(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區65

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
Tyler bench到兩倍體重
體重體脂 有跌
肌肉無變 己經係有進步啦喎
就係唔知食唔夠野,定操唔夠
暫時一星期有5日中午150-200g 雞胸意,晚餐大快活豬扒/雞胸飯/雜扒飯
另外兩日隨意食,暫時維持左兩星期
但muscle mass接近無乜點升呢個狀態維持左大概兩個月,應該再點做先可以令肌肉都增長下
可唔可以分享下你嘅飲食 我就肌肉有增 但同時體脂都有增
星期一至五
早餐 蛋白兩隻 + 一個麵包
午餐150-200g 雞胸意
晚餐大快活豬扒/雞胸飯/雜扒飯
睡前and操野後一杯whey protein
星期六,日隨意食

呢個飲食暫時維持左兩星期多d,但好似無乜分別,唔知係咪要再食多d野定點定再觀察下先

你呢?
早餐: 2隻雞蛋 一塊麥包
午餐: 米線 雞肉
晚餐: 大量蝦

但有時我為食就大飲大食食羊腩煲
你幾重幾高,一星期每個部位操夠20組就OK,我估你食唔夠,想增肌TDEE+300卡路里 如果你成日出街食就自己估算下
利申:鳩嗡
近排見多左人講push pull leg
想知係咪姐係push day做胸,膊,三頭
Pull day背,二頭?
咁push day夾胸,lateral raise果啲做唔做得
同埋push day做咁多個位咪要好多時間
利申排骨新手
157cm 目前48kg
目前固定三日
胸,三頭
背,二頭
腳,膊
有時第四日會做帶氧,腹,或者休息

利申,新手亂排

咁等我試下再食多d野先
三日不如full body
full body可以點排 我都係做三日 有時四日 但extra個日時間係短d

睇左kofgym條片話做push pull leg效果好d 但我得4日係咪做唔到
Full body 真係要好睇你間野有啲乜嘢玩,同埋你識玩啲咩。

例如:https://builtwithscience.com/best-full-body-workout/

好多時候都會見到其實一開頭嘅動作都係一啲big compound target legs/chest/ back 然之後就放啲輔助動作。

你可以嘗試自己諗下之後再放上嚟大家參考吓
戒蝦
一星期每個部位操夠20組
20組唔係20個動作喎 5個動作4組都夠啦
點解 唔係高蛋白質咩?
唔識排full body同埋分開部位好似無咁悶
等我研究下先,thx
推一推
通常眼見啲人就會玩pplppl rest 做一個cycle

Eg. Push day, bench/chest fly/ OHP/ Triceps extension/ lateral raise
食魚好d
蝦好野黎,點解要戒,魚當然都係好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞