(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區65

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
師兄話時話 我都覺我推胸拉背時得時唔得。
上次做胸好撚有feel 個胸漲晒
岩先做 個胸完全冇感覺
但我已經推到冇力

我feel到成身好累冇晒力,但feel唔到肌肉有充血漲晒ge感覺🤔🤔。 3頭,肩都冇咩feel
有冇挺胸收腹?
手肘角度係咪成45度左右?

有嫁 , 我而家係覺得背隻比較累。
係味過度挺? 但我都有刻意去挺實晒🌝
手肘唔岩位應該會肩位痛,但我肩位冇事
打錯 我冇刻意
會唔會係太重,你隻手捉到實一實個BAR?
試下慢上慢落感受下肌肉運動
背攰好正常
睇你文字描述
我覺得係動作錯

常識
挺胸收腹鎖肩胛係基本

其他師兄講嘅念動一致
鎖肩胛就係為咗唔好聳肩,盡量唔俾你打開肩胛,用咗其他肌肉借力,而集中用胸大肌,其次用前三角,肱三頭發力

Feel呢樣野好主觀,可能你以上肌肉已經有進步,亦即係適應咗一定重量,咪可能覺得無feel

又或者你食得唔夠/營養唔好,無力,所以明明舉到力盡但對肌肉刺激就不足

搵在場師兄/ trainer幫下你
Btw 我個人覺得操muscle mass係好需要耐性
動作啱,持之以久就有效果
唔係舉完即漲

初初舉大重量會明顯啲,但個progress唔係一定直線咁上... 仲要升吓又跌吓咁.......老土講句,俾啲時間自己啦
香港有冇啲gym room 好似台灣三健客嗰間
本身重!
其實我諗緊係味「挺胸收腹鎖肩胛」呢到出錯
挺胸同鎖肩甲唔係同一樣野咩🤔?
Bench press 2餅5下
估計下次pr 可以120?🤔
個free weight區大啲都偷笑啦 人哋十個rack 點學
想問 gym room果d體脂磅會唔會唔準架? 我最近兩次磅個muscle mass都細過一個月前 但明明睇落係有大到, 力量都有提升
p.s. 新手只係做左4個月
同磅重一樣
磅多幾次拎個平均數

Btw 體脂磅誤差係大,受體溫,身體水份,上磅時間都有影響
唯有定期磅,並且每次控制各種條件唔差太多,再拎個平均數當參考
呢個真 平時少食早餐
搞到中午食得勁密又勁飽

早餐食800卡會唔會好怪
一個餐黎?
師兄有冇計過有幾多卡路里同蛋白質
數字唔需要太著緊
著鏡望到自己有進步就OK
有 P記 goji果D囉
得硬件似
三健全部餅都係Rogue 正到 呢度啲神力巴打實好鐘意 仲要有個位專玩deadlift
我鐘意鐵餅多d
入餅拍拍聲
早餐個雞扒細到
我諗20g protein
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞