(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區65

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
有fd用緊呢隻 你點睇
黎緊香港六七月有冇咩健體比賽,有冇比開賽既師兄指點下利申:未比過賽
想問dl如果只係ham glute 下背有feel係咪正常?trap同lat好似無咩感覺咁,但我又想擺落pull day
拉起之前要用lat去發力拉實條bar
先做個thoracic extension同shoulder depression先
最近學緊snatch, clean, jerk
發覺原來我之前個人係幾咁廢
睇做邊隻
Sumo 基本上係lower back 到下身
點解咁多人計較邊個位有無feel

做啱動作,full range motion,因應你需要去完成適當嘅RM就得

唔一定要個肌群好撚辛苦咁完成,完成後又痛幾日,先叫正確架
有做呀,唔知係咪個上身扯得唔夠行攪到啲力聚左係下背度,雖然睇落都仲算係neutral spine
我做conventional咋,因為想拎黎練背
唔係想要doms,只係連mind muscle connection都唔係好覺
1) deadlift大致上係屬於pull 動作,你正確,放pull day 無問題
2)你試下鎖肩,背要直咁做,個壓力就會「相對」平均分佈成個軀幹。背一有微彎,壓力就集中low back,亦好易受傷
3)glute ham 「比較有feel」,我估你個pat pat落得唔夠低 and 腿太直,變咗有點介乎RDL 與DL之間嘅動作,偏向RDL的話,壓力係比較大集中去下身,特別係ham

Anyway, 現場搵師兄睇先清楚,我都係9估
放pull day 正常
通常你leg day squat 完都無咩力做deadlift 存啦
好多時講有無feel, 其實係指肌肉感受度,我覺得好重要,
唔係玩健力,肌肉無感受到發力受力
,幾多rm 都無咩意思,
就算動作岩,都唔一定係完全用哂目標肌肉去做,
特別係背,太多細肌肉
我都覺mind muscle connection 好重要,睇完paul gor 操背,我而家都用15下 一組咁操,感受度,肌肉控制係進步左,不過真係辛苦好多
冇人答我答返
我個人覺得蓋伊同蔡藥師都係天然
唔好用廢去諗啦
呢啲專項真係要有人教
其實兆佑呢啲身型是咪算渣
我見佢係到比人寸無練過
不過呢度好似好多人玩一陣已經貼緊香港champ水平
半年180kg dl
你就知連登仔咩水平啦
利申:咁笑右真係無料扮4條既
笑埋左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞