好難叫人忍
大家平等相交
無分高低
將心比己
人地口出惡言
你可以唔反駁?

而且我都好客氣
用事例同圖表反駁
依啲係客觀證據

其實我有時好唔明咩叫一人少句
有啲人好怕嘈
但往往仲小氣過女人擺係心入面

男人嘅就有咩講咩
唔擺係個心入面
睇故 何必咁高要求 寫故無必要對所有事物咁清楚 例如買樓 唔係人人都鐘意最平先買 有人唔想搶貨 sars唔想出街都得掛?唔可以用自己心態下下代人其他人

有人鐘意排口罩
有人鐘意30蚊買一個輕鬆拎走
好耐冇見過大家咁熱烈討論

一陣搞到棄故大家無撚謂
好多故都俾呢啲撚樣搞到一拍兩散
咁樣棄故
對唔住自己同鍾意依個故事嘅人

我唔係啲咁小器嘅人
依啲事無咁大影響
我份人講完就算
為依啲事擺喺心入面好無謂
繼續支持春巴
錫晒春巴
今日聽到新聞有講水佳麗法官
房侍農曾經對秦漢滔的背景做過一番調查,秦漢滔在93年投入警隊工作,畢業時獲得銀雞獎,射擊技術相當優秀,左右手均可以靈活射擊,在多項射擊訓練都獲得滿分。

曾與秦漢滔共事的其中一名上司對秦漢滔有很高的評價:處事冷靜、具獨立處理案件的優秀能力、積極進取、具正義感和同情心,可是為何秦漢滔這麼優秀,入職警隊那麼多年仍然只是一名警車車長?房侍農其後又調查所得,秦漢滔曾經參與多次升級試都失敗,評核官給予的原因是性格自我、不接納他人意見、累積嘉許次數不足。房侍農對這些原因嗤之以鼻,他心知警隊的山頭文化嚴重,秦漢滔並非能力不足,只是不懂去奉承上司。

房侍農經一番調查後,對秦漢滔是否就是殺死唐聖仁的真兇存疑,不過仍然覺得秦漢滔與唐聖仁被殺一案有著關係,直至身痕銀行劫案發生,成皇志當著傳媒直指秦漢滔就是兇手,又加深他對秦漢滔的懷疑,秦漢滔在唐聖仁被殺案和剛才的持械行劫案,都是在卡啦OK中心消遣,這是一個很可疑的地方。

這時一名便衣探員走進來,在他耳邊輕聲道:「房SIR,化驗報告出咗喇!證實咗頭先鎗殺保安員嘅手鎗同鎗殺阿仁嘅都係同一把鎗。」
房侍農聞言身體不禁一顫,這兩宗案件都是同一名兇手,眼前的秦漢滔就是兩宗鎗殺案的嫌疑犯。

房侍農曾花過時間對秦漢滔進行研究,自問對他有一定程度的了解,秦漢滔有同情心、正義感,於是他打算利用這兩點,他叫其他警員離開房間,再把房間內的閉路電視關掉。

秦漢滔見狀感到好奇,問道:「你想行私刑?」

房侍農搖頭道:「其他夥計我唔知,但係我唔會,而且講打我一定唔夠你打,依家唔係錄口供,當係夥計傾計。」

秦漢滔臉現訝異的神情,房侍農道:「做我地啲細嘅真係唔易做,唔係有本事,上頭就睇你,好似你咁吖!又銀雞獎,又射擊訓練冠軍,仲識得手語同讀唇,喺警隊做咗咁多年都未升,睇你都係啲倔擂槌嘅人,聽講你試過一日派咗三十幾張牛肉乾,破晒紀錄,上頭緊係唔鍾意啦!」

秦漢滔眼神閃過一絲不屑之色,道:「當差就係有人犯法就有人執法,178你應該仲記得啩?」

房侍農道:「當然記得啦!一個抱負、七項目標、八個價值觀,我有個同事阿仁,即係三月嗰陣俾人鎗殺嗰個唐聖仁,佢同你好似,成日將178掛係口中,對依份工作抱有熱誠,視依份工作係終身使命,但係估唔到年紀輕輕,仲未一展抱負,就畀人殺死咗,我同佢大佬係朋友,佢結婚無幾耐,個老婆又後生,個仔都未出世,真係好慘。」
秦漢滔點頭道:「嗯,我知道依個消息都好難過,嗰陣都有夾錢做帛金,佢係一個好警察,咁後生就離開咗,連個仔都未見過,希望你地可以儘快破案。」

房侍農一直觀察秦漢滔的神情,對方並沒有一絲愧疚和不安,不禁有些疑惑,他又道:「今日畀人打死嘅保安,屋企有五隻化骨龍,對上仲要養埋外父外母,依家失去咗家庭之柱都唔知點算?」

秦漢滔道:「嗯,真係好慘,希望相關嘅社福機構可以幫到佢地一家,我地警察可以做就係將依啲歹徒繩之以法,還受害者一個公道。」

房侍農依舊未能從秦漢滔的表情找到什麼異樣,究竟是他演技精湛?人格分裂?抑或他真的與這兩樁案件沒有任何關係?

房侍農語帶相關道:「啱啊!正所謂天網恢恢,疏而不漏,個天有眼架!犯法嘅壞人終有一日會被警察拉嘅!」

秦漢滔問道:「真係可以做到疏而不漏咩?房SIR,你當咗咁多年差,有無遇過啲冤案、無頭公案啊?又或者明明嗰個人就犯咗事,但係法律都制裁唔到佢?」

房侍農聞言一時間為之語塞,他當差那麼多年,秦漢滔說的例子不是少數,他遲疑道:「的確有依啲咁嘅情況出現,但係天理循環,報應不爽,舉頭三尺有神明,嗰啲人僥倖避開法網,都逃唔過個上天嘅制裁。」
秦漢滔笑了笑,道:「睇嚟房SIR好信啲鬼神之說,最近有個叫成皇志嘅歌手,佢好紅,紅嘅原因係因為佢預言咗美國恐襲發生嘅時間同地點,聽講房SIR,你同佢好熟。」

房侍農瞧了瞧秦漢滔,問道:「我同佢熟又點,唔熟又點?」

「無,我想問佢係咪真係遇到過咩睡仙陳搏,我個人對鬼神之說唔係好信。」

「天佑善人,神仙只會保佑啲好人,好人有仙緣唔係好出奇啫!」

「房SIR,你破咁多大案,係咪都係神仙保佑啊?」

「可能都係,上天保佑我拉晒啲做壞事嘅仆街。」

秦漢滔一瞬不瞬盯著房侍農,道:「咁之前成皇志喺記者面前,話我係今日銀行劫案嘅兇手,房SIR,你又信唔信呢?」

房侍農初時想在對話裡摸清秦漢滔的底蘊,可是對方亦同樣在試探自己的虛實,這個秦漢滔絕不簡單。

「差人做野係講證據嘅。」

這時一名探員走進來,在房侍農的耳邊輕聲道:「房SIR,啱啱喺尖東停車場,徐匡道法官攞車嗰陣,架車突然發生爆炸,佢當場證實死亡,而且有軍裝夥計喺事發前十分鐘發現一名戴住頭套嘅可疑男子,想上前截查嘅時候,對方開咗一鎗無打中人,彈殼經初步檢驗喺同今日銀行劫殺案,歹徒用嘅同一款子彈。」

房侍農聞言不禁愣住了,相同的子彈,亦即是說這樁汽車炸彈案與之前的兩樁案件是同一個兇手,而且秦漢滔一直在他面前,自己居然成了他的不在場的時間證人,秦漢滔是殺死唐聖仁兇手的可能性變得更加小了,

儘管那名探員說話的聲音很少,可是懂得讀唇的秦漢滔已完全掌握到對方的說話內容,他的表情不禁出現異樣。

那位徐匡道法官亦在他刺殺名單上,現在居然給其他人捷足先登,對方究竟是何方神聖?
依個係咪紅官
唔係好識分
多謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞