(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(23)

1001 回覆
117 Like 1 Dislike
第一期定第二期?
係第一二期既display
推推先
雪雪雪?
仲係公仔箱
點叫消失
菁姐為我向綜藝科監製爭取成為「真的假不了,假的真不了」的客席嘉賓,加入蘇、李、麥三位玄學師父的術數混戰當中。

監製聞言感到奇怪,問道:「其實依個節目嘅時段唔靚,收視都係十點咁上下,睇嘅人唔多,而且目標觀眾應該都係啲師奶、阿叔,你啲新秀歌星參加依啲節目有啲咩得著啊?」

對於監製的疑問,我已經準備好一個理由,道:「其實我對術數玄學方面都有啲興趣,難得依個節目有三位咁有料嘅師父,我當然要請佢地為我指點迷津啦!」

娛樂圈屬於偏財,有不少明星篤信這些玄學術數,曾有傳有位女明星借運改命,讓實力平平、樣貌身裁普通的她,星途飛昇,成為了圈中炙手可熱的大明星。

監製顯然相信我的說法,點頭稱道:「係啊!風水命理依啲野真係寧可信其有,上年李師父話我要小心交通意外,我真係炒車;蘇師父叫我陪多啲屋企人,我真係有個伯公過咗身;麥師父話我有筆橫財,我真係中咗六合彩四獎。」

我心想這都是一些穿鑿附會的事情,向你說一堆籠統的話,只要在未來說中了其中一樣,你便會只記得說得準的事情,當那些人很靈驗。
今天是我第一晚錄影「真的假不了,假的真不了」的玄學節目,這一集錄影的節目會在兩星期後的星期日晚播出。

來到服裝間,三位師父正有專人服侍他們的化妝服飾,編導走過來和我商量稍後的拍攝過程,他道:「阿志,其實依個節目唔駛啲咩劇本咁嘅,你當係啲清談節目咁就得架喇!有主持會帶住你,叫你分享一下自己嘅野,唔駛太過拘謹架!」

我心想這個節目收視這麼低,相關的制作團體亦沒有熱誠去把節目做好,不過這個電視台缺乏競爭,很多員工做事亦馬馬虎虎。

錄影開始,主持人道:「又到咗星期日晚『真的假不了,假的真不了』嘅時間,今晚除咗蘇、麥、李三位師父之外,我地仲請咗一位新嘅嘉賓上嚟,佢就係成皇志喇!係呢!阿志,你之前主要嘅範疇都係電影同音樂上面啦!今次上嚟依個玄學節目,係咪有啲咩野要分享一下呢?據聞係你主動要求參與依個節目喎!」

「哦!其實係咁嘅,我上嚟因為係蘇、麥、李依三位師父嘅,每逢新年電視播緊三位師父講述嘅來年運程,我一定會坐喺電視機前面聽嘅,所以今日上到嚟就希望三位師父可以指點迷津嘅。」

主持人笑道:「原來阿志你上嚟係想搵師父贈言嘅,我仲以為你要挑戰三位師父添。咁有請三位師父贈下阿志幾句啦!就由李師父先啦!」
我道:「李師父,請問我嚟緊嘅運程係點啊?」

李師父瞧了瞧我,道:「阿志,從你個面相嚟睇呢?你今年就有麻煩,有血光之災,事業都係一波三折。」

蘇師父笑道:「李師父,你講嗰啲報紙都有寫啦!之前阿志同元朗件事有關賣晒報紙,依層唔駛睇面相都知啦!」

李師父道:「咁蘇師父,你又有乜高見呢?」

蘇師父道:「阿志,你今年幾大啊?」

「我今年十八歲啊!師父。」

「今年係蛇年,同你所屬生肖相沖,你沖太歲,所以今年你嘅運程麻麻。」

麥師父笑道:「我仲以為蘇師父有咩咁巴閉添?依啲犯太歲嘅野,賣元寶蠟燭香嘅都知啦!」

蘇師父哼了一聲,道:「麥師父,我都想聽下你有咩意見?」

麥師父道:「阿志,你今年運勢唔好,有黑氣纏身,可以佩帶黑曜石化解你嘅霉運。」

主持人見三位師父有互相開片的可能,連忙轉話題道:「係呢?三位師父,不如講下你地幾時對玄學產生興趣。」
李師父道:「當年我十八歲,一個人去尼泊爾旅行,見到一位道行好高深嘅凌波車,佢見同我有緣,就醍醐全功畀我,之後我成個世界就唔同晒…」

麥師父道:「我就係學院派,跟隨一位好出名嘅隱世高人學藝,佢見我資質唔錯,就傾囊相授。」

蘇師父道:「我就自學嘅,大量鑽研古藉,集百家所長,從書中悟道。」

主持人道:「係呢?阿志,你對玄學又有咩睇法呢?」

機會終於來了!

我道:「其實我大概兩年前,經常會發夢夢到一位老者,佢係我夢入面自稱睡仙陳搏。」

主持人道:「睡仙陳搏?」

我道:「係啊!佢仲收我為徒,向我講出一啲未來會發生嘅事,初時我以為係發夢,點知過咗幾日真係有咁嘅事發生。」

蘇師父插言道:「咁嗰個睡仙陳搏有無報夢你聽,六合彩開邊六個字?」

「依層就無,不過佢有畀球賽嘅貼士我,我跟佢買真係中咗。」

李師父道:「小朋友聽講你做電影嗰喎,演技唔錯吖!」

麥師父道:「咁不如叫你師父畀場馬你,我地睇下中唔中?」

我搲著頭道:「其實每次都係師父搵我,我搵唔到佢,不過佢尋晚同我講咗一件世界大事。」

主持人問道:「阿志,嗰個睡仙陳搏同你講咗啲咩啊?」

我神色很凝重,道:「佢講依件事畀我聽,我當場就醒咗,依件事實在太荒謬喇,本來我都唔信,但係佢講得好詳細,仲講埋時間同地點,令到我不得不相信。」

蘇師父催促道:「阿志,你唔好故弄玄虛啦!有咩就快啲講啦。」

「師父佢老人家話,嚟緊嘅九月十一日,有兩架飛機會撞向紐約世貿嘅雙子塔,到時會死好多人,雙子塔仲會倒塌添!」
真係冇醒起哩件事,成日覺得係香港事
轉頭911完就比fbi捉返去審

啲書分得好散

我都唔知市面邊到有得買
留個名先 呢排少左回覆
李師父係奇異博士?
巴打好嘢
而家個timeline仲係91年?
01年至岩 自膠
城皇志:Catch me if u can,據本都諗埋
沽定期貨未
真係
新手上路, 看春巴的文一段日子了, 謝謝你.
現在布正麗回台灣, 男女角條主線看來有排都未會有交集吧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞