(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區65

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
雞扒炒蛋多士係一個餐 麥皮係再另外加既

我冇詳細計算過卡路里 蛋白質就有估算大概係>25少少 因為佢塊雞扒真係有啲細

不過可以俾啲資訊你
個餐雞蛋係兩隻 雞扒我估大概70克左右 然後麥皮係聲稱用牛奶冲既
早餐個雞扒細到
我諗20g protein
Btw 出街食,真係食到懷疑人生

當佢塊雞扒3oz ,大約都有30-40P
但大家有無諗下快餐店雞扒係邊個部位?
我咁耐都唔肯定
咁滑似係雞肶肉,如果係就勁高fat

大快活大家樂塊雞就算走皮
都好多油,厨房佬重油鳩煎,食完成隻碟都係油

隻炒蛋又搵唔知用咩油(我懷疑好重牛油)炒過
係好滑又好食
但應該比普通炒蛋/太陽蛋高卡,但p 無多到

利申:成日食
雞扒係雞上脾黎,其實雞脾同雞胸 如果唔食皮,唔會高好多fat ,煮法影響大好多

佢炒蛋一係落奶 or cream 加花生油,一係就落奶加牛油
一定係好多油先會咁滑

即係唔食皮的話
雞肶同雞胸嘅 fat 係差唔多?
真心想知
可以scan 個barcode
我記得用個app
係呀,用myfitnesspal 可以scan code,幾方便
我有用開,雖然要自己filter吓邊啲數係老作

但出街無得scan難免要段估
香港有無咩地方買到舉重鞋果D 好似Nike Romaleos 2
比賽實有嫁啦
你話鬥全場總冠軍 有就出奇姐
唔記得修身先上台姐
係咪唔夠人參賽
100g 應該唔差多過5g fat
有冇人知總脂肪有冇計埋飽和脂肪
佢寫出黎無
但應該有計埋,仲加咗其他野
你襟右邊睇pie chart, fat 總數永遠都係高過你將fat + 其他脂肪個數
我都想知點解
右邊睇pie chart 第3個chart係以g 計 macro
但fat 個g 數永遠都係唔對個%
鬼佬forum話係因為 1g fat= 9kcal
所以乘大咗個g數
我諗唔通
計g 點解要乘大啲??
咁 fat g 咪永遠都爆錶
我有時都係食
但 唔要炒蛋 轉 烚蛋
想問下做卷腹 飛膊 時聽到牙較骨聲音點算
最常見原因係關節啫喱(滑液)流失
Google原因
通常以前少運動,開始上力做,就易出現
二來係營養
可能要搵補充品食下 同做多d 熱身
但我肩頸本身真係弱d
我以前開始做返gym,膊同膝頭都易出現響聲
做咗一排重訓之後就減少咗

坊間有傳聞話飲汽水(碳酸)會減少啫喱
我無飲果排又好似真係好啲
我全身都有聲 肩頸膝頭
本身偏重同好咖啡 睇黎要介下
新手做背feel到落晒去手同膊到, 點先可以activate 到啲背肌?
rouge入餅都可以啪啪啪
可以做輕啲feel到嚿嘢先加重
聽講做嗰時諗住嚿muscle會有效啲
最緊要係有feel先,而唔係重量

動作要啱,念動一致,做果時盡量留意肩胛內收/下旋去拉個衣架落黎
膠餅deadlift 易拉啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞