(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區65

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
食少啲然後你會發現做唔做尖都減到肥
各位師兄我想問下 肌酸係唔係溶唔到落水到嫁?
我攪左半日都係水同粉分開
係有啲難溶,搖一搖即刻飲左佢啦
講得好

初學,加上玩推胸呢類「多關節動作」
唔多大唔少都會借力
無可能100%集中喺你想鍛鍊嘅肌肉
一邊做,一邊注意鎖肩胛,挺胸就得
老生常談,feel到自己有借力先可以完成full range動作
不如舉返輕啲
仲有效果
多數人都係肥喺肚同大腿

理論上無得控制局部減肥

但你想鍛鍊大腿同肚

我個人首選係squat

其次可以訓練動作入面加強以下幾項嘅數量
deadlift,Leg curl,Leg press,leg raise

淨係以上幾款動作都有排玩

Btw 減脂嘅野.....舉鐵3成,飲食7成....
20分鐘以上cardio plz
有沒片
六年前成功減過一次,全身都好瘦唯獨係大腿都好粗
THANKS 巴打
THANKS 巴打
有冇人同我一樣
做低reps (3-6下)好難 progressive overload? (講緊可以做成個月都卡係同一個重量下數組數)

做8-10reps 每組多一下咁加上去 再加重降reps 進步得仲快(不論力量定size)

到底啲人話低reps練力量佢地係點練?
可以上youtube 搵「館長」 佢教的野好詳細
其實做任何位都係 唔好淨係覺得係個個部位太弱先做唔到
有時都要講核心肌群
核心太弱 你就算知都要夾背 廷胸都係做唔到 或者都會震震下。
所以唔好因為想練大個胸就只做胸 而唔做其他肌群
你可以用細的重量試下個feel
同埋練下個背

當然推胸係要夾背,但唔係谷行能力去夾 唔係就推唔到。

同埋記得最基本推上平下胸 飛烏上平下胸咁練
jaden
每次重訓完做一做
大致上都係操後
睇書教
臨操完大約15分鐘
操後30分鐘內要飲晒
不過各師各法,自己feel下
想問想個背後啲嘅話,係咪應該操trap?好似啲練背嘅機都係做lat為主咁
如果闊手划船窄手latpulldown係咪就係練厚個背為主?
幾時都話我G持館長
但有啲觀念佢真係唔岩
例如最近臥推訓練直播又講錯野,但係佢直播堆觀眾睇佢打機多操野少,身邊又冇人敢駁佢
再咁落去佢只係變成老屎忽既一分子
Lat pull down=闊
Row=厚
Trap有分三種
上斜方唔練,尤其返office 對電腦d人
中下斜可以練
1.令你動作穩定,減少受傷
2.改善姿勢,寒背
咁如果練背主要做dl, bb bentover row, lat pulldown, cable row, straight arm pushdown 6個動作係咪都夠練哂 (做唔到引體
Dl 同引體可以進步快d
引體玩輔助機
Yes夠哂
但過一藥檢都算現階段無落野操?

利伸,完全對天然唔天然唔熟,都唔係好識分
仲有喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞