(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區65

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
飲油好似好d
腹肌好似話係天生定左型 對唔對稱係冇得揀 你訓練or減脂只係令佢現型
腹肌條坑唔關脊椎事。。。
其實肌酸有幾重要操左年半到 經常性唔記得食
一星期食得1-2次 會唔會差好遠?

Btw住沙田 就畢業 有無邊間好介紹 終於唔洗用smith deadlift
日日食架wo
我想請教一個問題

要bulk up 咁要calories surplus,大家都知
但個surplus係指tdee 以上再食多 x00 卡

定係當日嘅total calories (即係加埋active calories即係當日運動所燃燒卡路里)以上再食,先算surplus?

我自己做workout or run 都會戴chest hr monitor計 active calories

1999希望有人明
正解
我問過專家腹肌問題
我自己都係左右唔對稱
但依個問題係天生
點練都唔會對稱返
其實只要線條夠出,肌夠飽滿
我覺得無乜所謂,只有自己太在意,其實人眼中都係會覺得你勁(練成的話)
個人覺得用500卡換8.5g C 完全唔值
而且Fat 太多吧
適得其反
一次半次ok嘅
我自己都唔到口
成日要提住自己食健康D
一開波感覺緊係輕鬆啲
其實無一個所謂最正確答案

4set 為例
有人anytime都爆重,唔理做唔做得晒完整4set
有人漸進,但後面減rep
有人4set都一個rep

我自己就間中輪換上面唔同方案去做
所謂俾肌肉唔同嘅刺激(教科書成日講)

最最最重要都係做到動作正確,full range movement

利申:爛鬼PT牌
咁不如唔好食,身體都冇足夠份量成作用,最好日日食架
其實係咪big compound 用漸進加重減rep方法練會比起4set same rep好d
無一種方法可以用足一世
唔同方法switch住用 比肌肉唔同刺激
搞清楚咩係tdee 咩係bmr
Tdee 會加入預期運動量
即所謂運動日頻率

我個問題就係如果我用chest hr monitor 計calories output
計surplus應該用actual 數,定用返tdee個數?
都係計總訓練量,無話點做好d
tdee其實要計埋運動所消耗嘅卡路里
surplus意思其實就係你吸收多過你消耗
落個時 當係做緊拉背咁拉枝bar 自然夾到背
不過如果你唔識拉背 可能都係做唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞