(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike
未聽過哩個平台,春巴有冇了解吓 Medium?
More
由田中追到而家
Pushhh
推!
Chapter 30 啟示錄(下)

我呆呆看著電視機,阿興詫異道:「哥,真係畀你講中咗,頭先有兩架飛機撞落去紐約世貿中心到啊!」

「係啊!要發生嘅,終於都發生咗!」

雖然我已經經歷過一次這樣的事情,但不知怎地看見同樣的畫面,我的感覺比之前來得更強烈,這次我是一早知道會發生這樣的事情,並且在電視上作出呼籲,不知道有沒有人聽到我的聲音,改變了行程,逃過一劫呢?

這時,家中的電話響起,知道我家中的電話號碼的人並不多,股票經紀的聲音從電話的彼端傳來,道:「成先生,你手提電話打極都唔通,我要搵呂先生先知道你屋企電話,依家美國嗰邊冧市,你倒賺十五萬,你有咩策略啊?打算平倉定加注啊?成生,你啲眼光都極準,捉到大跌市。」

我不滿道:「你知唔知美國嗰邊依家死好多人啊?咩策略嗰啲,我無心情講,你唔好再打嚟喇!」

我把電話掛上,我押對了邊、贏了錢,本應該高興的,可是我從電視上看到圍觀的民眾掩面痛哭,我又很難高興起來,明明我與那些人毫無關係,我連他們的名字也不知道,為什麼這刻我會為他們感到難過的?

這晚電視不斷播放有關九一一恐襲的消息,有多名被困的人士抵受不住高熱從頂樓躍下,數百名消防員奮不顧身衝入遭受恐襲的世貿中心拯救受困的民眾,未幾歷史悠久的雙子塔崩塌,附近的民眾爭相走避,然後整個畫面都是灰濛濛一片,可是人們的驚呼、慘叫、哭泣聲正在這零能見度的畫面迴盪。

電視整晚都是長開,突發新聞不斷在插播,報導美國那邊的最新發展,我內心很壓抑、很糾結。

牆上的掛鐘顯示現在已經是凌晨一點,可是坐在電視機前的我按捺不住拿起了電話筒,按下了一組電話號碼。

片晌電話的彼端傳來了一把女聲:「成皇志?你咁夜打嚟嘅咩事啊?」

「布正麗,妳未瞓咩?阻唔阻妳啊?」

「本來一早瞓咗,但係發生啲咁嘅事,點瞓得著吖!你都係睇緊電視啦?」

「嗯,真係好得人驚!」
「榮仔同我講,你之前上節目到,話今日會有兩架飛機撞落雙子塔,時間、地點都俾你講中咗。」

「係啊!咁點解妳唔打俾我?妳唔好奇咩?」

「好奇啊!但係應該會有好多人打俾你啦?廢事依個時間煩住你。」

「都多人打俾我啊!所以我連手提電話都熄埋,廢事俾佢地煩住晒。」

「你喺電視上面講中咗今次件事,實會有好多傳媒爭相採訪你,電視同報紙都畀你霸住晒,出街會好多人識你,你或者咁樣得到好多好處。」

「唔單止咁啊!同妳講吖!我之前仲買美國股市跌,嚟緊仲會賺一筆錢添!」

「吓!你真係咁信報夢俾你嗰個睡仙陳搏?你完全無懷疑過喺日有所思、夜有所夢咩?」

「妳記唔記得啊!之前我地去8座賭曼聯贏歐冠,都係咁啦!最後我賭贏咗,幫榮仔贖身。」

「可能你覺得我婦人之見,但係我始終覺得咁樣豪賭法唔係咁好囉!」

「係啊!我今次真係豪賭,輸咗嘅話,唔單止係錢,仲有名譽、前途,同埋自強會其他會員嘅信任,但係唔知點解依家我贏咗,都唔覺得開心?甚至我情願係輸,點解會咁奇怪嘅?」

「因為我地都係人囉!我地都有同理心,見到其他人受苦,就算我地唔識佢,我地都會覺得難受,如果依啲事發生喺我地身上,我地都希望人地同情我地,講真喔!成皇志,我好開心你因為贏咗而覺得難過,人地話娛樂圈係一個大染缸,人入咗去依個大染缸入面,只識追名逐利,迷失咗自己,至少你依家唔係啊!」

「如果有一日,我真係變咗一個唯利是圖嘅人,我希望妳可以鬧醒我,甚至打我都得。」

「哼哼,我布甸真係出手,會好重手架喎!會入ICU嗰喎!」

「咁…如果我真係變到迷失自己本性,就抵打啦!」
「係呢!成皇志,咁嚟緊係咪會世界大戰,你個睡仙有無講過依件事會唔會導致世界末日啊?」

「依層又未至於,睡仙話…都係地緣戰爭,唔會出現第三次世界大戰嘅,不過美國一定會報復,仗就一定打,不過唔會對我地好大影響。」

「咁都好啲。」

「係呢!如果幾日後就係世界末日,妳會做啲咩啊?」

「吓!個睡仙真係咁講啊?」

「唔係,唔好緊張,我係話如果,如果啫。」

「咁我一定會返嚟香港啦!始終係喺香港大,對依到有感情,依到先係我嘅家,啲最重要嘅人都喺晒到,就算要死都死喺香港啦!」

「我依啲假設嘅問題,妳唔駛答得太認真喎!」

「認真架!依個問題係好嚴肅架!」

這晚,我與相隔數百公里的布正麗度過了一個不眠的晚上,電視機播放著一幕又一幕生離死別的畫面。如果世界真的要末日、我們的生命走到盡頭,這刻位重要的人相伴到終,那麼死亡也不是那麼孤單可怕。
Pish!
我又返嚟追故啦春巴
期待下篇
唔知點解我覺得大鳩志會 妖魔化
由春巴寫佢決定捉湯仲謀把刀隊自己開始有少少感覺,到而家又同布甸講如果佢迷失咗記得打醒佢哩幾句感覺更加強烈
快啲攻略布甸
好鍾意成皇志同布正麗嗰種相知相惜嘅關係…
唔係掛
希望唔會咁啦
我都覺,或者會係之後黑化後俾布正麗打醒,重新做人........
Medium 有爸打介紹過畀我
𠴱個係咪你
話一篇文要收錢睇
但主要係英文

Penana我見好多連登作者都用
有人介紹畀我
咁我打算睇多過平台
係我
Medium 唔係逐篇計,俾月費或年費就任睇
期待志仔去08年大手掃bitcoin
布皇后
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞